Maminka.czZdraví

Jak se zbavit nadbytečných kil po porodu? Poradíme vám, jak na to

Michaela Čentešová 24.  9.  2016
Existují ženy, které po narození miminka zhubnou jako nic, a pak jsou ženy, jež se s nimi trápí dlouhé měsíce. A není to vždycky tím, že novopečené maminky odloží svůj vzhled na vedlejší kolej.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hubnutí a zvláště to poporodní je velmi individuální věc, a co jedné mamince pomůže, to na druhou nefunguje. A jsou dokonce ženy, které po porodu ještě přiberou. Pro hubnutí je totiž optimální kombinací zdravá strava, pohyb a dostatek spánku, a ten je po narození miminka opravdu nedostatkovým zbožím.

Ruku na srdce, taky se vám stává, že na smrt unavená sotva nakrmíte brečící dítě a jakmile usne, místo toho, abyste se dobře najedla, padnete hned vedle postýlky a nepřejete si nic jiného, než spát? Hubnout po porodu je zkrátka nelehký, ale ne nesplnitelný úkol.

S hubnutím po porodu se svěřila Eva Decastelo a další maminky

Kila si hlídejte už v těhotenství

V dnešní době je průměrný nárůst váhy v těhotenství asi šestnáct kilo, pro zajímavost, ženy před padesáti lety přibývaly na váze v průměru asi deset kilo. Za větší váhový nárůst může jiný, sedavější způsob života a také, co si budeme povídat, všechna ta lákadla na pultech obchodů, kterým ovlivněny euforií z očekávaného miminka podléháme a jíme je a jíme.

Podívejte se na slavné maminky, které po porodu shazovaly přebytečná kila:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek



Jenže pro úspěšné hubnutí po porodu byste to s přejídáním neměla přehánět už v období těhotenství. Nejíte totiž za dva, ale pro dva. Místo kvantity proto vyhledávejte kvalitu, jezte zdravě a dopřávejte si dostatek pohybu. Ideální je chůze, jóga nebo cvičení určené speciálně pro těhotné.

Se zdravou stravou začněte hned

Po narození miminka nechá žena v porodnici asi šest kilogramů a další tři až čtyři zmizí samy během šestinedělí, kdy byste se o nadbytečnou váhu neměla příliš starat. „Nic by se nemělo uspěchat. Maminkám doporučuji, aby s úpravou jídelníčku začaly až po skončení šestinedělí. Šestinedělí je totiž velmi důležitým obdobím, kdy tělo po porodu regeneruje, hojí se a nastupuje laktace, vytvářejí se citové vazby s novým členem rodiny.

Co musíte vědět o hubnutí. Odpovídá odborník Ing. Petr Havlíček!

Navíc se s miminkem mění životní styl a biorytmus. V této době je pro ženu nejdůležitější klid, dostatečný příjem energie a alespoň pár hodin spánku, protože všechny tyto změny jsou fyzicky i psychicky náročné. Myslím si, že je zbytečné kazit si tento čas myšlenkami na nějaké kilojouly, a pro tělo to navíc ani není žádoucí,“ říká výživová poradkyně Tereza Kraupnerová.

Ani po šestinedělí není žádoucí začínat s nějakým razantním hubnutím, neznamená to ovšem, že byste do sebe měla ládovat vše, co vás napadne. Spíš naopak, právě v tomto období je důležité začít se zdravou plnohodnotnou stravou.

Cvičit začněte hned, jídelníček změňte po šestinedělí, ale váhu začněte redukovat až po skončení kojení.

 

„S hubnutím a jakoukoli redukcí bych počkala až po ukončení kojení. Striktní omezení ve stravě by totiž mohlo negativně ovlivnit laktaci a kvalitu mateřského mléka. Po odstavení miminka začněte postupně s úpravou výživy, a to ideálně za pomoci výživové specialistky, která v jídelníčku zohlední vaše životní období,“ říká laktační terapeutka a privátní porodní asistentka Eva Smrkovsky, majitelka Mama Baby Studia.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Po porodu, Jen pro maminku, Dítě je na světě, Hubnutí po porodu, pořad, Pořadí, PAVLA MAŘÍKOVÁ, Sádlo, Výživová specialistka, Syrové maso, Životní období, Správný pohyb, Ostatní člen, Přebytečná kila, Uzeniny, Přemíra, Slazený nápoj, Odstavení, Duševní pohoda, Hlavní zdroj, Pestrá strava, Cvičitelka, Zdraví na Heureka.cz