Jak zabavit batole: 5 tipů à la pejsek a kočička

Za oknem nevlídno - co doma? Inspirujte se něžnými příběhy Josefa Čapka.
Jak zabavit batole: 5 tipů à la pejsek a kočička

Nejprve dovolte otázečku: Jste si opravdu jistá, že nemůžete jít s mrňousem ven? Ono totiž špatné počasí dětem vadí mnohem míň než nám, zhýčkaným dospělákům. Děti jsou v holínkách a pláštěnce stejně spokojení jako v letním klobouku. Pokud skutečně chcete připravit potomstvo o skákání do kaluží, či dělání "andělíčků" ve sněhu, máme pro vás pár tipů.

Běžné činnosti jsou nej
Určitě jste zaregistrovali, že se k vám vaše batole moc rádo přichomýtne, když luxujete, přesazujete kytky nebo věšíte prádlo. Vidí vás pracovat, vidí, jak se děje něco opravdového, co není jenom jako. Mnoho maminek dělá tu chybu, že si většinu běžných domácích prací nechává na dobu, kdy dítě spí, aby když je vzhůru, se mu mohly „věnovat“. Ano, s batoletem (nebo předškolákem) pod rukama a pod nohama trvá všechno mnohem déle. Ale proč byste nemohla společnou (smysluplnou) činnost zahrnout do škatulky „věnuji se dítěti“? Dítě si z ní vezme mnohem víc, než z nekonečného mačkání tlačítka na vyzvánějící umělohmotné hračce.

Výhody pomáhajících dětí

  • Jsou plnohodnotnými členy rodinné smečky. Nevyčleňujete je z běžného života, a to jim dodává sebevědomí.
  • Lépe se orientují v bytě nebo v domě, kde žijí. Vědí, kde co je, jak co funguje, a dokážou lépe rozpoznat, co je nebezpečné a co by jim mohlo ublížit.
  • Mají jasnější představu o vztahu příčina – následek (např. aby visel obrázek na stěně, musíme vzít hřebík a kladivo). Jsou zkrátka ostřílenější.
  • Rozvíjejí jemnou motoriku, schopnost soustředění, trpělivost.
  • Jsou vedeny k samostatnosti. Děti, které byly jako malinké neustále odháněni z kuchyně slovy „běž si hrát“, si pak třeba v šesti letech nedovedou namazat chleba marmeládou.

Příběhy o pejskovi a kočičce…
… se hemží domácími pracemi. Vezměte si k ruce Čapkovo Povídání o pejskovi kočičce (Albatros) – vyšlo i DVD (Země pohádek) nebo CD namluvené Karlem Högerem (Supraphon) – a dejte se do práce.

TIPY:

  • Dříve nakladatelství Albatros vydávalo jednotlivé příběhy o pejskovi a kočičce v malinkém vydání s minimem textu a s hodně obrázky. Zkuste zapátrat na půdě nebo v knihovně, pro batolata jsou tato zjednodušená vyprávění ideální.
  • Pražské divadlo Minor nebo hradecké divadlo Drak má v repetoáru představení o pejskovi a kočičce. Vydejte se na něj!

1. Tuze špinavá podlaha
„To bylo tenkrát, když pejsek a kočička ještě spolu hospodařili, měli u lesa svůj malý domeček a tam spolu bydleli…,“ začíná Josef Čapek příběh o tom, jak jednoho dne pejsek s kočičkou zjistili, že mají „tuze špinavou podlahu“. Pak jeden druhým tu podlahu myli. Zavzpomínejte s tříletým pomocníkem na to, jak ještě nedávno, kdy se batolilo po čtyřech, fungovalo jako takový smetáček, který na packy nabalil drobky, smítka a jiné poklady země. Z legrace vyzkoušejte, jestli by mu to ještě šlo. Pak ale popadněte koště, lopatku a pusťte se do zametání. Může vám pomoct i s luxováním. Máchání ručiček v jarové vodě samozřejmě nedoporučujeme, ale proč by se po kuchyni nemohlo chvilku ohánět s mopem?

2. Jak se pere prádlo
Když pejsek s kočičkou umyli podlahu, byli celí ušmudlaní, tak se rozhodli, že se vyperou. I bez necek a valchy si to děti užijí. S čím můžou pomoct? S tříděním špinavého prádla na barevné a bílé. S vkládáním do pračky. Se zmáčknutím tlačítka (až navolíte program). S vyndáváním prádla z pračky. S věšením na šňůru (vyklepnout tričko, podat mámě). Při ručním přepírání vyčleňte holčičce (i kloučka možná nalákáte) lavor, a zatímco předepíráte třeba ponožky, může si sama přemáchnout šatičky pro panenku. Bez pracího prášku – jen tak ve vodě nebo s dětským mýdlem. Ždímání, jako závěrečný akt svého snažení, bude nejzábavnější.

3. Pečeme dort!
Když už jsme si zvolili za vzor pejska a kočičku, nemůžeme vynechat legendární pečení dortu. Aby nás z něj nebolelo bříško, musíme se řídit receptem a ingredience přimíchávat přiměřeně. Posaďte malého pekaře daleko od mixérů a jiných nástrah a zapojte ho co nejvíc: do míchání, přisypávání mouky, dolévání mléka, vymazávání plechu, do testování špejlí, jestli už je výtvor dostatečně propečený. A pozor, nedávejte dobrotu vychladnout za okno, aby vám ji nesnědl mlsný pes!

4. Díra v kalhotách
Pamatujete, jak si pejsek roztrhl gaťata? Jestli máte stranou odložený kus oblečení, u kterého je třeba přišít knoflík nebo zalátovat dírku, jděte na věc. V duchu pohádky zkuste nejdřív místo jehly a nitě použít makarón. Nejde to?
Máte-li klidné a trpělivé dítě, nebojte se mu dát ve třech letech do ruky jehlu s nití a kousek látky, na který může drátovat, jak se mu zlíbí. Nebo může navlékat řetízek z jeřabin. Překvapí vás svoji zručností. A když se malinko píchne, dá si při dalším stehu větší pozor. Sedět na pohodlné židli, dostatek světla, jehlu držet od obličeje – a dobře to dopadne. 

5. Ze smutné košilky veselá
A když si přečtete nebo poslechnete pohádku O pyšné noční košilce, můžete se pustit do tvoření. Místo bílé košilky použijte bílé barevné tričko a ozdobte ho tak, aby bylo veselé, aby vy jste byli veselí. Kupte barvy na textil, existují i foukací fixy na textil (včetně šablonek s hezkými motivy) nebo obyčejné fixy na textil. Látku podložte kartonem nebo novinami a barvy aplikujte buď přímo prstíky, nebo tiskátky. Vyrobíte je jednoduše z rozpůlených brambor (vyříznete do nich kytičky, čtverečky apod.). Krásně vypadá i obtisknutý rozříznutý pomeranč nebo citron. Poté přes kus látky zažehlete. A z pošmourného odpoledne máte jedno z nejveselejších!

Kluky zabavte à la Pat a Mat
Kluci potřebují pořádnou aktivitu – ke spokojenosti je dovede kutilství. Tříletému nebo čtyřletému „Bořkovi“ už důvěřujte, vynechejte poznámky typu „ukaž, já to udělám“. Pokud vás nevyzve k pomoci, nevnucujte se, poradí si sám. Nechejte ho „pracovat“ s kladívkem, prkýnkem, větvičkou, kouskem provázku, kartonem apod. Určitě sestrojí báječný a stráášně užitečný přístroj.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články