Jak jíme na Štědrý večer? Klasiku a potom zbytky...

O vánočních svátcích si všichni dopřáváme pořádnou porci kalorií. Zatímco štědrovečerní tabuli charakterizuje ve většině domácností po celé republice rybí polévka, smažený kapr (jako alternativa smažené rybí filé, případně vepřový nebo kuřecí řízek) a bramborový salát, na první a druhý svátek vánoční dojídáme zbytky.
Jak jíme na Štědrý večer? Klasiku a potom zbytky...

Vyplývá to z nezávislé ankety, kterou uspořádala agentura Médea Research. Podle ní se o Vánocích u plotny příliš nezdržujeme, protože až do 26. prosince zužitkováváme porce, které zbyly ze Štědrého večera. Šetření a spořivý přístup se tak promítají rovněž do svátečního menu. A pokud se přece jen pustíme do vaření i na Boží hod vánoční a Štěpána, vsázíme opět na českou klasiku: kachnu (krůtu) se zelím a svíčkovou.

V jednotlivých krajích se ale najdou odlišnosti, které vánoční tabuli zpestřují. Podívejte se na mapku České republiky a zjistěte, co zajímavého o svátcích konzumujeme. Zároveň vám přinášíme tipy na přípravu tradičních vánočních pokrmů, tedy rybu, kachnu a svíčkovou.

Klepněte pro větší obrázek

Kachna může být i dietní
Ačkoliv se může zdát, že kachna patří bez debat mezi tučná jídla, záleží na přípravě. Pokud ji zbavíte kůže a odpustíte si přílohu v podobě tradičních knedlíků, dostanete bohatý zdroj mastných kyselin, který mnozí kuchaři považují za zdravější než kuře. Základem chutného vánočního oběda je kvalitní maso. Kachna nesmí být příliš stará, jinak bude tuhá. Ideálně si opatřete mladou drůbež v rozmezí dvě až dvě a půl kila. Pokud nemáte k dispozici vlastní chov, nezoufejte. V supermarketech seženete mraženou kachnu po celý rok. Nemusíte se přitom bát o její původ: „Kaufland podporuje šetrný chov zvířat, to znamená, že kachny a husy v nabídce neprošly metodami násilného krmení,“ říká Ludmila Devátá, vedoucí kontroly kvality společnosti Kaufland.

Tajemství dietní kachny tkví nejen v odstranění kůže, pod kterou se nachází nejvíce tukových zásob, ale také ve způsobu úpravy – zkuste ji například naporcovat a ugrilovat. Kachní prsa zbavená kůže položte na rošt, aby vypečený tuk mohl volně odkapávat. Kachna se nebude koupat v mastnotě, a stane se tak zdravější. Prsa se dají jednoduše osmahnout i na pánvi. Jestliže přece jen zůstanete u klasického pečení, můžete kůži odkrojit až po dodělání masa. Místo knedlíků servírujte různé druhy pyré (lahůdkou jsou jablečná či rebarborová verze), výborně chutná rovněž grilovaná zelenina. Nevzdávejte se o Vánocích potěšení z jídla!

Slavnostní svíčková na smetaně

Potřebujeme (pro 4 osoby):
600 g hovězí svíčkové K-Purland
50 g uzené slaniny
sůl
10 kuliček černého pepře
olej
2 mrkve
petržel
1 malý celer
1 cibuli
40 g hladké mouky
250 ml smetany
citronovou šťávu

Postup:
Odblaněné a omyté maso důkladně prošpikujeme kousky slaniny, osolíme a ze všech stran orestujeme na oleji. Ve výpeku osmažíme nakrájenou cibuli spolu se zeleninou. K osmahnuté zelenině vrátíme maso, přidáme kuličky černého pepře a podlijeme do 2/3 masa horkou vodou. Zakryté pečeme v troubě při teplotě 150 ˚C. Maso v průběhu pečení obracíme a podléváme. Ke konci pečení teplotu zvýšíme na 180 ˚C. Jakmile bude maso měkké, vyndáme jej z hrnce a na sporáku dokončíme omáčku; šťávu zahustíme moukou a smetanou, rozmixujeme a ještě krátce povaříme. Dle chuti přikyselíme citronovou šťávou. Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem a brusinkovým terčíkem. Dozdobit můžeme také kopečkem šlehačky a plátkem citronu.

Ryba? Jedině čerstvá
Zdá se to jako samozřejmost, ale ryby musí být čerstvé. Čím déle je necháte v mrazáku „uležet“, tím více do sebe nasáknou vody. Výsledkem bude rozměklý oběd nebo večeře. Řiďte se přitom známým pravidlem, že rozmražené suroviny je třeba ihned spotřebovat. V žádném případě filety opět nezmrazujte. A podle čeho vlastně poznáte čerstvou rybu? Dobře nakoupíte přímo na sádkách, kde vám ji před očima vyloví a dle přání odborně vykuchají nebo naporcují. Pokud tu možnost nemáte, nevadí. Čerstvé ryby jsou k dostání i v klasických supermarketech. Třeba Kaufland v prosinci startuje tradiční prodeje českých kaprů v kádích. Školený personál vám navíc ochotně poradí s úpravou. Obecně by ale čerstvá ryba měla mít jasně červené žábry, lesklé oko bez známek propadnutí či zakalení a na povrchu sliz. Při vaření klesá ke dnu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články