Jak uspat dítko?

Cesta je to krkolomná, někdy se zdá nekonečná, ale v cíli čeká odměna – klid a sladké sny naše i děťátka.
Jak uspat dítko?

Pomazlení, pohádka, pusa na dobrou noc a už jen klidné oddychování našeho drobečka. Jestli vám to zní jako příběh z jiného světa, protože každovečerní realita s vaším mrňousem vypadá spíš jako boj kdo s koho, nezoufejte, nejste v tom sami. Bitva o každou minutu, o kterou si dítko prodlouží pobyt ve společnosti mámy nebo táty a oddálí samotu v postýlce, se odehrává ve spoustě rodin. Během batolecího období dokonce v několika etapách.

Spánek se zkracuje
V tomto věku většina dětí spí přibližně deset hodin v noci a zhruba hodinku až dvě přes den. Mnohá mladší batolata si ráda schrupnou i dvakrát během dne. Postupně přichází doba, kdy dítko usne kolem poledne, ale v pozdním odpoledni už padá únavou a je mrzuté. Jenže na odpolední vyspávání je pozdě a na večerní brzo. Usne-li v podvečer, můžete na večerku kolem 20. hodiny zapomenout. Batole totiž potřebuje po denním spaní minimálně čtyři hodiny práce, tedy zajímavých her a objevů, aby znovu usnulo. S blížícími se třemi roky obvykle stačí už jen jedno denní zdřímnutí, a to časně odpoledne. Doba, kterou zvolíte pro večerku, závisí také právě na načasování denního dobíjení energie.

Kdy je ten správný čas?
Po celodenním kolotoči s dětmi je pro nás jejich večerka vysvobozením. Určit pevnou hodinu je důležité, vytipovat tu ideální zase docela složité. Důležité je vzít v úvahu:

Skutečný počet hodin, které dítě vydrží spát. Jestliže dítko bylo vždy nespavec, těžko usne v sedm večer a probudí se až v devět ráno, přestože coby batole má náročnější program než miminko.

Rozhodující je budíček. Pokud vám doba, kdy se batole probouzí, nevyhovuje, večerku nastavte tak, aby jeho obvyklá délka spánku vyšla do hodiny vstávání, která se vám hodí. Počítejte s tím, že bude trvat alespoň týden, než si dítě na změnu spacího rytmu zvykne.

Denní spaní. Načasujte je tak, aby nebránilo večernímu usínání. Roční až dvouleté dítko ještě většinou potřebuje rovnoměrně rozdělený čas bdění. Pro všechna batolata pak platí: čím později přijde odpolední spaní, tím pozdější bude večerka.

Není ospalé. Pokud s usnutím mrňouse bojujete víc než půl hodiny, je pravděpodobné, že jeho vnitřní hodiny ještě netikaly pro odchod do hajan. Buď večerku oddalte o dobu, kterou vám zabírá přemlouvání nespavce, nebo, chcete-li už mít soukromí, se s ním domluvte, že si může při tlumeném světle hrát, nebo poslouchat hudbu či pohádku z přehrávače, ale že při tom musí zůstat samo v postýlce. Za dohodnutou dobu pak dejte dítku poslední pusu na dobrou noc a trvejte na tom, že už je čas spinkat.

Kdy přijde táta. Po návratu z práce zbývá až večer pár minut na zábavu s děckem. Pokud není možné v rámci toho zvládnout přípravu na spánek a večerní rituály (koupání, krmení, čtení pohádky), pak stanovte večerku tak, aby po dovádění zbyl ještě čas na zklidnění batolete, než je uložíte do postýlky.

Důslednost unavuje, ale boduje
Jestli razíte heslo – když je dítě unavené, usne kdykoli a kdekoli i bez pevně stanoveného spacího režimu –, a navíc vám vyhovuje, že s vámi absolvuje večerní návštěvy nebo nákupy, pak máte situaci výrazně usnadněnou – nemusíte stanovit řád a důsledně jej dodržovat. Ale zase nemůžete počítat s tím, že dítě usne na povel, až budete toužit po soukromí. Pokud se však rozhodnete naučit dítě usínat v pravidelnou dobu samotné ve své postýlce, prověříte tak svou trpělivost a důslednost. Ta námaha se však většinou vyplatí vám i dítěti. 

SPÍ DOSTATEČNĚ?
Spánek obnovuje psychické a fyzické síly a pomáhá k tomu, aby se dítěti utvářela paměť, budoval nervový systém a uspořádaly se nové informace. Během spánku se také nejvíce aktivuje růstový hormon. Jak zjistíte, jestli váš nespavec spí dostatečně? Odborníci radí všímat si, zda dítě dlouhodobě spí méně než jeho vrstevníci, jestli je délka jeho spánku stabilní, zda má ráno dobrou náladu a je odpočinuté.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články