Jak posílit imunitu

Můj Matěj se narodil jako zdravé miminko. Zhruba od šesti měsíců ho však pořád něco trápilo. Střídaly se u něj laryngitidy se záněty středního ucha, často míval i teploty s rýmou, chřipky, angíny atd. Nejhorší to bylo na podzim a v zimě – to jsme z toho prakticky nevyšli...
Jak posílit imunitu
Týden byl zdravý, čtrnáct dní nemocný. V pěti letech nám pan doktor doporučil, abychom mu nechali vyndat nosní mandli – pak se to skutečně trochu zlepšilo. Nemoci se sice vracely dál, ale neměl už aspoň vysoké horečky a snášel je líp... Marodit přestal zhruba v osmi letech. Před měsícem se mi narodil druhý syn a já se bojím, že se to bude opakovat. Prý je to dědičné (manžel býval jako dítě stejně nemocný jako Matěj)... Pokud to dědičné není, co dělat, aby se to neopakovalo?
Radoslava Velická, Praha
 
Odborník: Milá Radko, zrání imunitního systému u tvého prvního dítěte bylo patrně stejné, jako u jeho tatínka. Jistá dědičnost tu jistě je. Ale tak to vypadá u spousty dalších dětí. Pozitivní je, že z častého stonání vyrosou jako z dětských střevíčků. Pro lepší zdravotní stav přeci jenom něco můžeš udělat. Především dostatečnou dobu – alespoň do 1 roku – kojit. Mateřské mléko podporuje rozvoj imunitního systému, tím, že zajistí správnou kolonizaci střeva – protože ve střevě je prvopočátek obranyschopnosti. Důležité je chránit dítě před zbytečným kontaktem s nemocemi – omezit návštěvy, hodně pobývat na čerstvém vzduchu. Naplánovat pobyt na horách, eventuálně u moře. Pochopitelně všechny své obavy a onemocnění konzultuj se svým dětským lékařem.Velmi pečlivě dbej na správné složení, kvalitu a rozmanitost stravy. Dodržuj denní režim – dostatek spánku ve větrané místnosti, pobyt na čerstvém vzduchu v přiměřeném oblečení. Přeji ti, aby tvé druhé děťátko krásně prospívalo a bylo zdravé.
 
Klepněte pro větší obrázekMUDr. Dagmar Buriánková, dětská lékařka
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:
 
Už v porodnici dostal syn infekci a celkově má oslabenou imunitu v kombinaci s atopickým ekzémem. Nyní jsou mu dva roky a loňský podzim jsem se nastávajícího období hrozila. Začala jsem pravidelně chodit do solné jeskyně a syn mi nezastonal (pokud nepočítám občasnou rýmu). Neměl žádnou vážnou nemoc a i očkování se obešlo bez teplot. Solné jeskyně doporučuji všem.
Nataša Diatková, Praha
 
Klepněte pro větší obrázek
Pobyt v solné jeskyni synovi Nataši Diatkové prospěl

Můj syn bohužel prokašle každou zimu. Vyzkoušeli jsme nejrůznější kapičky, ale nic nezabíralo. Pak nám sama paní doktorka poradila, ať vyzkoušíme recept našich babiček: cibuli. Opravdu to účinkuje! Když ti dítě nebude odkašlávat, zkus to také. Nadrobno nakrájíš cibuli, dáš ji do mističky, posypeš troškou krystalového cukru a necháš odstát. Třikrát denně dáš dítěti jednu polévkovou lžíci šťávy, kterou pustí.
Dana Skoumalová, Žamberk

Často se mluví o tom, že exotické ovoce může děti alergizovat. Jenže na druhou stranu má zase spoustu vitaminů, které jsou potřebné, aby děti přečkaly zimu, pokud možno bez nemocí. U nás se osvědčily kapičky Citrovitalu, které zvyšují odolnost organizmu.
Sára Brázdová, Krnov

Někdo dítěti dává, když má vysoké horečky, zábal, mně se ale u mého čtyřletého Adámka osvědčila sprcha. Mysli ale na to, že nesmí být studená. Nejprve pusť teplou vodu. Postupně ubírej, až je jenom vlažná, nikoli studená. Po pár minutách je dobře osuš a ulož do postýlky. Nezapomeň mu dávat hodně napít...
Simona Ledková, Kolín

Jestliže musíš se svým malým do nemocnice, zjisti si, jaká máš práva. Pokud jw dítě můadší šesti let, máš nárok na to, abys tam s ním mohla zůstat. Uvidíš, že když bude mít mámu vedle sebe, bude se uzdravovat lépe a rychleji.
Sandra Holoubková, Praha
 
Jestlipak víš, že...
 
- nebezpečný pro batolata a malé děti je zánět hrtanu (laryngitida). Častější je za větrného počasí.
 
- večer můžeš dát do postýlky zdravé dítě, ale za 2 nebo 3 hodiny se probudí, má bolestivý kašel a dechové obtíže (namáhavý, hlasitý dech). Je vyděšené, úzkostné.
 
- dobrý účinek má chladný vzduch, často ke zlepšení dušnosti stačí otevřít okno.
 
- vhodné je podat lék proti otokům (antihistaminika).
 
- pokud se stav do 15 minut nezlepší, je nutné dítě dovézt na vyšetření nebo zavolat záchranku.
 
- existuje ještě jedno takové zákeřné onemocnění – velmi podobné laryngitidě. Dítě je při něm úzkostné, neklidné, často sliní, samo se posazuje – dušnost se výrazně horší vleže. Není na co čekat. Dítě doprav co nejrychleji do nemocnice nebo volej záchranku (155)!
 
Mámy radí 10/2008 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články