Jak spí miminka

Zavinování, ukládání, usínání, spaní, buzení, vstávání… Je to pořád dokola a změny přijdou rychleji, než byste chtěli. Řiďte se biologickými fázemi spánku miminka a brzo se vyspíte všichni.
Jak spí miminka

Ještě v porodnici by vás to ani nenapadlo, hned po pár dnech doma ale přijdete na to, že spaní miminka je první větší výzva, se kterou se jako rodiče budete muset poprat. Spánkové cykly a návyky miminek se mění každých pár měsíců, a než zjistíte, jak se vypořádat zrovna s tím vaším, chce to někdy hodně trpělivosti a psychické odolnosti.

FÁZE 1: 0 až 12 týdnů Jestli vaše miminko v pohodě zvládá přechod z vašeho břicha do vnějšího světa, kojíte, nebo dobře pije umělé mléko, a je i jinak zdravé, bude spát během prvních týdnů opravdu hodně. Zatím ještě nerozezná rozdíl mezi dnem a nocí, proto se během prvního čtvrtroku nemusíte striktně držet žádné rutiny, ale pokud to vám i miminku dělá dobře, klidně ji začněte pomalu zavádět. Každopádně se zatím soustřeďte hlavně na krmení, přebalování a mazlení.

Kolik? Asi dvacet hodin denně. Což zní sice skvěle, ale zároveň se bude miminko budit kvůli krmení a přebalování.

Trik pro fázi 1: zkuste zavinování

Pohodlí zavinovačky připomíná dítěti měkké a těsné pohodlí, jaké mělo v děloze, proto v zavinovačce většina miminek spí lépe. Neuvazujte ji ale příliš těsně a pořiďte si takovou, kterou budete moct, až zabere, zase povolit, aby mohlo ve spánku podle libosti pohybovat končetinami – pomáhá to jeho psychomotorickému vývoji. S miminkem v zavinovačce se navíc manipuluje lépe, než když má na sobě jen pyžamko. Obecně se doporučuje spaní v zavinovačce zhruba do třetího měsíce. Počítejte ale s tím, že jsou miminka, která ji odmítnou už v šesti týdnech, a jiná, kterým bude vyhovovat i do půl roku

FÁZE 2: od 12. týdne do půl roku V nastavení lidských vnitřních hodin hraje zásadní roli spánkový hormon melatonin – díky němu v noci spíme a ve dne jsme vzhůru. Novorozenci mají v krvi melatonin, který dostali z placenty, ale ten během sedmi dní vyprchá a jejich tělo ho znovu začne vytvářet až na konci třetího měsíce. Nejpozději touto dobou proto začněte s večerním koupacím-krmicím-uspávacím rituálem, který pomůže miminku rozeznat, kdy je den a kdy noc. I kdyby rituál hned nezačal fungovat, pomůže vám alespoň v pocitu, že máte strukturu celého dne pod kontrolou. Klidně začněte se zpíváním ukolébavek nebo pusou na dobrou noc.

Kolik? Od této chvíle bude dítě spát asi pět hodin přes den a deset v noci.
Trik pro fázi 2:denní spánky

Je čas nastavit rutinu pro denní spaní. Pokud je správně rozfázujete, bude dítě lépe spát v noci. Pořád je hodně malé a nebude to fungovat vždycky, ale snažte se dodržet ranní, poobědový a odpolední spánek. Delší úseky fungují lépe než krátká zdřímnutí rozložená do celého dne.

FÁZE 3: od šesti měsíců Půl roku je zlomová doba, protože dítě začíná spánku vzdorovat. Prodlužuje se doba, po kterou udrží pozornost.

Nejspíš se dokáže překulit, zvedá hlavu a možná i leze, a to všechno ovlivňuje, jak spí. Dokáže se udržet vzhůru, dokonce i když je unavené. Pokud prošvihne jeden spánek, začne být hyperaktivní, přetažené, a bohužel je dost pravděpodobné, že bude špatně usínat i příště. I proto by měl alespoň jeden denní spánek probíhat v postýlce, aby si ji dítě spojilo se spaním.
Kolik? Mezi třemi a čtyřmi hodinami přes den a okolo dvanácti v noci. Ačkoli už dokáže vydržet v noci bez jídla, může se pořád jednou budit.

