Jak je to s dvojčátky?

Maminko, vidím dvě! – Panečku, to je nadělení! Přála jste si to tak, nebo vás ani nenapadlo, že štěstí přijde rovnou v dvojitém balení?
Jak je to s dvojčátky?
Šok, radost, zmatek v hlavě. Smíšené pocity mají ženy, které si svůj „čurací“ test přijdou ověřit k lékaři. I tak milé překvapení přináší obavy a spoustu otázek. Jestli i vaše bříško je tak trochu „v přesile“, pak vás asi napadly podobné.

Doktore, nespletl jste se?
Omyl je při ultrazvukovém vyšetření dělohy téměř vyloučený. „Ultrazvuk ukáže dva plody (embrya) zároveň. Jejich životaschopnost musí být potvrzena právě srdeční akcí u každého embrya zvlášť,“ upřesňuje MUDr. Pavlína Marešová z pražské porodnice Na Bulovce.

Čím to, že právě já mám bonus 2 v 1?
Dvojčat se rodí víc a víc. Vliv má na to hormonální léčba neplodnosti – stimulace vaječníků, pokročilejší věk budoucí maminky, protože s přibývajícími léty se zvyšuje hladina hormonů, a samozřejmě „umělé oplodnění“. Jestli se do žádné z těchto „krabiček“ nevejdete, pak zapátrejte v rodokmenu. I geny hrají roli. Pokud předci mlčí, pak je to náhoda.

Holky, kluci nebo páreček?
Jsou-li jednovaječná (těch se rodí méně, asi jen 20 % všech dvojčat), pak budou mít samozřejmě totožné pohlaví a pozná se ultrazvukem zhruba ve stejné době, jako když je v bříšku jedno miminko – během 5. měsíce. Stoprocentně je možné je určit z plodové vody, pokud by byl z medicínských důvodů odběr doporučen. Jednovaječná dvojčata mají stejný dědičný základ, vzhled i krevní skupinu. Dvojvaječná dvojčata mohou vytvořit i páreček.Dvoj- nebo jednovaječnost lze určit do 8. týdne těhotenství.

Budu moci pracovat?
Jestli na poště taháte balíky nebo je vaším denním chlebem stres podobný burzovnímu obchodování, nebo výuce puberťáků, počítejte s neschopenkou na celou dobu těhotenství. Ale pokud pracujete v klidu, bez fyzické námahy, cítíte se dobře a ani lékař nezaznamenal větší riziko komplikací, než je u „dvojitého“ těhotenství běžné, pak podle MUDr. Marešové nemusíte minimálně do 20. týdne těhotenství, tedy zhruba do poloviny 5. měsíce, pracovní a tělesnou aktivitu omezovat. Samozřejmě, že skoky na čemkoli a kamkoli by měly být tabu, podobně jako míčové hry.

Klepněte pro větší obrázekJe „dvojité“ těhotenství víc ohrožené?
Bohužel je, protože zátěž pro matčino tělo je skutečně dvojnásobná. Ale to neznamená, že by jej musely nutně provázet vážné komplikace. Vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka, nedostatek železa a další potíže, které se běžně vyskytují i v těhotenství s jedním miminkem, jsou u těhotných s dvojčaty častější. Z toho vyplývá i vyšší riziko předčasného porodu. Navíc s dvojitou radostí souvisí i dvojí starost, protože i riziko vrozených vývojových vad je vyšší. „Maminkám s dvojčaty se doporučuje genetický screening už mezi 10. a 12. týdnem,“ zdůrazňuje lékařka. „Jednovaječná dvojčata je pak třeba sledovat ve specializovaných perinatologických centrech od 16. týdne – vzhledem k možnosti propojení krevních oběhů obou miminek je riziko asymetrického vývoje.“ U dvojvaječných dvojčat se od 24. týdne těhotenství obvykle provádí vyšetření ultrazvukem v třítýdenním intervalu, od 32. týdne po čtrnácti dnech a od 34. týdne se doplňuje sledováním pomocí monitorů jednou týdně.

