Jak oči vidí těhotenství?

Jestli vás kamarádka zaskočila tvrzením, že jste těhotná, a to ještě dřív než vám to potvrdil gynekolog, možná jste uvěřila, že jí to prozradily vaše oči.
Jak oči vidí těhotenství?

Po početí se v našem těle skutečně rozjíždějí velké změny, a tak lze připustit, že už v prvních týdnech se mění i náš pohled na okolí, něco vidíme jinak než dřív, a z našich očí vyzařuje cosi nového. Vnímavá žena pak snadno vytuší pravděpodobnou příčinu. Skutečných fyziologických změn oka, za které jsou zodpovědné těhotenské hormony, si spíš všimnete vy sama.

Bobtnáme všude
Oko se během těhotenství zvětšuje jako všechny jiné tkáně – v děloze, v prsech, na rukou, na nohou i v obličeji. V důsledku toho se může zhoršit zrak. Pokud jste měla před otěhotněním oči v pořádku, pak své občasné rozostřené vidění asi přisoudíte zvýšené únavě a vůbec to nebudete řešit. Po porodu už pravděpodobně nic takového pozorovat nebudete. Jestliže jste ale byla odkázána na brýle nebo čočky už dřív, měla byste se na svůj zrak podívat pečlivě.

Jde o krátkozrakost
„Krátkozrakost se může vlivem rozbouřených hormonů zhoršit v průměru až o ¾ dioptrie,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky Duovize, a dodává, že ve většině případů se po porodu vada vrací do původních mezí. Každopádně je dobré nechat si oči před těhotenstvím nebo během něj zkontrolovat. Nejde totiž jen o dioptrie.

Zrak souvisí s porodem
Ve hře je zdraví oka a také přirozený porod. Středně a silně krátkozrací lidé mají kromě potřeby korekce své refrakční vady také méně kvalitní sítnici. Těhotenské změny ji ještě více zatěžují, a proto je třeba oko vyšetřit a zjistit, zda nejsou v sítnici trhlinky a zda není ztenčená natolik, aby hrozilo její odchlípení. Pokud by šlo o takové poškození, mohl by velký tlak při porodu zrak vážně poškodit. Takový stav je indikací k císařskému řezu. Doktorka Valešová zná řešení: „Trhlinky v sítnici je možné během těhotenství ošetřit laserem, aby k odchlípení nemohlo dojít. Tento zákrok je maximálně šetrný a těhotenství nijak nezatěžuje. Pak je zrak maminky v bezpečí a my jí můžeme dát potvrzení pro gynekologa, že z očního hlediska jí v přirozeném porodu nic nebrání.“

Inspirace v poradně
Brýle jsou vděčným tématem k hovoru kdekoli. Není divu, že zrovna v těhotenské poradně doktorku Valešovou napadlo nabídnout krátkozrakým maminkám zajímavý program. Jde o sérii vyšetření zraku, přičemž první probíhá v těhotenství a jeho cílem je zjistit stav sítnice. Druhé – mezi 4. a 6. měsícem po porodu – stanoví, jak se vada vyvinula, zda by pomohlo laserové řešení. „Z ordinace vím, že rozšlápnuté či rozsednuté brýle nejsou v domácnosti s malým dítětem výjimkou.“ Zákroky pro odstranění refrakční vady se nedoporučují během těhotenství. Studie sice neprokázaly nebezpečí pro matku nebo plod, ale operace obvykle provází nervozita a stres, což není v těhotenství žádoucí. Kojící ženě však nic nebrání. „Není výjimkou, že krátkozraké ženy se třemi a více dioptriemi, které miminko plánují, podstoupí odstranění vady před otěhotněním. Rizika následného trvalého zhoršení v jiném stavu jsou minimální, přesto je tu možnost případné bezplatné korekce,“ doplňuje lékařka.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články