Jak příjemně prožít a (přežít) dovolenou s dětmi

Protože se pomalu blíží léto, je nejvyšší čas začít plánovat dovolenou. Zejména ty rodinné jsou však plné nástrah, protože spolu vyráží velcí i malí a každý má tak trochu jiné představy. Abyste předešli karambolům, připravila pro vás Betynka pár cestovatelských rad, jak bez úhony přežít nejkrásnější období v roce.
Jak příjemně prožít a (přežít) dovolenou s dětmi
Dovolená s dětmi je vždycky tak trochu improvizační drama, obzvláště když oplýváte víc než jedním potomkem a před cestou víc než obvykle nervózním protějškem. Při delší praxi si nakonec vypilujete dokonalý styl a ten už jen stačí obměňovat.

Dokud jsou děti malé, je nejdůležitější přežít cestu a pro místo pobytu vybrat klidnější, relativně bezpečné místo. Žádné harcování z místa na místo, zapomeňte na poznávací zájezdy! Ideální jsou rodinné penzióny, nebo stále oblíbenější venkovské farmy, kde je dostatek zábavy pro děti a příroda na dosah. Houbaření, jízda na koni i závod o co nejvíc nasbíraných borůvek bude bavit děti a dobíjet baterky i vám. Samozřejmě čím větší dítě, tím víc fantazie musíte při tvorbě programu zapojit. Nebo mu s sebou vzít kolo. Nebo kamaráda. To je vůbec nejlepší alternativa, pokud se domluví víc rodin s dětmi a vyrazí na „velkorodinou“ prázdninovou cestu.
 
Za hranice snů?
Chcete zamířit na zahraniční dovolenou? Pečlivě vybírejte lokalitu. Většina cestovních kanceláří má v nabídce celou škálu zájezdů pro rodiny s dětmi. Stačí jen vybrat podle svého vkusu nebo finančních možností. Nepodceňujte ale ani zdravotní rizika. Hlavně malým dětem může v odlehlejších destinacích hrozit problémy. S nimi raději cestujte do prověřených lokalit a volte ubytování s dobrými referencemi. A na jaké reference dbát hlavně? Ohledně jídla. Ne že by zanedbaný hotelový pokoj byl terno, ale snáz se s ním vyrovnáte než se špatnou stravou, která může přivést zdravotní komplikace. Jezte tedy zásadně v restauracích, nekupujte si žádné jídlo u levných stánků a ovoce omývejte pitnou vodou. Nápoje pijte pouze balené a nebo ty z převařené vody. A děti nezapomínejte neustále nutit do pití, i kdybyste jim měli občas rušit hru. Obzvlášť v teplejších destinacích hrozí dehydrace, kterou dětský organismus snáší daleko hůř než dospělý.

Chvilka klidu pro rodiče
I když své děti milujete a jste nejlepší rodič na světě, potřebujete chvilku klidu. A na dovolené to platí dvojnásob – být od rána do večera jako ostříž, vymýšlet zábavný program a také čelit častému „jé mě to nebaví“ a „nechci“ není zrovna jednoduché. Proto byste si v klidu a bez výčitek měli dopřát každý den čas o samotě. Stačí třeba najít v okolí kavárnu s dětským koutkem, kde si dítě může hrát samo nebo se skamarádit se svými vrstevníky. Vyřádí se a vy si alespoň vychutnáte každodenní kávu. Další variantou jsou placené dětské koutky, kde lze „pod dozorem“ nechat děti třeba celé odpoledne. Taková zařízení bývají ve většině výletních areálů nebo třeba na některých koupalištích či sportovištích.

Hlídání přes agenturu? Ano, jde to i na dovolené…
Pokud si chcete užít prázdniny opravdu v klidu, můžete si přes některou z mnoha agentur objednat i hlídání děti na dovolené. Připravte se ovšem na fakt, že je to finančně velmi náročné. V případě, že totiž pečovatelka odcestuje s vámi na dovolenou, hradíte jí veškeré výdaje jako jsou doprava, ubytování, cestovní pojištění, stravu i případné výlety. A k tomu samozřejmě i hodinovou sazbu za hlídání.
 
