Jak uvolnit nos

Nosem vnímáme vůně a pachy, ale především dýcháme.
Jak uvolnit nos
Novorozenec neumí dýchat ústy, kromě chvilek, kdy křičí, protože jeho jazyk je jako jednosměrný ventil přiložen k měkkému patru. Až s vývojem zubů se hřbet jazyka oddálí od patra a batole již dokáže dýchat též ústy.
 
Nos především ohřívá, zvlhčuje a čistí vdechovaný vzduch, jehož množství je za klidového stavu asi 6 l za minutu. Za fyzické aktivity může být objem vdechovaného vzduchu až desetinásobně vyšší. Ohřev a zvlhčení probíhají ve strukturách nosních lastur. Čištění, filtraci zajišťují řasinky pokryté hlenem, jejichž rychlost kmitání závisí na teplotě vdechovaného vzduchu. Fungování tohoto složitému systému probíhá, aniž bychom si to uvědomovali, do okamžiku, než je narušeno např. nižší vlhkostí prostředí, nadměrnou koncentrací škodlivin v ovzduší, infekcí, alergií. Tak může dojít ke klasické rýmě se sekrecí nebo k vysychání a zahuštění sekretu s tvorbou příškvarů a krust v nosním vchodu (suchá přední rýma) nebo k pocitu zahlenění a suchu v krku (suchá zadní rýma).

Co je to rýma?
Rýma je nejčastější příčinou návštěvy praktického lékaře. Banální, všem známé onemocnění trápící všechny věkové kategorie, ale zejména malé děti zvláštěs v kolektivech. Batolata, ale taktéž kojenci onemocní rýmou několikrát ročně. U miminek jsou horní dýchací cesty užší, proto špatně průchodný nos nebo oteklá nosní sliznice mohou značně překážet v dýchání a krmení.
 
Nejčastějšími původci rýmy u dětí jsou viry. Její inkubační doba může být pouze několik hodin a trvá průměrně sedm dní. Onemocnění se rychle šíří v kolektivech a rodinách. Častěji než kapénkovou nákazou se viry šíří těsným kontaktem, kontaminovanými předměty, hračkami, sekretem ulpívajícím na rukou nemocného. Nejčastěji se vyskytuje v chladných měsících od podzimu do předjaří, kdy je populace oslabena nedostatkem přirozených vitaminů, a v epidemiích chřipky. Neustálé vlhko, ochlazení rukou a nohou způsobí reflexní vasokonstrikci, tj.zúžení cév na sliznici nosu. Tímto mechanizmem může dojít k průniku virů do sliznice nebo se uplatní chladová alergie. K poklesu přirozené obranyschopnosti na sliznicích přispívá pobyt v suchých přetopených a zakouřených prostorech. V létě jsou rýmy zejména u větších dětí důsledkem rychlých změn teploty, přehřátí a přenosem virů při koupání.

Jak se projevuje
Pocit pálení a svědění v nose vzniká zvýšeným prokrvením, otokem sliznice nosu a hltanu. Vodnatá rýma v průběhu několika dnů obvykle změní svůj charakter na hlenovou nebo až hlenohnisavou. Viry mohou způsobit v průběhu několika dnů ochrnutí řasinek sliznic. Dochází tak k stagnaci sekretu a následné možnosti druhotné bakteriální superinfekce, sekret se změní na žlutý a hnisavý. Rýmu často provázejí zarudlé, překrvené spojivky a dráždivý kašel vznikající nadměrným překrvením,otokem sliznic a stékáním sekretu po zadní stěně nosohltanu.
 
Průběh tohoto zdánlivě banálního onemocnění je závislý na věku a dispozici nemocného. Malé děti, kojenci a batolata mohou mít vysokou horečku, bývají mrzuté, neklidné, plačtivé, odmítají potravu pro ucpaný nos. Starší děti snášejí rýmu lépe, nemívají horečku. Ucpání nosu může provázet huhňavost, bolesti hlavy, porucha čichu a nechutenství s celkovou únavou. Důsledkem opakovaného smrkání a utírání nosu je podrážděná, rozpraskaná kůže kolem nosu a na horním rtu. Kromě klasického nachlazení může být rýma průvodním jevem při dětských nemocech, jako je spála, zarděnky, spalničky. Hnisavá, zapáchající rýma pouze z jedné nosní dírky může být jediným projevem cizího tělesa uvíznutého v nose u batolat a dětí předškolního věku a vyžaduje vyšetření odborníkem. Rýma je sice banálním onemocněním, ale při podcenění a nesprávné léčbě může mít závažné komplikace, jako zánět vedlejších dutin nosních, středního ucha nebo angínu. Může též sestoupit do dolních oddílů dýchacích cest, kde může být příčinou zánětu průdušek či plic. Nejčastější komplikací je přestup infekce do ucha s následným akutním zánětem středouší. Minimálně jedna ataka postihne 60-80 % dětí do 3 let věku. U kojenců se projeví vysokou horečkou, neklidným spánkem, u batolat je někdy citlivá oblast před ušním boltcem nebo samy děti si na bolestivé ouško sahají.

Chronická rýma
Může mít mnoho příčin. Kromě nejznámější a nejčastější alergické rýmy mohou být její příčinou opakované neléčené záněty nosních sliznic a vedlejších nosních dutin. Jejich následkem jsou mikroskopické změny na řasinkách sliznic s poruchou jejich funkce. U dětí to bývá mnohdy velká nosní mandle, u starších to mohou být deformity nosní přepážky způsobené úrazy, operacemi, vrozené změny nebo polypy. Příčinou chronické rýmy mohou být též jiné fyzikální a chemické faktory (např. prach, kouř), hormonální nerovnováha, léky.

