Maminka.czPrázdniny

Jak v pohodě zvládnout první tábor? Nestresujte dítě vlastními obavami a připravte zásobu pohledů

Čeká vaše dítě třeba první letní tábor? Poradíme vám, na co dát pozor, jak sebe i dítko připravit, co neslibovat a jak na to, aby se dítě vrátilo domů šťastné a spokojené.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Určitě jste také jako děti byli někdy na táboře a nejspíše máte spoustu pěkných zážitků a možná i celoživotních kamarádů, které jste právě tam potkali. Vzpomenete si, jak jste se na tábor těšili a jak jste na něj vzpomínali ještě dlouho po skončení prázdnin?

VIDEO: Pět tipů jak a co sbalit dítěti na tábor

Pokud posíláte dítko poprvé na tábor, do neznámého prostředí mezi cizí lidi, je přirozené, že vás mohou přepadat nejrůznější obavy. Co je ale důležité: nestresujte kvůli tomu dítě zbytečným strašením o bojovkách, nočních hlídkách a přísném režimu. Rovněž ho citově "nevydírejte" stylem "mně se ale bude tak moc stýskat...". Jste velcí, to vydržíte. A ratolest to vydrží také. Pokud se jí bude na táboře líbit, na domov si celý den ani nevzpomene.

Dítě rovněž nesmí mít pocit, že jede na letní tábor za trest nebo kvůli tomu, že vy musíte chodit do práce a prarodiče zrovna nemohou hlídat. Motivujte ho vlastním vyprávěním o příjemných zážitcích z vašich táborů, aby se tam těšilo.

Zvládne to už letos?

V první řadě je potřeba objektivně posoudit, jestli na to vaše dítě opravdu má. Na jednu stranu svou ratolest nejlépe znáte sami, na druhou stranu ji můžete vidět v jiném světle než lidé, kteří dokážou zralost odborně posoudit – třeba učitelky. Velmi pravděpodobné také je, že se váš potomek chová trochu jinak, když je s vámi nebo dalšími rodinnými příslušníky, třeba s babičkou a dědou, a když je mezi lidmi, které nezná tak dobře, například právě ve škole. Proto je dobré si o tom, jak vaše dítě zvládá samostatný život ve společnosti, promluvit s někým zasvěceným, třeba s vychovatelkou z družiny nebo vedoucím nějakého zájmového kroužku nebo sportovního oddílu, kam potomek dochází.

Podle čeho vybírat tábor pro dítě?

  • Důkladně si proklepněte organizátora. Ideální je svěřit dítě někomu, koho delší dobu znáte, třeba vedoucím, které váš potomek zná z kroužku nebo sportovního klubu. Vyhněte se organizacím, jež s pořádáním táborů teprve začínají.
  • Poptejte se rodičů kamarádů a kamarádek vaší dcery či syna, zda neuvažují o prázdninovém táboru i pro své dítě. Třeba budou mít tip na skvělý tábor, kam jezdí jejich starší potomci, a možná budete moct své děti přihlásit společně.
  • Snažte se o táboru, o němž uvažujete, získat maximum informací. Podrobně projděte web, podívejte se do táborového řádu, hledejte vzdělání a zkušenosti vedoucích. Pokud vám něco není jasné, napište organizátorovi e-mail nebo mu zavolejte a žádejte vysvětlení. I tak navíc získáte představu o důvěryhodnosti pořadatele.
  • Nechte dítě rozhodnout. Udělejte předvýběr organizací a táborů, které jsou z vašeho pohledu nejlepší, pak ukažte dítěti fotografie z táborů a nechte ho, aby si vybralo samo. Jeho názor je velmi důležitý.
  • Organizátor tábora je povinen uvést v přihlášce své IČO, nahlásit konání tábora krajské hygienické stanici a uzavřít pojištění odpovědnosti. To vše si u něj můžete ověřit. Nedílnou součástí formálního zajištění tábora je potvrzení o zdravotním stavu dítěte a prohlášení o bezinfekčnosti. Pokud toto organizátor vyžaduje po vás, bude totéž žádat po všech rodičích – a tak to má být.
  • V informacích hledejte také zprávu o tom, zda tábor nemůže být těsně před termínem konání zrušen kvůli malému počtu přihlášených, tím byste mohli svému dítěti způsobit velké zklamání a sobě komplikace.

A opravdu chceš jet?

Další důležitou kapitolou je názor dítěte. To je poněkud ošidné, protože šestiletý človíček vlastně úplně neví, na co se ho ptáte. Pojede do neznáma, jelikož na táboře nikdy nebyl, a ať mu budete táborový program popisovat sebelépe, jen těžko si to dokáže skutečně představit.

