Jak na sourozeneckou rivalitu

Máte dvě nebo i víc dětí, které neustále stojí proti sobě, hádají se o hračky i o vás? Zkuste několik osvědčených rad, jak tuto rivalitu zmírnit.
Jak na sourozeneckou rivalitu

Žárlivost sourozenců je úplně normální jev a není třeba se tím znepokojovat. Zná to snad každý rodič dvou a více dětí, nebo si to sami dokonce ještě pamatujeme z vlastního dětství. Nejčastěji se žárlení a rivalita objevují ve chvíli, kdy do rodiny s jedním dítětem přibude miminko. V tu chvíli starší dítě cítí soupeře a snaží se vymezit si svůj prostor oproti nově příchozímu vetřelci. Další období nastává, když se z miminka stává batole a staršímu sourozenci začne brát hračky a kazí mu jeho hru. Základní rada psychologů zní: Nenechávejte děti s tím, že si to mezi sebou vyřeší. Většinou se tak nestane, a musíte se do jejich pomyslné bitvy vložit vy. Nedá se nic dělat, je třeba nastolit určitá pravidla a ta si děti na ‚válečné stezce' samy nevybudují.

• Věnujte se každému dítěti zvlášť, aby každé z nich vědělo, že je pro vás důležité, že si na něj uděláte čas a že pro vás neznamená méně než sourozenec.

• Vyhněte se srovnávání a vyzdvihování jednoho sourozence před druhým. Pokud už jednoho chcete pochválit, pak myslete na to, že i druhého je potřeba za něco jiného vyzdvihnout.

• Nenuťte staršího sourozence, aby vždy bral ke svým hrám i mladší dítě. Staršímu je třeba dopřát prostor pro jeho dospělejší hraní. Pokud mu dopřejete dostatek ‚jeho vlastního' času, určitě si pak sám najde cestu ke hře se sourozencem.

• Jakmile zaznamenáte, že mezi dětmi vznikl spor, chvilku je nechte, jestli samy nenajdou řešení. Pokud se tak nestane, musíte se do hádky vložit vy. Posaďte si děti k sobě a dejte jim postupně slovo, aby řekly, proč se hádají. Navzájem se musí vyslechnout. Pak se spolu s nimi pokuste spor spravedlivě rozřešit. Tím, že je do řešení zapojíte, získají pocit důležitosti a snadněji rozhodnutí přijmou.

• Snažte se děti naučit toleranci jednoho k druhému. Příjemným pomocníkem jsou společenské hry či společné tvoření nebo i třeba vaření s vámi. Je třeba v nich vybudovat pocit sounáležitosti se sourozencem, pocit, že tvoří rodinnou ‚partu'.

Pět tipů na sourozeneckou harmonii podle Richarda C. Woolfsona, autora světového knižního bestselleru Bystré dítě:

1/ Berte stížnosti dětí vážně. Naslouchejte jim, když si jedno na druhé stěžuje. Vám takové nářky mohou připadat triviální, ale pro vaše děti jde o vážné věci. Potřebují, abyste je vyslechli a poradili jim.

2/ Kupujte hry, které vyžadují spolupráci. Ačkoli mezi vašimi dětmi může být větší věkový rozdíl, snažte se najít hru, kterou by mohly hrát spolu, jako třeba fotbal nebo jednoduchou karetní hru. Spolupráce při hře uvolňuje napětí.

3/ Jezděte společně na rodinné výlety. Výlety s malými dětmi do pěti let bývají pro všechny zúčastněné velmi stresující, ale mohou být také ohromně zábavné. Společně strávený čas, věnovaný něčemu zábavnému, často přispívá k posílení sourozeneckých vztahů.

4/ Podporujte samostatné skupiny kamarádů. Každý ze sourozenců má vlastní přátele. Starší dítě vám rozhodně nepoděkuje, když budete trvat na tom, aby bralo malého sourozence s sebou – vašemu mladšímu dítěti se to také nebude líbit.

5/ Uznejte jejich individualitu. Vaše děti mají hodně společného, je proto báječné, když mají nějaký společný zájem. Pěstujte však i jejich individuální preference, čímž se snižuje konkurence mezi nimi.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články