Jak předejít lyžařským úrazům na sjezdovce

Chystáte se vyrazit vstříc zimním radovánkám na lyžích a chcete mít čisté svědomí, že jste nepodcenili přípravu v otázce bezpečnosti? Máme pro vás pár rad, bez kterých by zodpovědní začátečníci i zkušenější lyžaři neměli na hory vyjíždět.
Jak předejít lyžařským úrazům na sjezdovce

S koupí lyží nespěchejte
Pokud jste na lyžích ještě nikdy nestáli nebo se na lyžích cítíte nejistě, rozhodně se z kopce nespouštějte sami. „Doporučujeme si pro začátek sjednat lyžování s instruktorem, který vás postupně naučí, jak mít lyže pod kontrolou a jak je používat. Pokud nemáte vlastní lyže, s jejich koupí nespěchejte. Neprohloupíte, když první jízdy absolvujete na vypůjčených, instruktor vám později může poradit s koupí nových,“ říká Petr Šorm z lyžařské prodejny a servisu ZPM Sport Park Hostivař. Hlavně se nestyďte říci, že jste začátečník. Existuje mnoho druhu lyží, a pokud vyberete nevhodné, vaši bezpečnost to rozhodně nezvýší, spíše naopak. Zpočátku se připravte na to, že, přírodní panoramata bude obdivovat spíše ze spodní části sjezdovky. Vše má svůj čas a prvních obav a strachu se pomalu zbavíte na jednodušších a mírnějších tratích.

Jak vybrat správné lyže
Zkušenější lyžař ví, že požitek z bezpečné jízdy může ovlivnit správným výběrem výstroje.  U lyží obecně platí: kratší lyže je lépe točivá, ovšem při větších rychlostech méně ovladatelná. Širší lyže má lepší vlastnosti v neupraveném sněhu, méně se propadá a absorbuje nerovnosti. Tvrdá lyže se hodí na pevný a upravený povrch sjezdovek, tvrdost také musí odpovídat váze a vyspělosti lyžaře. „Nižší rádius, neboli vykrojení lyže, zajistí menší poloměr oblouku a naučí vás rychleji jízdě po hraně. Samozřejmostí je rozlišení dámské a pánské lyže, při které se liší konstrukce lyže a těžiště postavení na lyži.  Zakoupení nesprávné lyže vám může způsobit špatné zatáčení, lyže nebude držet na ledu a podobně,“ upozorňuje Petr Šorm.

Nezbytná výbava
Samozřejmostí by měla být lyžařská helma, která musí především dobře i natěsno sedět a nikde netlačit. Váha kvalitní přilby se pohybuje okolo 400 – 550 gramů.  Lyžařskou helmu vybírejte certifikovanou a vždy si ji zkoušejte s lyžařskými brýlemi, které ideálně lícují s lemem helmy. Další součástí lyží je vázání, jehož hlavním úkolem je uvolnit lyžařskou botu v situaci, kdy je to potřeba. Bezpečné vázání by mělo vyhazovat jak ve špičce, tak na patě, a to do všech směrů. „Správné nastavení hodnot by mělo odpovídat vyspělosti lyžaře a jeho váze. Nedotahujte ani nepovolujte si vázání sami a vždy se poraďte s odborníkem nebo v servisu. Pokud vám lyže nevypne v ten správný moment, riskujete především přetrhání kolenních vazů a pohmoždění kyčlí,“ varuje Petr Šorm.

Zásady chování na sjezdovce
Stejně jako řidiči musí dodržovat pravidla silničního provozu, lyžaři musí respektovat pravidla bezpečného chování na sjezdovce. Rychlost vaší jízdy mějte vždy pod kontrolou, při předjíždění si udržujte od předjížděné osoby dostatečnou vzdálenost, abyste byli schopni zareagovat na její pohyb. Při přejíždění svahu z jedné strany na druhou sledujte, co se děje pod vámi i nad vámi. Pokud chcete zastavit, tak jen na okraji sjezdovky a na místech, která jsou dobře viditelná. Respektujte všechna značení na tratích. V případě zranění jiného lyžaře, jste povinni mu poskytnout první pomoc. Na svah si s sebou berte občanský průkaz a pro jistotu i průkaz pojištěnce.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články