Jak naučit děti základním návykům?

Rozvíjejte u svých dětí patřičný smysl pro pořádek. K hygienickým návykům patří i uklízení, u něhož byste měli dbát na rozvoj disciplíny.
Jak naučit děti základním návykům?

Naučte své dítě uklidit po sobě špinavé nádobí alespoň do dřezu, když už jej nedonutíte ho přímo umýt. Jakmile si na to zvyknou, nebudou už nikdy odmlouvat a úplně si tuto činnost zautomatizují. Stejné je to i s úklidem rozházených hraček po pokoji. Přikazování v tomto případě moc nefunguje, lepší je vytvořit si s dětmi dohodu. Například: „Až si uložíš hračky do krabice nebo po sobě umyješ nádobí, půjdeme na hřiště, malovat…“

Koupání
Do denního režimu je také třeba zakomponovat koupání ve vaně a sprchování. Nejprve naučte své dítě, aby si pořádně umělo samo umýt, ve vaně nejde přeci jenom o cachtání. Pakliže se vaše dítě netouží účastnit koupacích radovánek a přijdou mu zbytečné, pořiďte mu vodní hračky, například kachničky, lodě apod. Alternativou jsou například houbičky na mytí ve tvaru různých zvířátek či oblíbených animovaných postaviček.

Čistění zubů
Zhruba od tří let věku by dítě mělo být schopné se o své zuby starat samo. V současné době se objevují stále nové a nové postupy, jak si správně vyčistit zuby. Je vhodné vychovávat své dítě ke správným návykům už odmalička, neboť je pak pozitivně využije v budoucnu a možná se tak i vyvaruje problémům se zubními kazy nebo záněty dásní. Jak tedy děti naučit správnému čistění zubů?

• „Kartáčkování“ povrchu zubů je v pořádku, ale není to až tak podstatné, jako si lidé dříve mysleli. Většina bakterií vzniká a zubní kazy se rozšiřují nedostatečným čistěním dásní. Naveďte své ratolesti k péči o dásně v první řadě.

• Důležitější než kvalita zubní pasty nebo ústní vody je technika čistění. Dbejte na to, aby vaše ratolest příliš na kartáček netlačila a vyčistila si zoubky ze všech stran – často se totiž zapomíná na zádní stranu zubů. A hlavně je důležité čistit zuby směrem od dásní po délce zubu!

• Pozor na množství fluoru v pastách. Vždy si hlídejte, aby pasta odpovídala věku dítěte.

Mytí rukou
Hlídejte děti, aby si myly ruce:
• před jídlem
• když přijdou domů
• po toaletě

Určitě není přehnané dodržovat tři zmíněné situace, patří to k základům hygienických návyků, které bychom všichni měli dodržovat. Dávejte u dětí však ještě pozor, aby nezapomínaly na mýdla a i s nimi si vyčistily nejen dlaně, ale i se důkladně omyly mezi prsty a za nehty. Špína, i když téměř na první pohled neviditelná, si nevybírá a dostane se opravdu všude.

Když se dítěti nechce
Udělejte z obyčejného mytí nebo čistění zubů hru. Jak chcete, aby se dítě staralo o sebe, tak by stejně mělo pečovat i o své hračky – hračku česejte, myjte a oblékejte ji – dítě získá vzor, který může následovat. Vymýšlet můžete také pohádky a příběhy, co se stane, když si například dítě neumyje vlasy. Buďte kreativní!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články