Maminka.czVánoce

Jak vypadá Ježíšek? Co odpovědět na dětské otázky?

Přežít drtivý dopad otázek v období „proč“ nic neznamená. I když už doma máte předškoláka nebo dítě na prvním stupni, útok otázek se jednou za rok pravidelně vrací. To když děti zaregistrují, že budou zase brzy Vánoce, a začne je zajímat, jak je to s těmi dárky, Ježíškem a jinými zázraky. Necháte se zaskočit, nebo už chystáte odpovědi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co mám dceru, Vánoce miluju. Konečně mám pro koho chystat překvapení! Můj muž je totiž ryzí pragmatik a dojmout ho dárkem je nebetyčná dřina. U dětí je to legrace… Chvilku posloucháte, o čem štěbetají se svými kamarády, o čem se zmíní u večeře, a kdybyste na to měla dost peněz a ztratila zdravý rozum, celý kamion dárků by z toho mohl být!

Zatím to bylo jednoduché i proto, že byla malá. Ale v létě oslavila třetí narozeniny a hádejte co? Z toho nevinného miminka je malá velká moudrá žena s pusou plnou otázek.

A když jsem jí někdy na začátku listopadu vykládala, že už padá listí a brzy bude padat sníh a přijdou Vánoce, okamžitě po mně vystřelila:

„Maminko, a přijde zase Ježíšek?“ Ani bych se nenadála, že si loňské Vánoce pamatuje, ale zřejmě ano. A Ježíšek jí evidentně utkvěl v paměti hodně hluboko, protože od mé první letošní zmínky se o něm rozmluvila už mockrát.

Zatím je pro ni jednoznačně dané, že je to někdo, kdo nosí dárky, nepochybuje, chce hlavně vědět, kdy už to bude. Ale otázek kolem toho záhadného vánočního miminka se právě u vás doma může točit mnohem víc.

Zpomalte! Dojemné video ukazuje, na čem o Vánocích skutečně záleží

Kdo kupuje dárky

Děti se jimi začínají zaobírat někdy kolem začátku předškolního věku a vydrží jim, dokud pro ně bude Ježíšek existovat.

„V průběhu těch let se pak proměňuje i povaha jejich otázek. Dokud je pro ně nezpochybnitelné, že Ježíšek existuje, vyptávají se na to, jak vypadá, jak je možné, že ví, co si přály, proč chodí oknem, jak se k vám dostane… Ty větší děti se pak přímo ptají na to, zda Ježíšek je skutečný, nebo jste si ho doma vymysleli a dárky se kupují,“ podotýká k tomu Mgr. Ivana Procházková, brněnská lektorka kurzů pro rodiče.

Zatímco u těch mladších, do nějakých pěti, šesti let (ale mnohde i později, protože každé dítě v tomto zraje jinak), se tedy zapotíte při zapojování vlastní fantazie, u starších před sebou můžete mít jiný obtížný úkol: Objasnit, jak to s Ježíškem bylo či je, aniž by vás vaše děti obvinily ze lhaní. Na obě situace se podíváme detailněji.

ČTĚTE TAKÉ: Kdy jste přestali věřit na Ježíška? A co říci dětem, až se zeptají?

Vím, že nic nevím

Je logické, že se vás děti na Ježíška začnou určitě vyptávat v okamžiku, kdy nebudete připravená.

Potáhnete nákup z auta a vedle vás se ozve: Mami, a má Ježíšek křídla? V tu chvíli byste potřebovala ta křídla hlavně vy sama. A taky váš mozek, který nedokáže vymyslet kloudnou odpověď, že?! Ale nezoufejte.

Mami, kde bydlí Ježíšek? Děti nadpřirozeno potřebují, říká psycholožka

Na žádnou z otázek kolem barvy očí, velikosti Ježíška, způsobu, jakým doručuje dárky, nebo proč to dělá jen jednou v roce nemusíte odpovídat příliš konkrétně.

Tím nejjednodušším, co můžete říct, je, že nevíte. Vy jako rodiče totiž nemáte povinnost vědět všechno. A řeknete vlastně čistou pravdu. Navíc platí takové nepsané pravidlo, že ve chvíli, kdy se vás na něco takového dítě vyptává, už samo nějakou svou teorii o tom, jestli Ježíšek má křídla, nebo ne, dávno má. Takže otázku klidně obraťte zpátky: Já nevím. A co myslíš ty? A pak už jen poslouchejte, co se v hlavičce vašeho malého urodilo,“ doporučuje Mgr. Ivana Procházková.

Jak si děti představují Ježíška?

V redakci jsme zjišťovaly, jak si naše děti představují Ježíška a zavzpomínaly jsme na to, jak jsme si ho v dětství vysnily my. Musíme přiznat, že jsme se docela pobavily. Editorka Radka se totiž přiznala, že si Ježíška představovala jako bílého Indiána, který měl na sobě peří jako bodliny. Prý to byla asociace z dětské knížky, kde pod sebou byly namalované obrázky indiána a ježka. Redaktorka webu Gábi zase zavzpomínala, že měla podobu Ježíška spojeného s jezulátkem v betlémě, ale myslela si, že dárky nosí duch.  Já se přiznám, že jsem to měla stejně jako Gábi, kdy jsem považovala Ježíška za tajemnou bytost, která je neviditelná. Zajímavé je, že když jsme se na tuto otázku zeptaly našich manželů, tak se podivili, protože prý nad podobou Ježíška nepřemýšleli.

A jak si Ježíška představují děti?

"Vlastně by mě zajímalo, jak vypadá. Vím, že to není Santa Claus, který nosí dárky dětem v Americe. Náš Ježíšek je jiný, rád bych ho někdy viděl." Kryštof,10 let

"Ježíšek je miminko, které spí na seně v betlémě. Vůbec nevím, jak to dělá, že unese tolik dárků. Asi je kouzelný." Adámek, 5 let

"Ježíška jsem viděl. Ukazovali nám ho ve školce na obrázku, jak spinká a je u něj maminka a tatínek." Matyášek, 3 roky

"Nevím, jak vypadá Ježíšek, ale vím, jak vypadá Mikuláš. Ten je podobný Santovi," Anetka, 6 let

"Maminka s taťkou říkají, že Ježíšek je neviditelný. Já jim ale moc nevěřím, proč by otevírali okno v pokoji? Kdyby byl neviditelný, mohl by přijít přece dveřmi. Nějak se mi to nezdá." Andrejka, 6 let

"Vypadá jako pětiletý kluk." Bartoloměj, 8 let

"Nosí dárky, má červený kabátek, ale není to Santa Claus, je to malej Ježíš," Josefína, 4 roky. 

A jak jste si Ježíška v dětství představovali vy? A co odpovídáte vy na tuto otázku svým dětem?

VIDEO: Když si rodiče udělají legraci ze svých dětí a dají jim dárky, které rozhodně nechtěly

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Miminko, Vánoce, Vánoce 2020, Fantazie, Ježíšek, Andrej, Josefína, Loňská vánoce, Lhaní, Matyášek, Povaha, Jak, Zdravý rozum, Indiáni, Listí, Předškolní věk, Indiana, Sníh, Adventní přípravka, Stolní hra, Ivana Procházková, Odpověď