Alergická rýma
Vzniká při poruše reaktivity obranyschopnosti organizmu na běžné podněty okolního prostředí. Mnoho nemocných nikdy k lékaři nepřijde, protože svoje nosní problémy považuje za součást života. Postižena je především dětská populace. U dětí do 2 let je vzácná, ale nad 4 roky je již nejčastějším chronickým onemocněním. Tyto děti se hůře soustředí, mají méně kvalitní spánek, celkově neprospívají, jsou omezeni v rekreačních a sportovních aktivitách. Vodnatá rýma většinou se současným překrvením a svěděním spojivek bývá provázena příznaky připomínajícími celkové onemocnění. Zvýšená teplota, bolesti kloubů, zvýšená únavnost nejsou vzácností. V závislosti na vyvolávajícím podnětu je alergická rýma buď sezonní (pyly stromů, keřů a travin), nebo celoroční (alergie na roztoče, zvířecí srst, plísně). Alergeny jsou vázány na nosiče obsažené ve vzduchu. Zachytí se na nosní sliznici a setrvávají s ní v kontaktu. Jako pylové alergeny mají schopnost někdy zkříženě reagovat některé potraviny, proto podobné obtíže může způsobit i např.ovoce, zelenina, ořechy. Celoroční alergická rýma u dětí bývá často způsobená přecitlivělostí na domácí zvířecí mazlíčky. Nevzniká však pouze na jejich srst, ale i na produkty kožních a mazových žláz. Prostředí, v němž se zvířátko pohybuje, je jimi nasyceno, proto často ke zmírnění obtíží ani nepomůže jeho nepřítomnost. Alergická rýma úzce souvisí s astmatem, více než čtvrtina pacientů s chronickou rýmou má i astma, naopak polovina až tři čtvrtiny astmatiků trpí rýmou.

Vasomotorická rýma
Má podobné projevy jako alergická rýma. Způsobuje ji abnormální, zvýšená reakce cév nosní sliznice na vnitřní i zevní podněty. Projevuje se výraznou vodnatou sekrecí, většinou ráno a s úporným ucpáním nosu v noci. Postižený tak reaguje nejčastěji na přechod mezi chladným a teplým prostředím či naopak, změnu vlhkosti nebo cigaretový kouř. Spouštěčem může být hormonální nerovnováha, některé léky, acylpyrin nebo hormonální antikoncepce.

Léčivé přípravky
Nejdostupnější jsou léky sloužící k uvolnění dýchacích cest a k oplasknutí sliznic, tzv. dekongestiva ve formě kapek či nosních sprejů. Účinkují rychle v průběhu několika minut. Po oplasknutí sliznic dojde k uvolnění vstupu vedlejších dutin do nosu a sekret lze vysmrkat či malým dětem odsát. Používat tyto léky lze však pouze 7 až 10 dnů, aby nedošlo k polékovým změnám na sliznici. Léčba je též méně vhodná pro kojence, pro které může být neopatrné dávkování již toxické. Tento typ léků se někdy podává celkově, ústy, ale též by to nemělo být déle než po dobu 3 týdnů. Antibiotika se v léčbě nekomplikované rýmy obvykle nepoužívají, protože tato onemocnění způsobená zejména viry odezní spontánně. Používají se pouze u jejich hnisavých komplikací.

MIMI MÁ RÝMU
Neumí smrkat, jen kýchá... Děťátku musejí pomáhat zbavit se nudlí z nosu rodiče. Pokud rýma začíná, pomáhá mu zvlhčování nosní sliznice fyziologickým roztokem, pokud se mu už dělá hlen, je nutné ho odsát speciální odsávačkou, kterou prodávají v lékárnách a obchodech s věcmi pro miminka. Vstříkněte ležícímu dítěti, které má hlavičku na polštáři otočenou na stranu, roztok do nosních dírek, a pak zředěný roztok odsajte. Opakujte to několikrát denně. Odsávačku vyčistěte.

Naučte dítě správně smrkat, abyste předešli nemocem, asi ve dvou letech je správný čas na to, abyste začali učit svého potomka smrkat. Jak?

Nejprve by si mělo batole ucpat jednu nosní dírku a tou druhou fouknout do kapesníku. Může i vícekrát, dokud bude mít pocit, že není dírka zcela uvolněná. Při tom by mělo mít zavřená ústa. Poté by stejně mělo postupovat při čištění druhé dírky. Děti obvykle raději nudle popotahují a smrkat do kapesníku se jim moc nechce. Je na rodičích, aby jim to připomínali. Pokud je nos zalepený, můžete ho zkusit nad umyvadlem pomocí vody, případně fyziologického roztoku či nosních kapek ve spreji zvlhčit. Při koupání a sprchování se také v páře může uvolnit a sekret sám vyteče, případně ho lze lépe vysmrkat. Ke smrkání raději používejte v rodině papírové kapesníky, protože jsou hygieničtější než látkové. A také učte potomka, aby vyhodil použitý kapesník hned do koše, protože je plný infekce. Okolí nosních dírek je lepší ošetřovat krémem na obličej pro děti. Případně dobře ošetří podrážděnou pokožku mast Borozan se sklidňujícím účinkem.
 
Rýma je sice nejčastější banální onemocněn, není ale vhodné ji podceňovat. Může způsobovat řadu komplikací, z nichž některé mohou ohrozit nemocného na životě. To platí zejména u malých dětí. Chronická, dlouhotrvající rýma by měla být vyšetřena odborníkem, protože bývá nejčastěji projevem alergie, kterou je třeba léčit.

MUDr. Zuzana Blechová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články