Jak je miminko chráněno před bakteriemi?

Novorozenec má nezralý imunitní systém, ale přesto během prvních měsíců života onemocní jen výjimečně. Má totiž obranné látky od matky ještě z těhotenství, ale ty časem ubývají.
Jak je miminko chráněno před bakteriemi?
Vedle zásob z doby těhotenství získává miminko bohatou zásobu obranných látek i z mateřského mléka, a to podle momentální potřeby. Každých 28 dní množství obranných látek od matky klesá na polovinu, takže se brzy musí imunitní systém dítěte naučit fungovat samostatně.

Novorozenecká imunita
Každé miminko se narodí se stejným množstvím obranných látek, jako má dospělý člověk. Například matčin imunoglobulin IgG (respektive některé jeho podtřídy) dokáže projít placentou a proniknout do krevního oběhu plodu. Tvoří pak asi 70 % mateřských protilátek, které jsou pro novorozence důležité při obraně proti virům i bakteriím.
 
Dítě disponuje ještě dalšími obrannými zbraněmi, které tvoří tzv. novorozeneckou imunitu. Jsou to třeba buňky „bez paměti“, makrofágy, první buňky imunitního systému, které rozpoznávají, zabíjejí a odklízejí škodlivé mikroorganizmy. Druhým typem imunity je ta získaná, založená na paměti buněk, které už na škodliviny dříve reagovaly. Získává se postupně během života. Paměť imunitního systému je velmi užitečná, protože umožňuje organizmu vypořádat se s nemocemi rychleji a účinněji. Když se určitý antigen objeví v organizmu poněkolikáté, imunitní systém ho díky své paměti dokáže rozpoznat a odpovědět armádou specifických buněk a tvorbou velkého množství protilátek. Protože se ale novorozenec ještě nikdy s ničím takovým nesetkal, předá mu do začátku své dědictví získané zkušeností svého imunitního systému matka. Ale jen na chvíli. Už od počátku druhého měsíce se začíná imunitní systém miminka zabíhat, protože se ochrana předaná matkou rapidně snižuje a kolem 6. a 7. měsíce téměř vymizí. Dítě pak čeká dlouhé období přizpůsobování, během kterého by se mělo dopracovat stejné úrovně obranného mechanizmu, jako má dospělý člověk, což nebývá dříve než v osmi letech. I když by mělo mít dobrou imunitu už kolem 5. roku.

Mámino mléko
Během prvních hodin života se poprvé človíček setkává s různými mikroorganizmy a měl by být co nejvíce chráněn. A tak se k obranným látkám předaným matkou během těhotenství ještě přidávají další z mateřského mléka. Ochrana mateřským mlékem souvisí především se zažívacím traktem, jehož sliznice jsou do třetího měsíce života miminka nezralé. Kolostrum čili mlezivo, které dostává kojenec od matky první tři dny po porodu, nemá ani tak za úkol ho nasytit, i když poskytuje dostatek potřebné energie, ale především je jakýmsi prvním očkováním. Obsahuje alespoň ze čtvrtiny obranné látky. Mléčný cukr, laktóza, vytváří společně s bílkovinou laktoferinem příznivé podmínky pro množení bakterie osidlující zažívací trakt kojenců. Také oligosacharidy, ve většině případů odvozené od laktózy, které projdou až do tlustého střeva, podporují trávení a posilují imunitní systém. Chrání kojené děti před bakteriálními a virovými infekcemi, toxiny a plísněmi. Podporují také růst bifidobakterií přátelských dítěti. Pokud jsou střevní buňky obsazeny užitečnými bakteriemi, může se na ně pak navázat méně škodlivých.
 
Také sekreční imunoglobulin SIgA obsažený v mateřském mléce chrání dítě před celou řadou patogenů tím, že blokuje jejich přichycení k povrchu sliznic a neutralizuje jejich toxiny. Je odolnější vůči enzymům, a proto má větší šanci přežít v zažívacím traktu než jiné imunoglobuliny. Přežívá ve významném množství v travicím ústrojí dítěte. Obrannými látkami je tedy miminko zabezpečeno v dostatečném množství po celou dobu kojení.

Umí se přizpůsobit
Matčin organizmus dokáže měnit složení mléka nejen podle momentální potřeby děťátka z hlediska výživy, ale i podle jeho zdravotního stavu. Informaci o tom, jaké bakterie se nacházejí v ústech kojence, dostane matčin imunitní systém prostřednictvím prsní bradavky. Proto je důležité, aby dítě pilo mléko přímo z prsu. Jestliže se dítě i matka dostanou do kontaktu s viry či bakteriemi z okolí, obranné látky, které se vytvářejí v matčině zažívacím traktu nebo dýchacím ústrojí, projdou lymfatickými cestami do mateřského mléka, a pak přímou cestou k miminku. Doporučuje se dál kojit i nemocné mamince, protože tak chrání kojené dítě. Ale nejen to. Podle jedné australské studie je schopno matčino tělo produkovat obranné látky, i když není samo napadeno mikroorganizmy.
 
Zjistilo se, že ve vzorcích mateřského mléka žen, jejichž děti onemocněly RSV virem (respirační syncytiální virus), bylo zvýšené množství bílých krvinek oproti mléku matek zdravých dětí. Zdá se tedy, že nemocný kojenec dokáže probudit obranné mechanizmy matčina imunitního systému, aniž ona sama onemocní. Matka pak předává potomkovi obranné látky prostřednictvím svého mléka a pomáhá mu k uzdravení. Imunitní ochrana miminka je velká, ale ne nekonečná. Jestliže je útok bakterií a virů intenzivní, jako například u planých neštovic, kterými onemocní sourozenec, nejspíš je dostane také. Navíc některé obranné látky zůstávají v matčině organizmu po prodělané nemoci, třeba respiračním onemocnění, jen dočasně. Tyto látky pak nemůže matka předávat. I když má už dítě imunitní systém funkční, vždy potřebuje první kontakt se škodlivým vetřelcem, aby se mohla vytvořit specifická imunita.
V prvních měsících je kojenec chráněn před onemocněními, jako jsou spalničky, které prodělala matka v dětství, protože tato imunita zůstává na celý život, ale už ne před černým kašlem, na který si vytváří organizmus imunitu jen na několik let.

RADA
Složení střevní mikroflóry se vyvíjí s věkem a k podstatné změně dochází zejména po odstavení dítěte od kojení a přechodu na umělou výživu anebo při začlenění nemléčných pokrmů do jídelníčku K výrazným změnám ve prospěch škodlivých bakterií dochází také při onemocněních a užívaní antibiotik. Probiotický komplex Biopron junior dokáže udržovat rovnováhu střevní mikroflóry a stimulovat tak přirozené obranné mechanizmy dětí už od ukončeného 4. měsíce věku . Odstraňuje zažívací potíže jako je nadýmání, průjmy a zácpu, pomáhá při rekonvalescenci po antibiotikách, stimuluje imunitní systém, zmírňuje alergie a pomáhá při tvorbě vitaminů B6, B12 a vstřebávání živin.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články