Maminka.czNaše tipy

Jak ochránit miminko v kočárku před sluníčkem?

Léto je tady - období, které nejde nemilovat. Kdy jindy totiž můžeme být s dětmi celé dny venku a veškerý volný čas věnovat procházkám a výletům? Ještě než se však někam vydáme, měli bychom zkontrolovat výbavu našeho kočárku. V létě se totiž bez pomocníků, kteří ochrání naše zlatíčka před ostrým sluncem, neobejdeme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zná to téměř každá maminka, která se v létě vydá na procházku s kočárkem.  Radost z prvních slunečních paprsků záhy vystřídá otázka, jak ochránit své děťátko před ostrým sluníčkem. Pokud vám nestačí jednoduše přehodit plínku přes boudičku kočárku, jak to často vidíme v ulicích, ale hledáte opravdovou ochranu, je sluneční clona na kočárek nepostradatelným pomocníkem.

Textilní clona místo pleny

Patříte-li k těm, které nebaví neustále padající bavlněná plenka z boudičky kočárku, ještě navíc, když děťátku neposkytuje žádnou UV ochranu, ale na druhou stranu oceňujete její skladnost, je pro vás vhodná textilní clona. Ta se totiž upíná na boudičku pomocí plastových klipů a k rukojeti kočárku se váže tkaničkou. Mezi její přednosti patří kromě již zmíněné praktičnosti  (nezabere téměř žádné místo a dá se vyprat) také fakt, že je vhodná jak na hluboké korbičky, golfky, tak také do autosedaček.

Většina textilních clon navíc poskytuje vysokou UV ochranu a navíc si můžete vybrat nejrůznější design – od klasických jednobarevných, až po do extravagantní vzory.

Pokud dáváte přednost praktičnosti, můžete si pořídit sluneční clonu šusťákovou, která se na kočárek přidělá pomocí šňůrek k rukojeti kočárku, díky nimž se může upravovat a natahovat podle potřeby do různých stínících poloh délky korbičky. Šusťákovou clonu můžete navíc naimpregnovat a použít ji tak jako zábranu při náhlém dešti.

Antibiotika a sluníčko - jde to dohromady?

Druhá stříška? Proč ne?

Další možnost ochrany nabízí tzv. stříšky. Jedná se vlastně o jakousi nástavbu na stávající boudičku kočárku. Takovéto stříšky jsou velké, pružné a univerzální. Upevňují se buď pomocí pásků nebo klipů a jsou vhodné do všech typů kočárků se stříškou nebo boudičkou. Některé z nich můžete navíc využít i do autosedaček. Jejich nevýhodou je horší skladnost, takže když slunce vystřídá déšť a jste nuceni použít pláštěnku, musíte počítat s tím, že stříšku tak lehce nesložíte.

Na druhou stranu, pokud máte děťátko, které rádo pozoruje z kočárku okolí, je stříška pro vás rozhodně lepší volbou než textilní clona, která děťátku znemožní výhled na maminku. A to někteří prckové nesou opravdu nelibě.

Slunečník není jen pro princezny

Také si říkáte, že slunečník na kočárku je jen na okrasu? Nenechte se mýlit.  Může vám totiž udělat velkou službu. Jeho uchycení na kočárek je snadné a nepotřebujete k tomu ani tatínka. Díky ohebné části docílíte dokonalého zastínění kočárku.

Výhodou je rovněž polohování dole v kloubu i v horní části a také možnost pohodlně jej zasunout jak do sportovní sedačky, kde může být stabilně umístěn, tak také ke konstrukci v době používání hluboké korbičky. Stejně jako clony, mají i slunečníky UV ochranu. Povrch většiny slunečníků je nepromokavý, takže může posloužit i jako ochrana při letním deštíku.

V zahraničí frčí Snooze Shade

Jak už název napovídá, cílem tohoto stínítka je poskytnout dítěti příjemné šero, aby si mohlo nerušeně i ve slunečných dnech schrupnout. Velkou předností tohoto stínítka je, že se díky svému zakřivenému tvaru a elastickým popruhům hodí na téměř každý kočárek, a je jedno, jestli je rukojeť ve směru jízdy kočárku nebo ne. To je jistě nesporná výhoda oproti stínítkům, které musí být uchyceny na rukojeť. Výrobce uvádí, že sluneční clona blokuje 99 % UVA a UVB záření a kdo měl možnost tuto clonu vyzkoušet na vlastní kůži, může potvrdit, že stín dělá opravdu dokonalý.

Může se hodit…

Při letních vyjížďkách s kočárkem poslouží jako skvělý pomocník také odvětrávací matrace, která odvádí vlhkost, takže se miminko nepotí. Sehnat se dá ve specializovaných prodejnách s dětským a kojeneckým zbožím. Mít super matraci je sice bezva, ale myslete také na to, že by miminko nemělo v kočárku trávit celé dny, proto se jej snažte z něj často vyndávat. Takové lenošení ve stínku dokáže i miminko náležitě ocenit.

Témata: Naše tipy, Sluneční clona, Vyjížďka, Směr jízdy, Bavlněná plenka, Slunečný, Snoo, Skvělý pomocník, Kočár, Uchycení, Nesporná výhoda, Stříška, UVB, Jak, Mimi