Jak udržet dobré chování a naopak odnaučit to špatné?

Je-li dítě zdravé a spokojené, chová se obvykle přijatelně. Někdy však může mít svůj špatný den, někdy chce také vyzkoušet svoje i vaše možnosti, chce vědět, kam až může zajít. Zlobení je také způsob, jak upoutat vaši pozornost. Největší potíže obvykle nastávají ve třetím roce života - tehdy často přicházejí slzy a zlostné scény…
Jak udržet dobré chování a naopak odnaučit to špatné?

Co se špatným chováním?
Zlaté pravidlo zní - jednejte rychle. Zasáhněte přímo do děje a odstraňte příčinu potíží - odneste jídlo, kterým dítě hází, nebo hračku, o kterou se hádá, nebo vezměte dítě a odneste je s přísným NE. Zároveň je rozptylte nějakou jinou činností, nebo hračkou. Nemusíte se zlobit, nebo rozčilovat, ale buďte důslední, aby dítě jasně pochopilo, co právě udělalo.

Některé typy špatného chování, např. fňukání a naříkání, je lépe přehlížet. Jestliže si tím dítě nikdy nic nevymůže a nikdy tímto jednáním žádný spor nevyhraje, brzy s tím přestane. Také scény je lépe přehlížet. V určitém okamžiku můžete odvést pozornost dítěte k něčemu jinému, jakmile si však v záchvatu vzteku lehne na podlahu, zachovejte klid, jako by se nic nedělo. Je-li to nutné, vyneste dítě z místnosti, dokud se neuklidní.

Odměny za dobré chování
Předškolní dítě nejlépe odměníte tím, že se mu budete věnovat, že mu dáte najevo svou pozornost a lásku. Pochvala, mazlení, sezení na klíně, vypravování pohádek, slova obdivu - to všechno dává dítěti dobrý pocit. Snadno se stává, že rodiče věnují dítěti nejvíce pozornosti, když zlobí a nejméně, když je hodné a rodiče by si rádi odpočinuli. Mnohem účinnější je však odměnit dítě pochvalou, když je hodné, např. „to je hodná holčička, že tu tak trpělivě čekala“. Povzbudíte dítě, aby se chovalo tak, jak potřebujete, a zároveň je poučíte, že když bude k lidem laskavé, získá od nich více.

Tresty
Má-li být trest účinný, musí následovat okamžitě po špatném chování. Výhrůžky do budoucna, třeba zákaz něčeho příjemného, nemají smysl a jsou pro malé děti nespravedlivé -dítě nechápe, za co vlastně ten odložený trest. Chová-li se dítě neustále nevhodně a nelze-li jeho chování přehlížet, popř. vymkne-li se vám situace z rukou, je okamžitým trestem, který dítě pochopí, když je vykážete z místnosti, aby se uklidnilo. Čtvrthodinka, kterou stráví někde jinde - o samotě, avšak v bezpečí, bude stačit k vašemu uklidnění i k tomu, aby dítě zapomnělo, co vlastně chtělo udělat.

Mám dítě uhodit?
Výprask je často znamením, že už jste na konci sil, není to však dobrý způsob, jak se vyrovnat se špatným chováním dítěte. Nezabrání mu udělat stejnou věc příště znovu. Kromě toho je učíte, že fyzickou silou lze druhého přinutit, aby udělal to, co po něm chceme.

Jak si zachovat klidnou hlavu?
I když si ve výchově dítěte počínáte velice rozumně, přijdou dny, kde se podle vašeho názoru dítě chová zcela nesnesitelně, a vy víte, že se brzy přestanete ovládat. Řešení je jednoduché, jděte s dítětem na procházku. Ať je jakékoliv počasí, cesta do parku, na nákup nebo k přátelům vás oba přivede na jiné myšlenky.

Co s agresivními dětmi?
Všechny malé děti se občas perou, zvláště když se nudí nebo jsou unavené, chlapci bývají často agresivnější než děvčata. Když vypukne rvačka, rychle do ní zasáhněte:
• Oddělte do sebe děti, které se perou.
• Odveďte jejich pozornost k nové hře nebo změňte prostředí.
• Nepřidávejte se na žádnou stranu - téměř nikdy není možné v dané situaci zjistit, kdo má pravdu a kdo ne.

Každé dítě zpočátku různě tahá a chytá ostatní děti, musíte mu však pomoci, aby se rychle naučilo dělit o hračky a být na jiné děti hodnější. Některé děti zůstávají i nadále velmi agresivní, pak kvůli svému chování bývají neoblíbené a málokdo je má rád. Snažte se tedy naučit své dítě, aby bylo k ostatním laskavé.

• Buďte pro ně dobrým příkladem k následování - vždycky se snažte být laskaví, trpěliví a vlídní.
• Dejte mu svým chováním jasně najevo, že se vám nelíbí chování dítěte, nikoliv dítě samotné.
• Chce-li vaše dítě uhodit jiné dítě, vždy mu v tom zabraňte. Buďte přísní, ale nekřičte a nebuďte agresívní.
• Nikdy dítěti neustupujte, chová-li se agresivně nebo nehezky. Když mu jeho chování přinese výsledky, bude se příště chovat stejným způsobem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články