Imunitu dětí se snažme posílit přirozeně

Když dítě začne chodit do školky, obvykle začne také marodit. V drtivé většině případů děti trápí infekce dýchacích cest.
Imunitu dětí se snažme posílit přirozeně

Jak s nimi co nejlépe bojovat, však většina maminek neví. Většina maminek se nevyzná v tom, jak přirozeně posilovat obranyschopnost svých dětí. Oslabení imunity navíc berou jako běžnou diagnózu typu chřipky nebo rýmy. Myslí si, že ji lze léčit pomocí léků a potravinových doplňků stejně jako tyto nemoci. Kdyby někdo objevil účinný lék na chřipku nebo aspoň na rýmu a kašel, zbohatl by přímo pohádkově. Moderní medicína umí fantastické věci, ale s těmito zdánlivými banalitami si stále neví rady. I když jeden velice účinný recept proti těmto chorobám už existuje!

Otužování a sauna
Naprostá většina otužilců neví, co je to chřipka, rýma nebo kašel. Otužování přitom není jen plavání v řece v zimě, ale i mnohem jednodušší sprchování studenou vodou po ránu nebo mnohem příjemnější saunování jednou týdně.

Spánek a klid
Důležité bývá i to, aby dítě dostatečně spalo a nedostávalo se hned ráno do stresu. Obranyschopnost většiny dětí prokazatelně snižuje to, že se pořádně nevyspí, protože je maminka musí kvůli práci dát do školky co nejdřív. Ráno probíhá ve spěchu, dítě se často pořádně nenají atd.

Strava
Pro dobrou imunitu je důležitá také strava, zejména dostatek ovoce a zeleniny. Na podzim odborníci často doporučují kysané zelí kvůli přirozenému obsahu vitamínu C a probiotickým bakteriím, podobně jako česnek a cibuli, které často označují za jakási přírodní antibiotika, obsahují i hodně prospěšných antioxidantů, podobně jako mrkev.

Význam mají i zakysané mléčné výrobky, které podporují správnou střevní mikroflóru a tím přirozené bakteriální bariéry našeho organismu. Dobré podmínky pro růst mikroflóry vytváří vláknina (je hlavně v obilovinách, celozrnných výrobcích a ovoci se zeleninou).

Pitný režim
Velice podstatné pro odolnost dítěte je, aby pilo. Podle výzkumů pijí děti málo. Dostatek kvalitních tekutin má totiž zásadní význam pro dobrý chod našeho organismu. Proto je nutné, aby v závislosti na věku a na tom, kolik vypotí třeba při sportování, vypilo dítě 1,5 až 2,5 litru neslazené vody denně.

Pozor na teplo
Záludnou věcí, která zvyšuje riziko infekcí, je ústřední topení a klimatizace. Teplý suchý vzduch totiž vysušuje sliznice dýchacích cest a dělá je zranitelnější vůči infekcím. Řešením je málo topit, hodně větrat, případně vzduch zvlhčovat. Třeba mokrou plenou položenou na topení nebo zvlhčovačem vzduchu.

Prokazatelně lépe vzdorují infekcím děti, které chodí s rodiči cvičit nebo sportovat. Nemívají jen lepší kondici, ale i imunitní reakce.

Horečky se nebojte
Horečka není nepřítel, je to důležitá reakce našeho těla, které se brání infekci. A zároveň úžasný imunitní trénink. Rozumní dětští lékaři to vysvětlují maminkám stále naléhavěji. Pokud jsou rodiče netrpěliví, zpanikaří a vynutí si na lékaři antibiotika, zlikvidují tuto důležitou reakci a imunitní trénink. Navíc tím činí dítě náchylnější k dalším infekcím.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články