Klepněte pro větší obrázek

Jak přežít dovolenou dětmi…
• Naplánujte ji „demokraticky“, aby si prázdniny užil každý člen rodiny. Ležení na pláži, které milujete vy, můžete ostatní členy domácnosti brzy otrávit a naopak tatínkovo cestování od rána do večera zas přidělá vrásky vám. Lépe je už před cestou se domluvit, koho co baví a podle toho rozplánovat celou rodinnou dovolenou.
• Jedete-li autem, připravte si kromě mapy, silných nervů taky pár her pro děti, které se brzy začnou nudit. Stačí knížky, pastelky a papír nebo cédéčko s jejich oblíbenou hudbou. A taky chuť hrát slovní kopanou takřka bez přestání.
• Pravidelně střídejte aktivní dny s odpočinkovými. Den na pláži s menším výletem po okolí nebo rodinnou jízdou na kolečkových bruslích.
• Pokud jedete do hotelu, informujte se dopředu, jaká klientela tam jezdí. Můžete tak předejít třenicím se nervózními sousedy, kterým bude vadit i dětský smích.
• Pro daleké cesty nezapomínejte na případná očkování. Připojištění je s ohledem na děti samozřejmost…

Přibalte si…
Doufáme, že vás naše rady moc nevyděsily, ale naopak dobře připravily na cestu. A aby vaše cesta za odpočinkem byla dokonalá, nezapomeňte si přibalit pár drobností, bez kterých se možná obejdete, ale které se rozhodně v kufru neztratí a v případě nouze zachrání…
1. Náplast, desinfekci, obvaz – když už se stane nějaký ten karambol, je lepší mít s sebou malou lékárničku, než platit ve zdejším obchodě tvrdou měnou.
2. Repelent – ve spreji nebo jako voda vás zachrání před „ožráním“ komáry
3. Panthenol – sluníčko je zrádné, obzvlášť pokud na něj vylezeme po roce a ještě usneme na pláži. Spálená záda zachrání hojivé účinky pantheon-lu, který navíc výborně snáší i dětská pokožka.
4. Borová voda – zklidní oči podrážděné koupáním ve slané vodě.
5. Kysličník uhličitý – kromě toho, že působí jako desinfekce, pomáhá při zanesení uší v důsledku potápění. A že to právě děti milují! Aby se nemohly vymlouvat, že vás neposlouchají, protože vás vlastně neslyší. Stačí nakapat tři kapky. Počkat, až vyšumí a je to. Umí zázraky…
6. Endiaron či černé uhlí – téměř zázračný lék, který přinese úlevu při střevních potížích.
7. Ibalgin nebo Panadol Baby (junior) – sirup proti horečce. Tlumí ale i bolest bříška nebo rostoucích zubů. Pokud děti nesnáší polykání, existuje i ve formě čípků.
8. Kapky do nosu – tak bez těch na dovolenou opravdu nejezděte, ucpaný nos je zbytečná nepříjemnost
9. Kapky proti kašli – jsou samozřejmostí, malé nastydnutí potká bohužel většinu „dětských“ dovolených
10. Kinedryl – jestli se chystáte na dovolené cestovat, určitě si ho vezměte i když obvykle vaše dítě žádné obtíže nemá. Jízda autem v horku může mít na vašeho potomka jiné účinky než popojíždění doma po městě.
11. Smecta – výborná zejména pro děti, které postihnou žaludeční obtíže. Šetrně zabraňuje zvracení a zároveň chrání před dehydratací organismu.

Tip na prima dovolenou
Čím dál větší oblibě se těší rodinné dovolené na tuzemských farmách. Jedná se o rekreační pobyt přímo na farmě nebo v její blízkosti. Jste v klidu přírody, dostanete se do kontaktu s děním a životem na statku, v mnoha případech máte možnost zakoupit si na farmě domácí produkty, jako je mléko, tvaroh, sýry, vejce nebo čerstvá zelenina a ovoce. Máte možnost volně se pohybovat po celé farmě a poznat tak vše od hospodářských a domácích zvířat až po práce, které neoddělitelně souvisejí s hospodářstvím. Děti jsou tu vítány a většinou jsou nadšené. Jak by ne, co uvidí všech těch zvířátek a zažijí dobrodružných výprav v přírodě. A když je to omrzí, můžou se vyřádit na malém hřišti, které je součástí většiny rodinných agrofarem, na houpačce nebo při ping pongu. Jednou z takových farem, kde je možné strávit báječně prázdniny, je i rodinný statek Věcov u Žďárských vrchů nebo agro farma Lovětín na Vysočině.

Jestli se vám nechce být na statku, co takhle prázdniny v krásném kraji poblíž Jablonce nad Nisou, kde se u malé obce Bratříkov ukrývá přímo ráj výletníků? Přírodní areál Pěnčín nadchne jak osamělé turisty, tak zamilované páry i s rodiny s dětmi. A to už přece stojí za návštěvu. A cože tak úchvatného je zde k vidění?

Tak určitě je to sklářská dílna, kvůli které celý areál vlastně vznikl. První sklářská výroba v oblasti Pěnčínska je zmiňována již v roce 1558. Dále je tu kozí farma, velké hřiště pro děti, projížďka minivláčkem po zajímavostech celého podkrkonoší. Krásným krajem vede i cyklostezka, což ocení malí i velcí cyklisté, malé špunty zase bude bavit sbírat borůvky nebo houby, kterých roste v místních lesích požehnaně. Není tohle ideální léto?

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články