Maminka.czHry pro děti

Jak vyrobit v obýváku překážkovou dráhu, aby se děti nenudily? Je to snadné!

Překážková dráha nebo opičí dráha je super hra nejen pro děti. Cílem je koordinovat pohyb, rozvíjet hrubou i jemnou motoriku, orientovat se v prostoru a procvičovat si paměť. A ve finále je to super zábava, jak si zahrát na cestovatele, kteří se prodírají pralesem, houštím, skáčou ze stromu na strom a zdolávají nejrůznější překážky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to ale udělat, když jsme doma a ven se moc nemůže? Stačí, když máte doma dostatek prostoru (toho najdete nejvíc zřejmě v obývacím pokoji, ale zapojit do hry můžete i chodby a další místnosti) a fantazii.

VIDEO: Dílnička: Vyrobte si jednoduché halloweenské strašidelné lampičky

Většina dětí miluje skákání a přelézání, takže vám nic nebrání vytvořit si něco takového i doma. Je to snadné a efektivní. Pozor jen při výběru vhodných věcí, aby se děti nezranily. Jinak je to vážně jen na vaší fantazii. Překážková domácí dráha by měla být hlavně snadno vyrobitelná.

Na přípravu vám stačí asi 30 minut, ovšem bavit se s ní můžete klidně 2 hodiny nebo celý den s přestávkami. Dítě vydá spoustu energie a to je jen dobře.

Klepněte pro větší obrázek



Co budete potřebovat?

  • Věci, které se dají přeskočit, podlézt nebo přelézt. Můžou to být pěnové rohože, polštáře, lana, švihadlo, stabilní kusy nábytku (menší židličky, taburetky), papírové talíře, pokličky nebo vařečky. Lze taky použít gumu na cvičení, pokud ji máte. Natáhněte ji v chodbě mezi dvě stěny (lze upevnit například za kliky nebo přilepit na zeď například lepicí páskou).
  • Švihadlo lze natáhnout přes dvě židle – přes tuhle překážku se dá krásně přelézat. Jako prolézačka poslouží i sušák na prádlo. Máte doma nějaké plechovky od piva? Můžete je rozestavit na střídačku tak, aby mezi nimi dítě mohlo kličkovat – žádná nesmí spadnout.
  • Věci, jimiž se dá prolézat: Sušák na prádlo nebo dvě židle se dají přehodit dekou nebo prostěradlem a hned máte vyrobený tmavý tunel. Klidně můžete použít i spacák, do něj dítě musí vlézt a zase vylézt. Můžete mu stopovat čas, za jak dlouho to zvládne. Skvělou službu vám udělají i PET lahve naplněné vodou, z nichž vyrobíte kuželky na probíhání.
  • Věci, kterými se dá házet (a do nichž se dá házet): Určitě máte doma nějakou použitou krabici, a pokud jich máte víc, tím lépe. Postavíte je za sebe a dítě se bude postupně do cílů strefovat třeba míčkem nebo koulí z papíru.
  • Věci, s nimiž se dá chodit: Celkem náročná je chůze (nebo skoky) s pingpongovou pálkou, na níž je položený míček. S tím musí dítě přelézt nebo přeskočit překážku tak, aby míček nespadl na zem.
  • Věci, po kterých se dá přecházet: Venku je to sice snazší vyrobit, ale jde to i doma. Najděte si dva pevné předměty, můžete použít nejtěžší knihy z knihovny. Postavíte je tak, abyste přes ně mohli položit například dřevěnou desku na těsto (nebo cokoli pevného a stabilního). I když to bude krátké, nevadí, dítě přes to musí přejít a nespadnout.
Houpačky do bytu jsou super zábava i stylový doplněk. Jakou pořídit?

Překážky můžete obměňovat, aby se děti nezačaly nudit. Určitě je dobré stanovit pravidla hry a jakýsi bodový systém. Za každý splněný úkol dítě dostane určitý počet bodů, za nesplněný mu body „vezmete“. Abyste se zapojili také, můžete ze sebe udělat jednu z překážek – můžete nechat dítě, aby se pokusilo do vás trefit míčkem (měkkým, samozřejmě). To, že se sami zapojíte, pravděpodobně zvýší zájem dětí o hru. Hra má spoustu variant, můžete také vymyslet dobrodružnou hru na superhrdiny nebo hledání pokladu.
 

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Hry pro děti, Rodina a vy, Naše tipy, Sport, Pohyb, Chodba, Dráha, Cestovatel, Zájem dětí, Zábava, Tunel, Lana, Obývák, Sušák, Překážková dráha, Strom, Počet bodů, Sport na Heureka.cz