[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Trápí-li těhotnou ženu obezita nebo nadváha, je mnohem pravděpodobnější, že se u ní těhotenská cukrovka vyskytne. Ani štíhlým ženám se však zcela nevyhýbá. S věkem je pravděpodobnost výskytu těhotenské cukrovky také vyšší. Rozhodně nelze tvrdit, že pokud se cukrovka nevyskytuje u některého z členů rodiny, že se těhotenská cukrovka neobjeví. Může se objevit při druhém a dalším těhotenství, přestože při prvním těhotenství probíhalo vše bez potíží.
Test na těhotenskou cukrovku nyní čeká v průběhu těhotenství každou těhotnou ženu. Když výsledky potvrdí, že má žena těhotenskou cukrovku nebo jsou hodnoty hraniční, lékaři jako první krok doporučují upravit stravování.
Ale není cukrovka jako cukrovka – přestože řada doporučení se u všech typů cukrovky shoduje, nemůžete se zcela řídit podle doporučení pro cukrovku 1. typu nebo cukrovku 2. typu.
Hladinu cukru v krvi ovlivňují všechny potraviny, které obsahují sacharidy. Sacharidy můžeme rozdělit na složité a jednoduché.
Složité sacharidy (polysacharidy nebo také někdy nazývané škroby) – tyto sacharidy se tráví déle - náš organismus je nejprve musí rozštěpit na menší části, až poté se vstřebávají a zvyšují hladinu cukru v krvi. Jejich zdrojem jsou luštěniny, obiloviny a výrobky z nich (mouka, pečivo, knedlíky, sladké moučníky, těstoviny, kuskus a bulgur, aj.), pseudoobiloviny (amarant, pohanka, quinoa), dále také brambory a rýže.
Jednoduché sacharidy (které mají sladkou chuť) se vstřebávají velice rychle – hladinu cukru v krvi tedy zvýší mnohem rychleji než potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů. Jednoduché sacharidy nalezneme v klasickém řepném cukru, třtinovém cukru, medu, sirupu z agáve, ovoci, zavařeninách, ovocných džusech, ovocných kompotech, sušeném ovoci. Menší množství mléčného cukru (laktózy) obsahuje také mléko a některé výrobky z něj – kefír, acidofilní mléko, jogurt, tvaroh. Určité množství jednodušších sacharidů obsahují i některé druhy zeleniny – zejména kukuřice, zelený hrášek, mrkev. Jednoduché cukry nebo sirupy jsou také často součástí řady potravin, kde bychom je nečekali – uzenin, dochucovadel – kečupu, majonézy i hořčice, najdeme je i v sladkokyselých nálevech, cereáliích, apod..
Sacharidy ze stravy vyřadit zcela nelze – opravdu se bez nich neobejdete. Pro tělo jsou zdrojem energie. Navíc potraviny, které je obsahují, jsou také zdrojem vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Obecně v těhotenství není vhodné přijímat méně než 200 g sacharidů za den.
Nutriční údaje na obalech jsou obvykle uváděné na 100 g, někdy také na doporučenou porci daného produktu. Sacharidy označují celkové množství sacharidů ve výrobku (jednoduchých i složitých), dále zde je uvedeno „z toho cukry“ – cukry jsou míněny jednoduché sacharidy.
Některé potraviny obsahují jednoduché sacharidy ve svém složení zcela přirozeně (ovoce, ovocné džusy, sladší druhy zeleniny), do některých potravin je ale přidán cukr nebo jiné zdroje jednoduchých sacharidů (např. glukozo-fruktózový sirup, apod.). Snažte se vybírat produkty, které neobsahují převahu cukrů, obsahují vyšší podíl složitých sacharidů.
Například místo zapečeného müsli, které obsahuje karamelizovaný cukr, zvolte ovesné vločky nebo celozrnné špaldové lupínky a přidejte k nim chia semínka nebo 2 lžičky nasekaných ořechů nebo plátkovaných mandlí. S mlékem nebo bílým jogurtem či přírodním polotučným tvarohem pak máte skvělou snídani. (Pokud by se pravidelně objevovaly vyšší hodnoty hladiny cukru v krvi ráno nalačno, je vhodné mléčné produkty spíše na snídani nezařazovat.)
Nepodceňujte důležitost pravidelného režimu. Denně zařaďte tři hlavní jídla s regulovanou porcí sacharidů, 2 menší svačiny a také druhou večeři – tak nejlépe udržíte hladiny cukru v krvi bez velkých výkyvů.
Pokud na jídlo často zapomínáte, jezte společně s rodinou nebo kolegy v práci nebo si nastavte upomínku v telefonu. Každé se tří hlavních jídel by mělo obsahovat zdroj sacharidů (zejména složitých, nejlépe s vyšším obsahem vlákniny), zdroj bílkovin (libové maso a ryby, vejce, mléko a mléčné produkty) a zeleninu.
Pomyslně můžete rozdělit talíř na třetiny. Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost a jsou zdrojem potřebných aminokyselin, sacharidy jsou zdrojem energie (navíc potraviny, které jsou zdrojem složitých sacharidů s vyšším obsahem vlákniny, pomohou k nižším výkyvům hladiny cukru v krvi), zelenina doplní porci a dodá vitamíny i minerální látky.
Pro zajištění dostatečného příjmu tekutin je nejvhodnější obyčejná pitná voda, můžete si do ní přidat pár plátků citronu. Vhodné jsou také ovocné čaje (spíše se vyhněte sypaným čajům, které obsahují kousky sušeného ovoce) nebo třeba šípkový čaj.
V první chvíli to může vše působit velmi složitě, ale věřte tomu, že to není žádná věda. Brzy si člověk vytipuje vhodné produkty a vyzkouší možné kombinace jídel, které by mu mohly vyhovovat. V případě, že váháte, jak by měla strava vypadat, určitě se neváhejte poradit s lékařem nebo nutriční terapeutkou. Ti pomohou nastavit s vámi vše tak, aby byla těhotenská cukrovka pod kontrolou.
Tipy na vhodné snídaně:
Tipy na svačiny:
Tipy na vhodné obědy nebo večeře: