Jak ochránit bříško během jízdy

Nepřinesou bezpečnostní pásy při nehodě více škody než užitku? Mnoho lidí si myslí, že ano. Odborníci ale mají jasno! Pokud jede těhotná žena v autě, měla by se vždy připoutat - je to bezpečnější pro ni i pro její nenarozené dítě.
Jak ochránit bříško během jízdy

Existují různé výmluvy, případně ústně tradovaná vyprávění o tom, jak právě nepoužití bezpečnostního pásu zachránilo dotyčné osobě při dopravní nehodě život. Jednou z diskutovaných věcí je i to, zda má žena ve vysokém stupni těhotenství použít bezpečnostní pás či ne.

Pás pečlivě upravte
Bezpečnostní pás dokáže v případě dopravní nehody účinně ochránit ve většině případů život jak těhotné ženy, tak i nenarozeného dítěte. Samozřejmě lze namítnout, že použití pásu je nepohodlné a omezující – odpovědí je to, že dnešní bezpečnostní pásy moderní konstrukce lze bez problémů upravit jak výškově, tak i na jejich délku tak, aby co nejméně ženu omezovaly a přitom poskytovaly účinnou ochranu.

Při použití pásu je nutné jej zapnout tak, aby nebyl zapnut přes břicho, ale aby jeho horizontální část byla pod ním a jeho diagonální část byla vedena přes hrudník. Tak zajistíme, že v případě nehody nedojde k žádné závažné újmě na zdraví nenarozeného dítěte. Je-li je v autě airbag, sedadlo by mělo být posunuté co nejvíc dozadu. Mezi břichem a volantem je nutné mít co nejvíce prostoru (ale zase ne na úkor toho, že žena bude sedět nepohodlně, nedosáhne na pedály nebo z auta neuvidí). Ženy ve vysokém stupni těhotenství by raději neměly řídit vůbec.

Používání bezpečnostního pásu při jízdě motorovým vozidlem je projevem zodpovědnosti těhotné ženy nejen vůči sobě, ale i vůči jejímu nenarozenému dítěti.

Speciální pomocník
Pokud si nejste jisté použitím pásů ve vašem voze, zkuste speciální nástavec na pásy, který je udržuje mimo bříško. Jde o jednoduchou pomůcku v ceně kolem jednoho tisíce korun. Je vhodná zvláště pro ženy, které tráví v autě většinu dne.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články