Jaká je role porodní asistentky

Laicky se jim dodnes říká porodní báby, ale k bábám mají daleko. Musí mít vysokoškolské vzdělání a měly by být empatické a také, když cítí vyhoření, umět včas odejít.
Jaká je role porodní asistentky

Zkušenost porodní asistentky
Jindra Horáková, 40 let, porodní asistentka

Jaké musí mít porodní asistentka vzdělání?
V době mého studia stačila střední zdravotní škola nebo dvouletá nástavba po gymnáziu. V současné době lze odbornost porodní asistentky získat pouze denním nebo dálkovým studiem vysoké školy – Fakulty zdravotních věd.

Co má v popisu práce porodní asistentka?
Porodní asistentka vede fyziologický porod. Na porodním sále provází ženu ve všech třech dobách porodních. Dále se na porodním oddělení stará jednak o ženu s rizikovým těhotenstvím (patologie v graviditě, hrozící předčasné porody, potraty) a jednak o ženu po porodu, v šestinedělí. Porodní asistentky se rovněž uplatňují i v terénu (v agenturách). Vedou předporodní kurzy, provádí návštěvní služby v šestinedělí a mohou pracovat i jako laktační poradkyně.

Čím se liší kompetence lékaře porodníka a porodní asistentky?
Lékař finálně zodpovídá za každý vedený porod. Řeší patologie a vede operativní porody.

V čem je pro maminku rozdíl rodit s lékařem a rodit s porodní asistentkou?
Především v bližším kontaktu porodní asistentky s rodičkou. Asistentka provází nastávající maminku od příjmu do porodnice přes porod až po předání na oddělení šestinedělí. Lékař je volán ke zdravotním zádrhelům. Případně k vyšetření a dále až k samotnému porodu.

Jaké vlastnosti má mít podle vás dobrá porodní asistentka?
Výborné odborné znalosti, chtít se neustále vzdělávat a být empatická, milá a vstřícná. Práci dělat rozumem i srdcem!

Zkušenost matky
Kateřina Žáková, 34 let, Vilém, 3 roky, Jáchym, 1 měsíc, Bílsko

Klepněte pro větší obrázek

Porody s porodní asistentkou jsou u nás běžné, porodnice ani jinou volbu nenabízí a na maminku připadne ta asistentka, která má právě službu. Já měla to štěstí poznat ji dříve. Seznámila nás totiž její sestra, kterou znám již několik let. Vždy, když jsme se potkaly a probíraly mé těhotenství, mi říkala, že nejdůležitější je vnitřní klid a prostě si věřit! Splnilo se mi i to, že měla službu v den, kdy jsem rodila, takže jsem mohla být klidná a s důvěrou se na ni obrátit. Ale vím, že stejně milá, jako byla na mě, je na každou rodičku!

Co se týká mého prvního porodu, měla jsem pocity smíšené. Samozřejmě převažoval strach, nejistota a obavy. Také jsem si přála, aby různé hrůzné historky o nemocničním personálu, které jsem slyšela, nebyly pravda. Řekla bych, že lidský faktor je naprosto zásadní. Třeba kamarádka natrefila na asistentku, která trpěla syndromem vyhoření. Její svěřenkyně to pocítily. Díky tomu, že nenastaly žádné problémy a komplikace, můj první porod proběhl naprosto hladce. Jeho vedení bylo skvělé. Jindra mě podporovala, pomáhala mi správně dýchat – zkrátka zvládala jak mě, tak miminko. Mám na něj díky tomu pozitivní vzpomínky.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články