Maminka.czTěhotenství

Vyšetření v těhotenství: Co vás čeká a kdy zajít na první kontrolu?

Holka, nebo kluk? Otázka, kterou si asi klade každá těhotná žena. Ovšem vedle této vás napadne mnohem důležitější otázka: Je moje miminko v pořádku? Dnes vám na ni mohou lékaři odpovědět díky mnoha prenatálním vyšetřením. Víte, která vás čekají a kdy přesně?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. První trimestr

Ode dne zjištění těhotenství budete v soustavné péči svého registrujícího gynekologa, který vás bude informovat o jednotlivých prohlídkách a vyšetřeních a jejich způsobech úhrady. Vedle běžných prohlídek vás bude čekat několik důležitých vyšetření, která mají za cíl odhalit případná zdravotní rizika pro vás a vaše miminko a včas jim předejít.

VIDEO: Maminka v porodnici: Jak probíhají předporodní prohlídky?

Veškerá základní péče související s těhotenstvím je hrazena zdravotní pojišťovnou. Její rozsah se však může lišit podle zdravotních potřeb a rizik každé těhotné ženy.

Dvě čárky na těhotenském testu. A co dál?

Udělala jste si doma těhotenský test a byly na něm dvě čárky? Pak úplně první vyšetření absolvujete u svého gynekologa. Prvním vyšetřením je komplexní prenatální vyšetření, tzv. vstupní prohlídka. Ta by měla proběhnout v rozmezí 8. a 10. týdne těhotenství, nejpozději do 14. týdne.

Součástí vstupní prohlídky jsou primárně zjištění zdravotního stavu, gynekologické vyšetření (včetně odběrů a kultivace z pochvy a moči), vyšetření děložního čípku, zevní měření pánevních rozměrů, kontrola prsů ženy (gynekolog se snaží vyloučit nádorový proces, eventuálně poučuje ženu o péči o ně) a krevní testy.

V rámci tohoto vyšetření vám gynekolog vystaví těhotenskou průkazku, kde jsou uvedeny podrobné informace o průběhu další péče. Právě do 14. týdne by měla mít každá nastávající maminka stanoven termín porodu, který se zapisuje do těhotenské průkazky.

Pravidelné kontroly vás budou čekat v průběhu celého těhotenství. Zpočátku přibližně každé čtyři týdny a ke konci těhotenství (zhruba od 37. týdne) jednou týdně.

V rámci každého vyšetření lékař zjišťuje váhu těhotné kvůli hlídání hmotnostního přírůstku, měří krevní tlak, provádí vyšetření moči, sleduje případné otoky končetin těhotné, měří velikost dělohy (vzdáleností od stydké spony).

Seznam dalších vyšetření pak vychází z doporučeného postupu a jsou naplánována v určitých časových intervalech.

Triple test je minulostí! Nahradil ho kombinovaný test

„Naplánovaná vyšetření v jednotlivých obdobích jsou doporučena tak, aby bylo co nejlépe možné posoudit zdravotní stav těhotné ženy i plodu, eventuálně patřičně zareagovat na odchylný či patologický nález. Skutečností je, že některé pacientky tato vyšetření odmítají i přes poučení o jejich významu,“ říká gynekolog MUDr. Daniel Struppl, primář centra gynekologie na klinice Iscare. Pokud máte zmatek v tom, co vás kdy čeká, nemusíte se strachovat. Když budete chodit do těhotenské poradny, nic vám nemůže utéct, váš gynekolog má všechna vyšetření pod kontrolou.

První trimestr

V tomto období probíhají v rozmezí 10. až 12. týdne laboratorní vyšetření. Čekají vás krevní testy ke zjištění krevní skupiny, protilátek proti červeným krvinkám, infekce typu syfilis, sérologické vyšetření HIV, žloutenky typu B, krevní obraz (stanovení hladiny hemoglobinu a počtu erytrocytů, leukocytů i trombocytů a stanovení hematokritu, tedy to, jaký poměr tvoří červené krvinky v krvi), zjištění hladiny cukru v krvi, v případě potřeby i biochemické vyšetření krve a moči. A dále také ultrazvukové vyšetření, při kterém se zjišťuje počet plodů a jejich vitalita (životaschopnost).

Pokud to nemá žena uvedeno v očkovacím průkazu, pak se také testuje na zarděnky, na toxoplazmózu a kapavku u rizikových skupin.

Při vaginálním vyšetření se hodnotí kolposkopie čípku (jde o optickou vyšetřovací metodu, která pomáhá odhalit změny na sliznici děložního čípku, případně v pochvě nebo na zevních rodidlech) a odběr onkologické cytologie. „Při podezřelém nebo patologickém nálezu se provádí ihned expertní kolposkopie, eventuálně se provádí biopsie,“ dodává primář Struppl.

Dále se provádí sonografické vyšetření ke stanovení počtu a vitality plodů a měření CRL rozměru plodu k upřesnění délky gravidity. 

V období mezi 10. a 11. týdnem gravidity se nabízí těhotným ženám tzv. kombinovaný screening vývojových vad, který se skládá z odběrů krve a ultrazvukového vyšetření ve 12. až 13. týdnu těhotenství. „Toto vyšetření je zaměřeno na časnou detekci některých chromozomálních vad, zejména Downova syndromu. Dnes je částečně hrazeno zdravotními pojišťovnami,“ říká MUDr. Struppl.

Info: Ultrazvuková diagnostika se opírá o detekci šíjového projasnění, nosních kůstek a odchylek délky stehenní kosti plodu.

Zejména u těhotných, které neabsolvovaly prvotrimestrální screening, se doplňují další odběry tzv. tripple testu, který má za cíl vyhledávat genetické odchylky typu Downova syndromu. Ženy, které mají výsledek testu negativní, podstoupí ultrazvukové vyšetření až kolem 20. týdne těhotenství, kdy se pátrá hlavně po známkách odchylek ve struktuře plodu. 

VIDEO: Prvotrimestrální screening – jak probíhá a proč se provádí?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Od těhotenství k porodu, Druhý trimestr, První trimestr, Třetí trimestr, Placenta, Těhotenský kalendář, Plodová voda, Významný vliv, Prenatální diagnostika, Srdeční akce, Případné riziko, Mikrobiolog, Časový interval, Německo, Daniel Struppl, Odběr, Jehla, Ultrazvuková diagnostika, Velká Británie, Syfilis, Kapavka, Těhotná žena, Očkovací průkaz, Zdraví na Heureka.cz