Jak připravit dítě na příchod sourozence?

Rivalita mezi sourozenci začíná často už před narozením. Přichází v okamžiku, kdy vaše dítě pochopí, že po narození malého bratříčka nebo sestřičky přijde o část vaší pozornosti, nebo že dítě nebude nějaká jeho hračka, kterou bude moci používat, jakkoli se mu zlíbí.
Jak připravit dítě na příchod sourozence?

Vždy je však lepší připravit vašeho potomka na celou skutečnost s dostatečným předstihem. Děti mají rády, když vědí, co se děje, a proto si maximálně užívají, mohou-li se na malého brášku nebo sestřičku těšit. Rády pozorují, jak mamince roste bříško, poslouchají, jak miminku tluče srdíčko. Pokud vám to nevadí, vezměte vašeho potomka s sebou na prohlídku. Bude pro něj nepochybně zajímavé, pokud uvidí malého bratříčka nebo sestřičku na ultrazvuku.

Záleží i na samotné formulaci
Velmi důležitý je už způsob, jakým vaší ratolesti příchod mladšího sourozence oznámíte. Vaše dítě by se mělo o vašem těhotenství dozvědět přibližně v té době, kdy jej zveřejníte mezi svými přáteli. Předejdete tak jak situaci, kdy se dítě dozví o příchodu sourozence z nepovolaných úst, tak i tomu, aby vaše ratolest prozradila skutečnost veřejně v nevhodné chvíli.

Je také dobré, pokud dítěti tuto zprávu neoznámíte v duchu: „Budeš mít sestřičku,” ale spíše tak, že vaše sdělení vyzní ve smyslu, že se narodí miminko vám všem - celé rodině. Zatímco v prvním případě hrozí, že dítě bude podvědomě očekávat dítě - hračku (a odtud může vzejít pozdější zklamání, frustrace a rivalita), ve druhém bude mít starší dítě pocit, že má za mladší odpovědnost, že jej potřebuje a musí mu pomáhat. Případná rivalita se tak může zmenšit.

Dítě nesmí čekat hračku
Je vždy nutné, aby dítě mělo realistická očekávání. Nesmí být zklamané, když poprvé svého novorozeného sourozence uvidí. Váš potomek možná ještě nikdy miminko neviděl a třeba očekává, že z porodnice přinesete super kamaráda na hřiště. A uznejte sami, že s právě narozeným, růžovým a často plačícím kouskem masa (a je pravděpodobné, že váš starší potomek bude takto svého sourozence vnímat) si vaše dítko moc hrát nemůže. Ideální způsob, jak vašeho potomka připravit na to, co přijde, je pustit mu video z doby, kdy sám byl miminkem.

Vaše dítě by se sourozencem nikdy nemělo cítit nahrazené nebo odstrčené. Toho snadno dosáhnete tím, že vašeho potomka co nejvíce zapojíte do příprav. Bude třeba, aby se starší přestěhoval do nového pokoje? Nechte ho, aby si jej zařídil co nejvíce podle svých představ. Vaše dítě může jít s vámi vybírat novou postýlku, nebo jej můžete nechat vybrat dupačky, ve kterých maličký sourozenec přijde poprvé domů.

Dítě si nesmí nikdy připadat odstrčené
Kdy by se mělo dítě se svým novorozeným sourozencem poprvé setkat? Názory se liší. Někdo tvrdí, že by mělo s dítětem přijít poprvé do kontaktu doma, v prostředí které zná a kde spolu budou trávit nejvíce času, jiní lidé zastávají názor, že je lepší, potkají-li se noví sourozenci už v nemocnici. Dítě ví, koho očekávat a zároveň si může vyjasnit všechny otázky.

Život vašeho staršího potomka se po narození radikálně změní. Rodiče budou muset svou pozornost dělit, nebude se mu dostávat plná mateřská péče. Je však dobré, pokud nebudou rodiče věnovat svou pozornost pouze menšímu. Velmi přínosné je, pokud každý den najde každý z rodičů chvilku jen pro starší dítě. Můžete si zahrát hru, jít na procházku, zatímco maminka krmí malou sestřičku anebo můžete společně číst knížku před spaním, když tatínek myje nádobí po večeři a mladší sourozenec už spokojeně oddechuje ve své postýlce. Vaše dítě se prostě nesmí cítit opuštěné.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články