Jahodové hody

O jahodách jen dobře! Posilují metabolizmus, pomáhají proti chudokrevnosti, snižují horečku a zmírňují nachlazení. Někomu z nich naskočí kopřivka, většině se ale spíš dělají „boule za ušima“.
Jahodové hody
Samozřejmě že zdravotně nejlepší jsou jahody čerstvé! Jenže mlsná je kolikrát silnější než jakékoliv racionální úvahy a předsevzetí. Šest „jahodových hříchů“, na které vás na následujících stránkách zveme, se trochu vymyká ze zaběhaných receptů: jahody s tvarohem nebo jogurtem, jahody s cukrem a polité smetanou, jahodové knedlíky. V letní sezoně je na své rodině „testuje“ Markéta Ostřížková. Jakožto plně zaměstnaná matka tří dětí opravdu nemůže být podezírána, že by se „matlala“ s něčím jó komplikovaným a cenově nedostupným. Zvlášť když dobrůtky připravuje na chalupě. A nevěřili byste. Nikdy nic nezbude!
 
Jahodová bublanina - Maruščino poselství
 
Co budete potřebovat:
500 g jahod
150 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
kůra z jednoho citronu (chemicky neošetřeného, např. z obchodu se zdravou výživou)
150 g změklého másla
4 žloutky
100 g cukru krystal
4 bílky (na sníh)
cukr moučka na posypání
mandlové lupínky (prodávají obchodní řetězce)
máslo na vymazání pekáče a papír na pečení
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně zašlehávejte po jednom všechny čtyři žloutky. Ze čtyř bílků a špetky soli ušlehejte v čisté míse pevný sníh (na povrchu se tvoří špičky). Sníh opatrně společně s moukou prosátou s práškem do pečiva vpracujte do utřeného másla. Plech nebo formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Těsto nalijte do připravené formy a posypejte polovinou omytých jahod. Druhou polovinu přisypejte asi po 10 minutách. Pečte zhruba 20 minut. Hotovou bublaninu posypejte moučkovým cukrem a ozdobte mandlovými lupínky.
Příprava: 15 minut, pečení: cca 20 minut
 
Odpolední jahodový dezert - Soumrak bohů
 
Co budete potřebovat:
400 g jahod
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
100 ml kysané smetany nebo řeckého jogurtu 
10 g quinoi
1 lžíce oleje
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Postup: V kastrůlku s pokličkou nechte na lžíci oleje asi 2 minuty „praskat“ quinou. Přilijte 2 lžíce javorového sirupu (medu), promíchejte a odstavte z ohně. Vzniklou směs rozetřete pomocí širokého nože do tenké vrstvy na studené prkénko a nechte chladnout. Do misky nebo hlubokého talíře nalijte smetanu (jogurt) smíchanou se zbytkem javorového sirupu (medem), na něj navršte jahody a vše posypejte mezi prsty rozdrobenou quinoou.
Příprava: 15 minut
 
Cheescake s jahodovou omáčkou
 
Co budete potřebovat:
2 kelímky Activia tvarohu s vanilkovou příchutí
500 g měkkého tvarohu
kůra z chemicky neošetřeného citronu a 3 polévkové lžíce citronové šťávy
50 g cukru krupice
3 žloutky
4 balení čokoládových BeBe
100 g másla
200 g jahod
3 lžíce jahodové zavařeniny
máslo na vymazání formy
papír na pečení
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Sušenky vložte do sáčku nebo utěrky a rozdrťte je válečkem na nudle, paličkou nebo rukama. V kastrůlku rozehřejte máslo a smíchejte jej vařečkou se sušenkovou drtí. Dortovou formu (průměr cca 20 cm) vymažte kouskem másla a vyložte papírem na pečení. Přeneste do formy sušenkovou směs a uhlaďte lžící. Rozmixujte tvaroh s vanilkovou Activií, citronovou kůrou, šťávou, cukrem a žloutky – šlehejte, až se vše dokonale smísí. Hmotu vlijte do formy na vrstvu sušenkového korpusu. Pečte půl až tři čtvrtě hodiny – hmota by měla mírně ztmavnout a zpevnit se. Vypněte troubu a nechte v ní koláč chladnout ještě asi hodinu – kdybyste vyndali koláč z horké trouby hned, mohl by „spadnout“. Mezitím si připravte omáčku: jahody povařte společně se zavařeninou zhruba 5 minut. Omáčkou přelijte jednotlivé porce koláče na talířku. Podávejte s jahodovou limonádou – ve džbánu rozmixujte hrst jahod s neutrální minerálkou a pár lístky máty.
Příprava: 15 minut, doba pečení: 30-45 minut plus 60 minut chladnutí 
 
