Maminka.czDětské nemoci

Impetigo je vysoce infekční. Podle čeho nemoc poznáte, proč je nebezpečná a jak se léčí?

Simona Procházková 21.  8.  2022
Zpočátku může tato choroba připomínat opar či rozškrábané štípance od komára, proto si ji snadno spletete. Onemocnění je velmi nakažlivé a rychle se šíří. Postihuje nejčastěji kojence a batolata, výjimkou nejsou ale ani dospělí nemocní. Jaké jsou příznaky a co na hnisavé pupínky zabírá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Některá dětská infekční onemocnění se typicky projevují kožní vyrážkou. Jedním z takových je impetigo, vysoce nakažlivé bakteriální kožní onemocnění. Jde o nejčastější dětskou kožní bakteriální infekci, jejím typickým projevem jsou medově zbarvené krusty, které se v postižené oblasti tvoří. Impetigo je nejčastěji vyvoláno zlatým stafylokokem.

Impetigo nejčastěji postihuje děti batolecího a předškolního věku, a to zejména během letních měsíců.

VIDEO: Kožní potíže u dětí

Projevuje se jako úporná puchýřovitá vyrážka na různých částech těla. Bakteriální vyrážky vyvolávají stafylokokové nebo streptokokové bakterie a poznáte je podle hrbolků na kůži naplněných tekutinou a hnisem, případně podle nalitých a bolestivých pupínků.

Impetigo (chrásty, povrchová pyodermie) je hnisavý zánět kůže, který může mít vaše dítko kdekoliv na těle. Můžete si ho splést například s oparem, včetně pásového, štípanci od komárů či jiného hmyzu, je možné ho zaměnit rovněž za neštovice.

Někdy není snadné se v jednotlivých druzích pupínků vyznat, pokud tedy máte sebemenší podezření, obraťte se raději na lékaře. 

Impetigo: kdo se nejčastěji nakazí a co je příčinou?

Impetigo miluje pokožku malých dětí, kojence bohužel nevyjímaje. Ložiska mohou být v podstatě kdekoli na kůži; nejčastěji však v obličeji, na krku, na rukou či nohou. Zpočátku se jeví jako červené skvrnky, ty se mění v puchýřky nebo velké puchýře (dle formy onemocnění).

Puchýřky snadno praskají a „chlubí se“ značně infekčním obsahem, žlutavou tekutinou, která zasychá do žlutého strupu. Impetigo se zvláště v dětských kolektivech šíří velmi snadno. Pomáhají mu v tom hračky, ručníky a samozřejmě také přímý kontakt s pokožkou nemocného. 

Objevuje se ovšem i u dospělých, napadá zejména maminky nakažených dětí nebo jiné dospělé s oslabenou imunitou, například po prodělání rýmy nebo nachlazení. Výskyt u dospělých pacientů je ale podstatně nižší. Nemoc obvykle nedoprovází teplota ani další symptomy.

Seborea není ekzém. Jak se projevuje a jak ji správně léčit?

Jak se impetigo léčí?

Nekomplikované případy léčí dermatolog nebo pediatr místní léčbou – většinou antibiotickou mastí. Někdy doporučí oplachování slabým roztokem manganistanu draselného, vyzkoušet můžete také obklady z heřmánku nebo tradiční Jarischův roztok, který se prodává v lékárnách. 

  • V komplikovanějších případech nebo tehdy, nereaguje-li malý pacient na lokální léčbu, přistupuje lékař k celkové léčbě antibiotiky.
  • Nejlehčí formy impetiga mohou v některých případech odeznít i samy, nicméně i tak platí, že dítě by měl vždy vidět lékař. V případě pochybností, zda se skutečně jedná o impetigo, můžete požádat o odebrání stěrů a jejich kultivaci.
  • Nemoc není sice nijak závažná, ale pokud léčbu zanedbáte, můžete nejen nakazit další jedince, ale zavinit i to, že se onemocnění bude na těle vašeho potomka nekontrolovatelně šířit a způsobí další komplikace.
  • Pokožka se zpravidla zahojí bez jizev, výjimečně dochází k trvalému poškození kůže a změně její pigmentace (zesvětlení, nebo naopak ztmavnutí).
  • Každopádně je více než vhodné chránit postižená místa proti slunci přípravky s vysokým UV faktorem.
Hemangiom a oheň. Jak se léčí dva časté kožní problémy u kojenců?

Může dítě do kolektivu? Například na plavání nebo do mateřského centra?

Nesmí! Ani do vody, ani do kolektivu! Impetigo je velmi nakažlivé, nicméně doma s ním sedět nemusíte. Můžete se jít s dítkem klidně projít do parku, zkrátka někam, kde nehrozí možnost přenosu na druhé děti.

Doma je potřeba v rámci ochrany dalších členů domácnosti dodržovat pečlivou hygienu, kupříkladu si nepůjčovat od dítěte ručníky, žínku apod. Své místo zde má i kvalitní antibakteriální mýdlo.

 

Témata: Zdraví, Školák, Batole, Kojenec, Imunita, Děti a nemoci, Atopický ekzém, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, kůže, Komáři, Lékař, Onemocnění, Infekční obsah, Léčba, Stafylokok, Štípanec, Jarisch, Pigmentace, Infekční zánět, Impetigo, Choroba, Nemo, Odebrání, Zdraví na Heureka.cz