Trik pro fázi 3: signály únavy

Všímejte si náznaků, že je dítě ospalé. Zívání, tření očí, nepozornost, neochota si hrát. To všechno jsou jasná znamení, že je čas dát ho zase do postýlky. Pro lepší orientaci vám poslouží to, že pravděpodobně bude chtít jít spát dvě až tři hodiny poté, co ráno vstane, a přes den se bude interval podobně opakovat.

FÁZE 4: od devíti do dvanácti měsíců Spánek by měl být čím dál předvídatelnější a mít jasný řád. Od devíti měsíců obvykle zahrnuje asi třičtvrtěhodinový spánek po ránu, dvouhodinový po obědě a krátký okolo páté hodiny, který pomůže překonat dobu, než půjde dítě spát.

Právě v tomhle období se může objevit separační úzkost, takže nabízejte plyšáka-usínáčka, který mu pomůže cítit se během usínání i spaní v bezpečí. Starší děti se pak často samy naučí usínat tak, že budou uspávat právě plyšáka.

Kolik? Můžete čekat dvě až tři hodiny přes den a jedenáct až dvanáct hodin v noci.

Trik pro fázi 4: správné načasování

Neukládejte ho ani pozdě, ani brzy. Přibližné dodržování dříve nastavené rutiny vám pomůže rozeznat, kdy je čas na spaní. A vyhnout se odporu proti příliš časnému ukládání, nebo protivnosti proto, že bude vzhůru moc dlouho.

Mámy taky potřebují spát

Podle průzkumu britského časopisu Mother & Baby přiznává 56 % matek malých dětí, že jsou únavou vyčerpané a zoufalé. Protože i když zrovna vaše dítě spí dobře, stačí pár nocí, kdy je to jinak, a vy byste mohla bez příprav ztvárnit roli zombie v nějakém pěkném krváku. Přitom jako vyspalá matka zvládnete všechny ostatní nástrahy snáz a s větším nadhledem. Proto je důležité nastavit si i pro svůj spánek jiná pravidla. Přijmout, že to tak nebude napořád, a napřít všechny síly k tomu, abyste měla dost pořádného spánku.

Vyjděte do světla

Aspoň jednou denně jděte ven, hned po ránu. Využijte toho, že před odchodem do práce pohlídá manžel, nebo za teplých dní miminko vezměte v kočáru s sebou, a zaběhejte si, zacvičte v parku nebo se jenom projděte. Časné ranní světlo totiž prokazatelně uvolňuje stres a zlepšuje náladu. Stejně jako zelená barva stromů a zpěv ptáků. Zlepšuje se díky němu i usínání a díky tomu je pak spánek hlubší, takže si lépe odpočinete. Ranní cvičení odplavuje z těla stresové hormony.

Omezte stimulanty

Nespoléhejte na cukr a kofein, ty vás z dlouhodobého hlediska jenom víc unaví. Velké množství kofeinu narušuje spánkový cyklus, a tím pádem jen prohlubuje nespavost. A taky zvyšuje chuť k jídlu. Příjem kávy proto omezte na dva šálky denně nebo přejděte na zelený čaj.

Nastavte si noc

Nejhorší je, když sice uspíte dítě, ale sama nemůžete zabrat. Když vás v noci vzbudí plačící miminko, tělo se nastartuje a odpoví tím, že začne tvořit adrenalin. Ten vám pomůže překonat momentální vyčerpání, ale znemožňuje znovu usnout. Proto dýchejte zhluboka, uvolněte tělo a uklidněte mysl, aby tělo přestalo produkovat adrenalin. A vyhněte se rozsvěcení – jen by to utvrdilo váš mozek v tom, že je ráno.

Zkuste jógu

Jednou z krutých ironií mateřství je, že i když padáte vyčerpáním, můžete bojovat s nespavostí. Je to proto, že je vaše tělo napjaté a mozek běží na plné obrátky kvůli celodennímu kolotoči kolem miminka. Proto je důležité občas vypnout.
Jemné jógové protahování před usnutím je skvělé pro unavené svaly a klouby a zajistí vám, že se tělo uvolní a připraví na blahodárný spánek. Protáhněte se ve velkém twistu, kdy s nataženýma nohama položenýma na sobě kroutíte na jednu a pak na druhou stranu, nebo zkuste jen pozici mrtvoly, při které uvolníte celé tělo.

Kolik potřebuje spánku

1 týden ................................... 15–20 hodin
1 měsíc .................................. 17 hodin
3 měsíce ................................ 16 hodin
6 měsíců ................................ 15 hodin
9 měsíců ................................ 14 hodin
12 měsíců .............................. max. 14 hodin

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články