kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného, např. z obchodu se zdravou výživou)
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte po jednom všechny čtyři žloutky. Ze čtyř bílků a špetky soli ušlehejte v čisté míse pevný sníh (na povrchu se tvoří špičky). Sníh opatrně společně s moukou prosátou s práškem do pečiva vpracujte do utřeného másla. Plech nebo formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Těsto nalijte do připravené formy a posypejte polovinou omytých jahod. Druhou polovinu přisypejte asi po 10 minutách. Pečte zhruba 20 minut. Hotovou bublaninu posypejte moučkovým cukrem a ozdobte mandlovými lupínky.
Příprava: 15 minut, pečení: cca 20 minut
Odpolední jahodový dezert - Soumrak bohů
Co budete potřebovat:
400 g jahod
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
100 ml kysané smetany nebo řeckého jogurtu
10 g quinoi
1 lžíce oleje
Postup: V kastrůlku s pokličkou nechte na lžíci oleje asi 2 minuty „praskat“ quinou. Přilijte 2 lžíce javorového sirupu (medu), promíchejte a odstavte z ohně. Vzniklou směs rozetřete pomocí širokého nože do tenké vrstvy na studené prkénko a nechte chladnout. Do misky nebo hlubokého talíře nalijte smetanu (jogurt) smíchanou se zbytkem javorového sirupu (medem), na něj navršte jahody a vše posypejte mezi prsty rozdrobenou quinoou.
Příprava: 15 minut
Cheescake s jahodovou omáčkou
Co budete potřebovat:
2 kelímky Activia tvarohu s vanilkovou příchutí
500 g měkkého tvarohu
kůra z chemicky neošetřeného citronu a 3 polévkové lžíce citronové šťávy
50 g cukru krupice
3 žloutky
4 balení čokoládových BeBe
100 g másla
200 g jahod
3 lžíce jahodové zavařeniny
máslo na vymazání formy
papír na pečení
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Sušenky vložte do sáčku nebo utěrky a rozdrťte je válečkem na nudle, paličkou nebo rukama. V kastrůlku rozehřejte máslo a smíchejte jej vařečkou se sušenkovou drtí. Dortovou formu (průměr cca 20 cm) vymažte kouskem másla a vyložte papírem na pečení. Přeneste do formy sušenkovou směs a uhlaďte lžící. Rozmixujte tvaroh s vanilkovou Activií, citronovou kůrou, šťávou, cukrem a žloutky – šlehejte, až se vše dokonale smísí. Hmotu vlijte do formy na vrstvu sušenkového korpusu. Pečte půl až tři čtvrtě hodiny – hmota by měla mírně ztmavnout a zpevnit se. Vypněte troubu a nechte v ní koláč chladnout ještě asi hodinu – kdybyste vyndali koláč z horké trouby hned, mohl by „spadnout“. Mezitím si připravte omáčku: jahody povařte společně se zavařeninou zhruba 5 minut. Omáčkou přelijte jednotlivé porce koláče na talířku. Podávejte s jahodovou limonádou – ve džbánu rozmixujte hrst jahod s neutrální minerálkou a pár lístky máty.
Příprava: 15 minut, doba pečení: 30-45 minut plus 60 minut chladnutí
Jahodové barbecue pro 6 hladových dezertérů
Co budete potřebovat:
600 g jahod
4 lžičky javorového sirupu
4 lžičky másla
alobal
vanilková zmrzlina
Postup:
Jahody očistěte a rozdělte do alobalových čtverců o straně přibližně 25 cm. Pokapejte javorovým sirupem a navrch dejte lžičku másla. Zabalte do balíčků a grilujte 10–15 minut buď na venkovním grilu, nebo v troubě. Hotové jahody rozbalte, přemístěte na talířky nebo do misek, ke každé porci přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Podávejte, když se vám už nechce nic, ale vůbec nic podávat.
Příprava: 10–15 minut
Jahodový pohár se sušenkami - snídaně šampiónů
Co budete potřebovat:
500 g jahod
1/4 limetky
12 cl grenadinového nebo malinového sirupu
100 g sušenek (Bebe müsli s ovocem)
2 balíčky vanilkového cukru
20 cl smetany ke šlehání
Postup:
Jahody omyjte a rozkrájejte na čtvrtky, vložte do mísy a přelijte je sirupem. Sušenky rozdrťte, ale ne dokonale, drobečky jsou žádoucí! Našlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a šťávou z limetky. Rozdělte polovinu smetany do čtyř sklenic, posypejte rozdrcenými sušenkami (malé množství ponechte nakonec), na ně navršte jahody a zakončete našlehanou smetanou. Ozdobte minikopečkem zbylých sušenek a celou jahodou. Podávejte s mátovým nebo černým čajem.
Příprava: 20 minut
Jahodové fondue - Černá kočka bílý kocour
Co budete potřebovat:
500 g jahod
200 g tmavé čokolády s vyšším obsahem kakaa
200 g bílé čokolády
10 cl sladké smetany
1 fondue sada
Postup: Čokoládu nalámejte do kastrůlku, který jste umístili do vodní lázně (většího hrnce s vodou). Za občasného míchání rozpusťte, ke konci vmíchejte trochu smetany na zjemnění chuti. Zapalte čajovou svíčku nebo lihovou náplň (podle druhu sady) pod miskou na fondue. Přelijte do misky rozpuštěnou čokoládu. Stejná je příprava s použitím tmavé čokolády. Jahody namáčejte do čokolády (čokolád) a obalené přemístěte na talířky. Podávejte s bílým jogurtem rozmixovaným s hrstkou mátových lístků.
Příprava: 20 minut
Pár slov o grenadině
Grenadina je sirup, který pro blaho lidstva vynalezli (jak jinak) ve sladké Francii. Původně byl vyroben z granátových jablíček (odtud název). Slouží jako ingredience pro výrobu mnohých úžasných limonád nebo alkoholických koktejlů. V Česku jej zakoupíte např. v síti obchodů Plus, prodává se v plechovém obalu.
Pár slov o quinoi
Quinoa je obilovina, kterou se po staletí živili jihoameričtí indiáni. Výsledný produkt vypadá jako drobné světležluté kuličky s bílým prstencem, které vařením zprůhlední a podobají se miniaturním talířkům UFO. Quinoa je velmi ceněná pro vysoký obsah železa, bílkovin a spousty dalších minerálů – pro nastávající maminky a děti je tedy více než vhodná. A další dobrá zpráva: neobsahuje lepek. Připravit se dá také jako rýže, zavářka do polévky či rozmixovaná jako zahušťovadlo omáček. Quinou koupíte třeba v obchodech se zdravou výživou nebo v síti drogerií DM.