Jak připravit psa na příchod miminka do rodiny

Máte doma psího jedináčka a chystáte se mu z porodnice přinést lidského souputníka? Pak byste se měli na jejich setkání a soužití řádně připravit.
Jak připravit psa na příchod miminka do rodiny

Pokud už pejska nějakou dobu máte a zvykl si, že je středem vaší pozornosti, pak pro něj bude příchod nového člena do rodiny velkou změnou. Ne každý to bez problémů zvládne. Zaběhnutý režim vezme za své, a především se o vás bude muset dělit. Je třeba počítat s tím, že to nebude jednoduché.

Výcvik je třeba

Máte-li doma mazlíčka, který absolvoval odborný výcvik, pak máte polovinu práce za sebou. Takový pes by vás měl poslechnout, a nemělo by se tedy stát, že by na dítě zaútočil. Pokud však váš mazlíček výcvik nemá, budete se muset pustit do nácviku alespoň základních povelů.

Je třeba mu dát najevo, že vy jste vládcem domácnosti, nikoli on, a že vás bude poslouchat. Pokud mu tedy zakážete, aby se k dítěti přibližoval, musí vás poslechnout. Nevíte-li si rady, poraďte se s odborníky, kde si můžete základní výcvik domluvit. Nikdy není pozdě.

Zvolte správné plemeno

Některá psí plemena jsou klidnější, jiná živější. Pokud jste teprve plánovali pořídit si psa a ani těhotenství vás neodradilo, pak volte právě klidnější plemeno. Podle Markéty Voldřichové z veterinární ordinace ve Štěchovicích jsou k dětem vhodní labradoři, retrívři nebo bernští salašničtí psi. Vybírejte i podle vzrůstu. „Větší pes cítí nad dítětem převahu, proto je menší šance, že se dostane do situace, kdy se cítí ohrožen. Riziko případného konfliktu je nižší.“ Svou roli sehrává také kastrace. Psi, kteří jsou kastrovaní, jsou klidnější a k dětem vhodnější.

„V neposlední řadě je třeba brát v úvahu alergie, protože zvířecí srst je velkým alergenem. Pokud tedy pořízení psího mazlíčka teprve zvažujete, pak pro jistotu volte psa bez srsti. Ani to ale není záruka vítězství nad alergií,“ dodává Markéta Voldřichová.

Připravte psa na dítě

Seznamte psa s dětskými zvuky, ještě než miminko přinesete domů. Dětský pláč pro něj totiž může být nervující. Někteří veterináři radí nahrát pláč i různé zvuky a pouštět je doma ještě před příchodem miminka. Pejsek si zvykne a nebude pak vyděšený a překvapený.

Pachy jsou také důležité. Po porodu je miminko ještě pár dní v porodnici, a vy tak máte možnost poslat domů nějakou věc s jeho vůní. Pes si na ni zvykne, při vašem příchodu mu pak stačí dítě očichat a měl by jej vzít za své.

Teď se změní psí život

Začněte zavádět nová pravidla. Zkuste simulovat život tak, jak bude vypadat, až přijde miminko.

Připravte dětský pokoj, nechte ho psa očichat, ale pak instalujte zábranu nebo jej naučte, že do pokoje nesmí. Stejně tak ho připravte na další omezení, třeba že nesmí k ohrádce, skákat do kočárku apod. Svého mazlíčka znáte nejlépe sami, zkuste jeho chování předvídat a na všechny možné situace se připravit. Za devět měsíců se vám to určitě povede.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články