Projdu dveřmi?
Jíst za tři nemusíte, ale lékaři doporučují zvýšit denní kalorický příjem pro každý plod o 300 kcal. Což je asi 10 dekagramů eidamu nebo kilogram rajčat (krát dvě). Více dětí také „spolkne“ více vitaminů a minerálů, zejména železa, vápníku, hořčíku a jodu. Právě jejich nedostatek může zvyšovat riziko preeklampsie (těhotenské onemocnění s otoky a vysokým krevním tlakem) a předčasného porodu. Spousta mamin si ke konci těhotenství připadá širší než delší, přestože nadměrně nepřibraly. Optimální přírůstek v 34. týdnu těhotenství s dvojčaty je podle lékařů 17 až 23 kg. Takhle „narůst“ ale lehce zvládne i leckterá „monotěhulka“.

Jak se v břišku poskládají?
Nebojte se. Vejdou se a najdou si polohu, která jim bude vyhovovat. Variant je více. Obě miminka mohou být v děloze v podélné poloze hlavičkou nebo zadečkem (koncem pánevním) dolů, tedy směrem k děložnímu hrdlu. Nebo jeden plod naléhá k děložnímu hrdlu hlavičkou, druhý zadečkem. Také se mohou uložit tak, že jeden je v poloze podélné, druhý příčné. Zřídka bývají obě mimina v poloze příčné nebo šikmé. Dokud jsou plody malé, mohou hrát „škatulata, hejbejte se“, ale ke konci těhotenství mívají prostor tak akorát na protažení a poloha se ustaluje. Podle ní (kromě jiných hledisek) také lékaři volí způsob vedení porodu.

Co když jedno nebude v pohodě?
„Během prvních tří měsíců někdy (asi u 20 % těhotenství) dochází k zániku jednoho plodu. V takovém případě jde o tzv. syndrom mizejícího dvojčete, a takový plod se vstřebá,“ vysvětluje MUDr. Marešová. Odumře-li plod v pozdější době, může dojít k jeho tzv. mumifikaci, přičemž zbylý plod se dále vyvíjí zcela normálně. Tento stav však může být spojen s krvácením nebo infekcí. Pokud dojde k nitroděložnímu úmrtí jednoho plodu po 32. týdnu těhotenství, doporučuje se porodit živý plod do 24 hodin.“

Kdy se dvojčata narodí?
Podle toho, jak se jim bude dařit a líbit v bříšku. Ideální je, když těhotenství dospěje do 38. týdne. Pak už jsou děťátka zralá na vykouknutí na svět. Časnějších porodů dvojčat je víc, ale ani ty tzv. v termínu nejsou výjimkou. A nemusejí se narodit vyložení drobečkové. Stává se, že novorozené dvojče váží i tři kila.

Budu rodit přirozeně, nebo císařem?
„U jednovaječných dvojčátek je automaticky indikován porod císařským řezem, a to již v 35. týdnu těhotenství,“ zdůrazňuje gynekoložka. U dvojvaječných pak záleží na vaší kondici, stavu miminek, jejich poloze a vývoji porodu. Přirozený průběh je podobný jako u jednoho dítěte, jen kontrakce bývají slabší kvůli příliš roztažené a napjaté děloze. Když se po porodu miminka A daří „Béčku“ dobře, přirozený porod pokračuje a během několika minut (maximálně však do hodiny) musí být „venku“ obě. V řadě nemocnic jsou vybaveni přístroji pro sledování srdíček více plodů najednou, takže se nenechte vystresovat hororovými příhodami „zkušených“ kamarádek. Jste-li vy i miminka v pořádku (a oba plody jsou v poloze hlavičkou) zkuste rodit přirozeně. Odměnou vám bude kratší a snazší rekonvalescence po porodu. Rána po císaři bývá déle bolestivá a hojící se vnitřní i vnější jizvy dost znesnadňují obsluhu děťátek. Obav se můžete zbavit i tím, že do porodnice, kde budete rodit, zajdete a o svém dvojitém těhotenství i strachu z porodu si popovídáte s lékařem nebo porodní asistentkou.
 
Text: Hana Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články