Jak to chodí v porodnici - den po dni

Co vás čeká v těhotenství, už asi víte, nebo to právě prožíváte. Ale co vás i miminko čeká v porodnici? Zřejmě už to tušíte, protože jste se dobře informovala, ale i tak si pojďme společně projít pobyt v porodnici pěkně den po dni…
Jak to chodí v porodnici - den po dni
Den 0.
Tak se nazývá lékařskou hantýrkou den porodu. Zkrátka, až na vás přijde „těžká“ hodinka, jde se rodit. V porodnici vás nejprve vyšetří a pokud se blížící se porod potvrdí, „pošupajdíte“ na předporodní pokoj a následně na sál. A protože budete velmi statečná maminka, brzy se vám narodí nádherné miminko. A začnou první velké úkony v péči o vás dva. Vy dostanete výživu kapačkou, lékař vám řádně prohlédne rodidla a nechá odpočívat. Poté, co si necháte přiložit miminko na prsa (nemusíte, ale dělá to 90 procent maminek), začne tanec kolem toho drobečka. A co se s ním bude dít v prvních okamžicích na světě?
 
1. Otření miminka sterilní nahřátou plenou.
 
2. Zajištění průchodnosti dýchacích cest - je-li potřeba (tedy ne rutinně) se tenkou hadičkou šetrně odsaje nosohltan.
 
3. Ošetření pupečního pahýlu - zbytek pupečníku se podváže cca 2 cm od úponu, dezinfikuje a sterilně kryje. Předchází se tím případné infekci.
 
4. Měření a vážení - novorozeně se váží nahé, většinou na digitální váze. Délka se měří v „korýtku“, do kterého se miminko položí a pro přesný výsledek se mu natáhnou nožičky. Právě pro to natahování se ale v některých porodnicích od měření po porodu upustilo a děťátko se měří až při propuštění (případně až u svého obvodního pediatra).
 
5. Měření tělesné teploty v zadečku.
 
6. Označení dítěte - se děje různě podle zvyklostí oddělení. Většinou se „náramek“ se jménem a datem narození dá na ruku miminku i mamince.
 
7. Aplikace Kanavitu - vitamin K se podává v injekční formě jako prevence krvácení. Aplikuje se do stehna, někdy se podává i druhá dávka před propuštěním z nemocnice. Kanavit se poté užívá dlouhodobě ve formě kapiček. Doporučené dávkování je 1 kapka týdně do 1 měsíce a dále 1 kapka měsíčně do 1/2 roku.
 
8. Kredeizace - obě očička miminka se vykapou Ophtalmo-Septonexem, což působí jako prevence hnisavého zánětu spojivek. Nákaza by se mohla do očí zanést při průchodu porodními cestami.
 
Pak už je miminko připravené na první přisátí k prsu a den nula pro vás oba končí.
 
Klepněte pro větší obrázek 

1. den po porodu
Ještě se budete asi cítit dost unavená, ale už pro vás začal nový život. Ráno vás přijde vyšetřit porodník. Zkontroluje stav rodidel a budou ho zajímat všechny vaše obtíže, tak se nebojte a případné bolesti hned řekněte. Za vaším drobečkem přijde dětský lékař. Ten si všímá, zda poporodní adaptace probíhá tak, jak má. Jestli se neobjevuje novorozenecká žloutenka. Jestli se miminko dobře přisává k vašemu prsu, jak se mu hojí pupík a spousty dalších věcí. Pokud budete mít obtíže s kojením, pomůže vám právě nemocniční pediatr ve spolupráci s dětskou sestrou.
 
Až budete mít vše za sebou, měly by vás sestřičky naučit základům péče o miminko. Co to všechno zahrnuje? Jak ho správně brát do rukou, přebalovat, koupat, oblékat. Pokud si s něčím nebudete vědět rady, nebojte se zeptat dětských sestřiček. Měly by tam být pro vás, i když ne všechny se tak tváří. Tak se ale nebojte ozvat!
 
Tak to už bude pro dnešek dost. Tedy kromě toho, že budete pravidelně přikládat mimi k prsu a připravíte se na nadšené ovace šťastného otce a ostatních nedočkavců, kteří přijdou na návštěvu.
 
2. den po porodu
Ráno začne opět velkou vizitou a prohlídkou maličkého u pediatra. Kromě něj ovšem druhý den přijde i ortoped, aby mu zkontroloval kyčle. Vyšetření probíhá jednak formou pohovoru s vámi (zjištění případných dědičných dispozic) a jednak „cvičením“ s nožičkami, tak se ničeho nebojte, miminko to bolet nebude. Druhý den také proběhne první očkování proti tuberkulóze. To už je sice malinko bolestivé, ale nebojte, váš „velký malý hrdina“ to zvládne. Už byste se pomalu měla „rozkojit“ a pokud to stále nelze, nezoufejte, pomoci vám může opět personál nemocnice.
 
3. den po porodu
Po vizitě a kontrole pediatra, přijde na řadu další malé ale prospěšné „mučení“ vašeho drobečka. Čeká ho screening metabolických vad. Jedná se o vyšetření krve na fenylketonurii (metabolická porucha aminokyselin) a hypotyreózy (snížená funkce štítné žlázy). Obě onemocnění mají za následek vážné poškození mozku, přitom je možné tomuto poškození včasným rozpoznáním a léčbou předejít. Náběr se provádí zhruba od 3. dne po porodu, kdy je už organizmus miminka v dostatečné míře zatížen příjmem mléka. Krev se odebírá malým vpichem do patičky a vymáčknutím pár kapek krve na filtrační papírky.
 
4. den po porodu
Pokud je vše v pořádku, což určitě je, pomalu si balte, zažijete v porodnici svůj poslední den. Začne vizitou a prohlídkou malého, a pak už se budete jen mazlit, kojit a hlavně nezapomeňte odpočívat. Až přijdete domů, už se nezastavíte. Pediatr ještě vašemu miminku zkontroluje pupeční pahýl. Ten se podle stavu nechá úplně odpadnout nebo se právě den před propuštěním odkroutí (to udělá lékař a vůbec to nebolí, nebojte!). Rána se překryje sterilním čtverečkem a tento den kvůli nebezpečí infekce miminko raději nekoupejte.
 
5. den po porodu
By se dal nazvat prostě hurá domů. Ráno po vizitě, pokud budete dobře zhojená, vás bude čekat pohovor s pediatrem. Ten miminko samozřejmě opět prohlédne, zkontroluje váhu a předá propouštěcí zprávy pro vašeho dětského lékaře a vysvětlí vše, co vás čeká po návratu domů. Samozřejmě dostanete i propouštěcí papíry pro svého gynekologa a pak už můžete obejmout šťastného tátu a ve třech si vyrazit konečně domů.
 
Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články