Jak se z miminka rodí zvědavec

Proč jsou některé děti zvědavé odmalička a jiné vůbec ne? Může za to jejich přirozenost.
Jak se z miminka rodí zvědavec

Napadlo vás někdy, že je váš obličej jako plastická mapa, kde jsou hory, tůně a sem tam nějaká jeskyně? Možná to pochopíte až v okamžiku, kdy se vaše několikaměsíční zlatíčko začne procházet ručkou od čela až po bradu. Prstíky vás píchne do očí, uslintanou ručkou zabrousí do vašich úst, která se právě otevřela k důležitému proslovu. A co nos? Ani ten nezůstane stranou jeho zájmu. Nejprve vám ho, seč mu budou síly stačit, „pomačká“. A když se mu jednou podaří ukazováčkem „podívat se“ do vaší nosní dírky nebo do uší, určitě to bude zkoušet znovu. Miminka dovedou překvapit. Běda, když je jako už mnohokrát předtím položíte do postýlky, nebo na hrací deku, zatímco vy na ně koukáte pěkně shora. Hned se pustí do křiku. Máma a táta jsou přece skvělým objektem jejich zájmu, a tak jim chtějí být co nejblíže.

Díky hře s baví i dobře vyvíjí
Pokud vám váš miláček při své hře vytrhal poslední vlasy, mýlíte se. Pořád jich ještě máte dost na to, aby za ně mohl tahat, probírat se jimi a zkoušet, co vydrží ony a vy. Totéž platí o všech těch strkancích, štípancích a škrábancích, které vám někdy moc příjemné nebudou. Nechce vám ublížit, je to jen jeho způsob, jak vás co nejlépe prozkoumat. Zatím k tomu moc prostředků kromě pusy nemá. A pokud se mu tu hru budete snažit zatrhnout, můžete ho dokonce zpomalit ve vývoji.

Držíte ho dost pevně?
Mít zvědavé miminko, to je radost, ale také někdy o nervy. V jeden okamžik klidně v náruči pochoduje ručkou po vašem obličeji, ve druhém se střemhlav vrhá dolů. Udělá šipku a vy máte co dělat, abyste ho udržela. Marně se rozhlížíte, co ho k téhle šílené akci vyprovokovalo. Teprve když svůj nálet několikrát zopakuje, všimnete si, že ho zaujalo blikající světýlko u počítače nebo hračka, která mu ještě před chvílí připadala naprosto nezajímavá. Pozor, ať se nezřítíte k zemi!

Co zlatíčka nejvíc těší
Miminka jsou impulzivní. Jsou zvídavá. Všechno chtějí důkladně poznat a prozkoumat. Čím více poznatků jim dopřejete, tím více se budou rozvíjet. Ale pozor, nesmí jich být najednou příliš mnoho – to by se „přehltila“ a začala by se od nich odvracet. A také počítejte s tím, že vašeho drobečka mohou zajímat jiné věci než ty, které jim podsouváte. Zatímco vy mu vnucujete pestrobarevnou hračku, vaše zlatíčko se s razancí vám až nepochopitelnou bude vrhat na vaši hruď a nemotornými prstíky se pokoušet uchopit a „utrhnout“ zlatý řetízek. Nedáte-li si pozor, určitě se mu to podaří, stejně jako odejmout vám náušnice. Pokud chcete svoje cennosti uchránit před zkázou, raději mu k „pokusům“ půjčte něco, co vás – zničí-li to – nebude tolik „bolet“.

Jak dítě motivovat:
1. Hračky mu nedávejte rovnou do ruky, ale kousek před něj, bude se snažit se jim přiblížit a prozkoumat je. Hračky nemusí být příliš drahé, ale zajímavé – třeba svou barevností, tím, že vydávají nějaký zvuk, dá se s nimi dobře manipulovat…

2. Sedněte nebo lehněte si na podlahu. Pokud už se mimi „plazí“ nebo leze po čtyřech, vytvořte mu překážky. Buď udělejte z nohou tunel, aby je muselo podlézt, nebo je položte na zem a dejte na druhou stranu míč, miminko se bude snažit je přelézat a dostat se k objektu svého zájmu.

3. Dítě je rádo, když si s ním hrajete – spusťte se na zem a ukažte mu, jak může lézt, nebo jak se může houpat na všech čtyřech.

4. Když mu dáte do ruky lžičku a před něj misku s kaší nebo příkrmem, můžete se skoro vsadit, že se do ní bude trefovat, takže nakonec jídlo bude jinde než v jeho puse a žaludku. Je to hra. Díky ní se také učí, jak věci fungují, pomáhá mu to pochopit, že ta hmota v jeho misce „reaguje“ na jeho plácání lžičkou. Když je nejhůře, bryndák to jistí.

5. Ukazujte mu zvířátka nejen v obrázkových knížkách, ale i ve skutečnosti. Dítě si potřebuje sáhnout i na živého tvora. Dělejte mňau, když má v dosahu kočičku, a haf haf, když jde o pejska. Mluvte a vysvětlujte, přestože se zdá, že vám zatím nerozumí a nenacházíte u něj odezvu. Ta může přijít znenadání, ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Na druhou stranu neživé věci může pozorovat a zkoumat mnohem důkladněji, hračku bude obracet pořád dokola, dokud jí nepřijde na kloub a nezjistí, k čemu je dobrá.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články