Jak se bránit obtížnému hmyzu přírodní cestou?

Se zvyšujícími se teplotami vzduchu se probouzí k životu hmyz a samozřejmě i ten obtížný.
Jak se bránit obtížnému hmyzu přírodní cestou?

Nejčastěji nás obtěžuje ten hmyz, pro nějž slouží naše krev jako potrava – komáři, klíšťata, mouchy, muchničky a ovádi. Další druhy hmyzu nás bodnou pouze tehdy, cítí-li se v ohrožení života - včely, vosy, čmeláci nebo sršně.

Již dávno lidé vypozorovali, co pomáhá jednak jako ochrana před hmyzem samotným, jednak jako zmírnění nepříjemných následků bodnutí. Jak se proti hmyzu chránit přírodní cestou, případně zmírnit nepříjemné následky bodnutí?

Jak se bodnutí vyhnout
Hmyz odpuzuje vůně aromatického hřebíčku. Můžete si proto připravit výluh a umístit jej třeba na noc na parapet otevřeného okna nebo se jím rovnou potřít. Stejně tak nepříjemný je pro hmyz pelyněk a afrikán.
Komáři nesnáší vůni česneku. Můžete ho využít na rámy oken.
Pokud náš pot bude cítit vitamínem B, můžeme být také ochráněni. Zkuste zvýšit konzumaci droždí.
Hmyz velmi odpuzuje vepřové sádlo, zkuste jím potřít oděvem nechráněná místa.

Jak ošetřit bodnutí
Ideální je potřít postižené místo rozkrojenou cibulí nebo česnekem, můžete použít také citronovou šťávu, ocet či olivový olej.
Otok je dobré zchladit kouskem ledu. V místě vpichu se zpomalí zároveň krevní oběh a jed se tak nerozšiřuje dál.
Protizánětlivě působí australský čajovník, z něhož se získává známý olejíček. Pokud v kůži zůstane žihadlo, pak místo po jeho odstranění ošetřete oloupaným jablkem nebo použijte jinou ovocnou kyselinu, aby se zabránilo otoku.

U dětí nebo alergiků se může objevit nebezpečná a život ohrožující celková alergická reakce, která vypukne během prvních 5 minut po bodnutí hmyzem. Může dojít až k anafylaktickému šoku s bezvědomím, kdy je nutné poskytnout okamžitou lékařskou pomoc.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články