Co zabalit dětem na letní tábor? Na tohle byste neměli zapomenout

Svůj názor by ale dítě určitě vyjevit mělo, a pokud bude zásadně proti, rozhodně ho nenuťte nebo nepřemlouvejte. I děti, které zpočátku rozhodně na tábor jet chtějí, mohou později couvnout nebo měnit názor každý týden. Pak je důležité zjistit, co se za změnou postoje skrývá, a případné obavy či nevědomost vysvětlit. Své vlastní pochyby pak určitě neřešte před dítětem, s jeho odjezdem na tábor musíte být naprosto srovnaní.

Jakmile by z vás potomek cítil nejistotu, neodjíždělo by se mu zrovna lehce. Ubezpečte se také, že dítě nechápe odjezd na tábor jako trest. Pokud si nejste jistí, že je tábor pro vaši ratolest dobrý nápad, raději ho odložte na příští rok.

Připravujte se předem

Termín odjezdu se blíží a vy byste měli začít potomka pomalu připravovat. Můžete si povídat o tom, co se na táboře obvykle dělá, pozvat kamarády nebo příbuzné, kteří na táboře už byli a mají s ním dobrou zkušenost, nebo společně pořídit něco z potřebného táborového vybavení.

Jestliže plánujete tábor pro dítě až na příští rok, můžete se také přihlásit na některý z táborů pro rodiče s dětmi. Váš potomek si na něm vyzkouší táborový program, takže pro příští rok bude mít jasnější představu a dokáže se lépe rozhodnout. Podívejte se také na různé weby, kde se popisují kvalitní tábory a kde je možné si prohlédnout fotografie táborových činností. To vše pomůže vašemu malému táborníkovi s přípravou.

Nejdřív zkuste příměstský tábor

Jedním z možných způsobů přípravy je také absolvování příměstského tábora o letních prázdninách rok předtím, než chcete svého potomka poslat na klasický tábor. Tyto tábory mívají prakticky stejný program jako běžné tábory, pouze s tím rozdílem, že dítě ráno přivezete a večer zase odvezete. Také u těchto táborů je možné vybrat si zaměření, které bude právě vašemu dítěti vyhovovat nejvíce. Vzhledem k absenci platby za ubytování navíc ještě ušetříte.

Dcera jela poprvé na tábor! Aneb jak jsem překročila svůj stín a užila si to

Jak vybrat ten nejlepší tábor?

Alfou a omegou úspěchu je samozřejmě správný výběr tábora. Jak na to? Postupujte pozvolným zužováním obrovského množství nabízených táborů podle kritérií, která jsou pro vás a vašeho potomka důležitá.

Pro začátek upřednostněte sedmidenní tábor. Pokud vaše dítě v pohodě zvládlo školku nebo školu v přírodě, nemusíte mít z týdenního odloučení obavy, dva týdny jsou ale v životě předškoláka poměrně dlouhá doba. Zkrácením délky pobytu se množina táborů značně zmenší. Pak přidejte další požadavky od těch praktických až po náplň činnosti.

Seznamte se s organizátory a vedoucími

Pro oddíly předškoláků ve věku od čtyř do sedmi let vybírají organizátoři obvykle ty nejzkušenější vedoucí, kterým nevadí určitá specifika této věkové skupiny. Tito lidé musí na táboře plně zastoupit rodiče, takže někdy dojde i na večerní uspávání nebo převlékání počuraného oblečení. V ideálním případě pořádá organizátor tábora schůzku rodičů s vedoucími, takže se s osobami, které budou pečovat o vaše dítě, budete moct seznámit tváří v tvář. To vám může dodat potřebný klid a rozhodně dejte na svůj osobní pocit. Při té příležitosti se s vedoucími domluvte také na předávání korespondence.

U nejmenších dětí je totiž důležité, aby každý den obdržely z domova zprávu, mnoho organizátorů proto vybírá od rodičů při odjezdu pohled na každý den, aby na děti čekaly zprávy od rodičů, babiček a dalších blízkých při každém rozdávání táborové pošty.

Zapomeňte na návštěvy!

Většina pořadatelů návštěvy rodičů v táboře důrazně nedoporučuje. Nedělají to pro to, aby před vámi utajili, co se v táboře děje, ale aby vaše dítě uchránili před rozrušením. Drtivá většina dětí na návštěvu rodičů v táboře reaguje negativně. Rodiče totiž většinou přijedou ve chvíli, kdy se všichni sžili, nikdo si přehnaně nestýská a tábor klape. Pokud se v takové situaci na táboře objevíte, připomenete svému potomkovi, že je bez vás, zase odjedete a rozhodíte ho na zbytek tábora.

Výjimkou nejsou ani situace, kdy dítě tábor skvěle zvládá, pak ale přijedou rodiče, a když odjedou, dítě se natolik rozesmutní, že se pro něj musí vrátit a odvézt ho domů. Také můžete svou náhlou přítomností rozhodit i další děti, kterým může být líto, že za nimi nikdo nepřijel. Svou návštěvu tedy raději dobře zvažte.

Kluci mívají větší strach z odloučení než holky. Jsou větší mamánci?

Dítě s handicapem? Proč ne!

Pokud jste si až dosud mysleli, že na tábor může jet jenom naprosto zdravé dítě, jste na omylu. Existují totiž i pořadatelé táborů pro děti s různými handicapy, a to včetně těch sociálních, což se týká například dětí ze sociálně slabých rodin, které na tábor pro své potomky nemají dostatek peněz.

Jedním z těchto organizátorů je obecně prospěšná společnost Zajíček na koni, která pořádá letní integrační pobyty zaměřené na terapii s koňmi. „Pobyty jsou určeny pro rodiny s dětmi s mentálním, tělesným či sociálním handicapem. Děti mají každodenní terapii na koni či terapii s koněm, tedy mazlení, vytváření vztahu s koněm, odbourávání strachu a podobně. Dále s dětmi hrajeme různé sportovní či jiné hry, to vše s ohledem na individuální potřeby všech zúčastněných, a nabízíme doprovodné terapie jako muzikoterapii, arteterapii či kombinované terapie,“ vysvětluje Lenka Mansour ze Zajíčka na koni.

„Pro rodiče, tedy převážně maminky, je tento integrační pobyt též relaxací, mohou se setkat s dalšími rodiči, kteří jsou ve stejné či podobné situaci jako oni. A zároveň jsou to pobyty integrační, protože zdravé děti se svými rodiči tvoří nedílnou součást kolektivu,“ dodává. Zajíček na koni také nabízí příměstské pobyty pro děti ze sociálně slabého prostředí i pro děti bez jakéhokoli handicapu. Na těchto pobytech se děti učí pracovat s koňmi, starat se o ně a pomáhat ve stáji a samozřejmě mají každodenní jezdecký výcvik. 

Co s sebou na tábor?

  • Všechny věci dítěte podepište a připravte jejich seznam, který mu vylepte na vnitřní stranu kufru.
  • Balte společně s potomkem. Bude alespoň přibližně vědět, co v kufru má a co je jeho.
  • Pokud je na tábor vyžadován spací pytel, kupte nebo si vypůjčte dětskou velikost. Ve velkém spacáku by se dítě ztratilo a taky by si ho příliš nevyhřálo.
  • Dejte dítěti do autobusu batůžek se svačinou, který později použije i na výlety.
  • Důležitý je výběr obuvi. Děti by měly mít nepromokavou trekovou obuv, holínky, tenisky a sandály.
  • Oblečení zabalte raději více a pro všechny typy počasí. Je sice možné, že nakonec tábor stráví v jedněch teplákách, ale co kdyby…
  • Nezapomeňte na kvalitní pláštěnku nebo nepromokavou bundu a kalhoty do deště.
  • Rozhodně zabalte dostatek spodního prádla a ponožek.
  • Při výběru oblečení zohledněte polohu tábora. V horách nebo na Vysočině bude chladněji než v jižních Čechách u rybníků.
  • Nedávejte dítěti oblečení a věci, kterých by vám bylo líto, pokud by se vrátily zničené.
  • Na většině táborů platí dobrý zvyk, který by vaše dítě mělo dodržet: zákaz elektroniky, drahých předmětů a mobilů.
  • Zeptejte se na doporučenou výši kapesného, to uložte u vedoucího.
  • Pokud vaše dítě užívá nějaké léky, předejte je vedoucím s rozpisem dávkování. Děti si na táboře nesmějí brát léky samy bez vědomí táborového zdravotníka, i kdyby na to byly z domova zvyklé.
  • Snažte se svému dítěti život v táboře co nejvíce usnadnit: boty na suchý zip, co nejjednodušší zapínání mikin a bund, tepláky a kalhoty na gumu, kosmetika ve formě gelů.
  • K pravému tábornickému vybavení patří baterka a malý dětský nožík (rybička). Nezapomeňte na oblíbenou plyšovou hračku.

 

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Kam s dětmi, Rodiče, Hry pro děti, Maminka cestuje, Hlídání dětí, Prázdniny, Léto s dětmi, pobyt, srovnání, Jižní Čechy, Odbourávání, Oblečení, Dobrý nápad, Organizátor, Spací pytel, Olympia, Vysočina, Honba, Klasický tábor, Potomek, Velké zklamání