Jak snížit horečku bez pomoci léků?

Horečkou se rozumí vzestup tělesné teploty nad 38,5 °C. Při teplotě od 37,5 °C - 38,5 °C jde o tzv. zvýšenou teplotu. Teplota 41 °C a výš je většinou součástí rozvíjejícího se septického šoku a představuje vysoký stupeň rizika.
Jak snížit horečku bez pomoci léků?

Vlažný zábal
Dítě zabalte do osušky, kterou namočíte ve vlažné vodě cca o teplotě 18 °C. Dítě ponechte v zábalu zhruba 10-15 minut, zabalte pouze hrudník a břicho, končetiny nechte volné, ničím nepřikrývejte. Celou proceduru opakujte třikrát během dvou hodin dle potřeby.

Nezapomeňte ani na přísun chlazeného nápoje, teplota místnosti by měla být v normě.
Vždy, když zábal sundáte, nechte své dítě odpočinout, lehce jej přikryjte a po 20 minutách změřte teplotu. Pokud teplota neklesá, proceduru opakujte. Za pomocí zábalů se nikdy nesnažte dosáhnout normální teploty, stačí, když se podaří snížit teplotu o 1-2 stupně. Nikdy pod dítě nedávejte igelitovou fólii, pokud nechcete promáčet postel, je nejvhodnější použít jednorázovou podložku, nebo silnější osušku.

Led na třísla
Další velmi efektivní metodou je, přikládání ledových kostek do třísel. Jde o velmi málo používanou metodu, která spočívá v tom, že na obě třísla dítěte se položí tenká látka (např. kapesník) a na ni položíme 2-3 kostky ledu vložené do igelitového sáčku, ponechte cca 10 minut, dítě jen lehce přikryjte, po uplynutí 10 minut led vyhoďte (nebo to co z něj zbylo) a po 20 minutách teplotu opět přeměřte. Pokud teplota neklesne, postup opakujte.

Tuto metodu děti velmi dobře snáší, protože je neobtěžuje a hlavně je efektivní protože třísly prochází velké tepny, takže krev se rychleji ochladí. Vzhledem k anatomickým poměrům se tato metoda nedá použít u kojenců.

Mokrá houba
Další způsob, jak snížit horečku, je omývání mokrou houbou. Vaničku zčásti naplňte vodou teplou cca 29 °C, dítě posaďte nebo položíte a pomocí houby omývejte trup i končetiny. Teplota místnosti by měla být kolem 24 °C. Délka omývání 10 - 40 minut - v závislosti na reakci dítěte. Pokud se objeví třes nebo „husí kůže", proceduru ukončete. Opět musíte cca po 30 minutách zkontrolovat teplotu.

Sprcha
V neposlední řadě, můžete využít sprchu. Voda musí být zhruba kolem 30 °C, sprchujte po dobu cca 2 minut, pak dítě osušte, po 20 minutách teplotu přeměřte a v případě potřeby opakujete. Pokud dítě sprchování nesnáší, využijte jiné výše uvedené metody.

POZOR!
Nikdy nepoužijeme popsané metody, jestliže má dítě studené končetiny nebo mramorovanou kůži na těle, vyrážku na kůži a pokud se dítě proceduře nepřiměřeně brání!

Vzhledem k tomu, že každé dítě reaguje při vysokých teplotách jinak, nelze dát úplně přesný návod, jak správně postupovat. Nikdy tedy neuděláte chybu, když situaci budete konzultovat se svým lékařem, zvláště když vaše dítě dosud teplotu nemělo nebo pokud si nejste svým postupem jisti.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články