Jahodové barbecue pro 6 hladových dezertérů
 
Co budete potřebovat:
600 g jahod 
4 lžičky javorového sirupu
4 lžičky másla
alobal
vanilková zmrzlina
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Jahody očistěte a rozdělte do alobalových čtverců o straně přibližně 25 cm. Pokapejte javorovým sirupem a navrch dejte lžičku másla. Zabalte do balíčků a grilujte 10–15 minut buď na venkovním grilu, nebo v troubě. Hotové jahody rozbalte, přemístěte na talířky nebo do misek, ke každé porci přidejte kopeček vanilkové zmrzliny. Podávejte, když se vám už nechce nic, ale vůbec nic podávat. 
Příprava: 10–15 minut
 
Jahodový pohár se sušenkami - snídaně šampiónů
 
Co budete potřebovat:
500 g jahod 
1/4 limetky
12 cl grenadinového nebo malinového sirupu
100 g sušenek (Bebe müsli s ovocem)
2 balíčky vanilkového cukru
20 cl smetany ke šlehání

Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Jahody omyjte a rozkrájejte na čtvrtky, vložte do mísy a přelijte je sirupem. Sušenky rozdrťte, ale ne dokonale, drobečky jsou žádoucí! Našlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a šťávou z limetky. Rozdělte polovinu smetany do čtyř sklenic, posypejte rozdrcenými sušenkami (malé množství ponechte nakonec), na ně navršte jahody a zakončete našlehanou smetanou. Ozdobte minikopečkem zbylých sušenek a celou jahodou. Podávejte s mátovým nebo černým čajem.
Příprava: 20 minut 
 
Jahodové fondue - Černá kočka bílý kocour
 
Co budete potřebovat:
500 g jahod
200 g tmavé čokolády s vyšším obsahem kakaa
200 g bílé čokolády
10 cl sladké smetany
1 fondue sada
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup: Čokoládu nalámejte do kastrůlku, který jste umístili do vodní lázně (většího hrnce s vodou). Za občasného míchání rozpusťte, ke konci vmíchejte trochu smetany na zjemnění chuti. Zapalte čajovou svíčku nebo lihovou náplň (podle druhu sady) pod miskou na fondue. Přelijte do misky rozpuštěnou čokoládu. Stejná je příprava s použitím tmavé čokolády. Jahody namáčejte do čokolády (čokolád) a obalené přemístěte na talířky. Podávejte s bílým jogurtem rozmixovaným s hrstkou mátových lístků.
Příprava: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázekPár slov o grenadině
Grenadina je sirup, který pro blaho lidstva vynalezli (jak jinak) ve sladké Francii. Původně byl vyroben z granátových jablíček (odtud název). Slouží jako ingredience pro výrobu mnohých úžasných limonád nebo alkoholických koktejlů. V Česku jej zakoupíte např. v síti obchodů Plus, prodává se v plechovém obalu.
 
Klepněte pro větší obrázekPár slov o quinoi
Quinoa je obilovina, kterou se po staletí živili jihoameričtí indiáni. Výsledný produkt vypadá jako drobné světležluté kuličky s bílým prstencem, které vařením zprůhlední a podobají se miniaturním talířkům UFO. Quinoa je velmi ceněná pro vysoký obsah železa, bílkovin a spousty dalších minerálů – pro nastávající maminky a děti je tedy více než vhodná. A další dobrá zpráva: neobsahuje lepek. Připravit se dá také jako rýže, zavářka do polévky či rozmixovaná jako zahušťovadlo omáček. Quinou koupíte třeba v obchodech se zdravou výživou nebo v síti drogerií DM.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články