I miminka mohou mít kaz!

Ano, je to tak. Bohužel i docela malé děti mohou trápit zoubky. Takzvaný medový kaz se například objevuje u dočasných zubů v kojeneckém věku a u batolat.
I miminka mohou mít kaz!

Počínající medový kaz se jeví jako změklá křídově zbarvená skvrna na sklovině, zpravidla pokrytá vrstvou zubního plaku. Medový kaz vzniká v důsledku dlouhodobého působení škodlivin na zubní tkáně. Prakticky vždy se jedná o cukry. Některé maminky po vzoru babiček namáčejí dudlík do medu a jiných sladkých pochutin, aby byl dítětem lépe přijímán.

Nevědomky tak samy navozují stav, kdy se dítěti začínají kazit zuby. Medový kaz nejčastěji postihuje retní plošky předních zubů, a může vzniknout ihned, jakmile se zoubky objeví v ústech.

Odvápnění skloviny postupuje po obvodu zubního krčku a vznikají tak rozsáhlé defekty zubu, které nelze ošetřit výplní. Tento typ kazu nazýváme cirkulární. Pokud není včas ošetřen, může způsobit odlomení korunky dětského zubu. Medový kaz postihuje skupiny zubů, někdy i celý chrup.

Med nahradila lahev…
Uklidňovat děti medovým dudlíkem se dnes naštěstí pro většinu maminek jeví jako nepřijatelné, a proto medový kaz ve své typické podobě ustupuje do ústraní. Medový kaz však nahradil nový fenomén - kaz způsobený nesprávným používáním kojenecké láhve.

Tento typ zubního kazu se objevuje ve stejném věku jako medový kaz. Kojenecká láhev slouží jako prostředek k podávání výživy a tekutin dětem. V praxi je však často využívána také jako zklidňující hračka či pomůcka pro uspávání dětí. Podstatnou roli hraje obsah kojenecké láhve, hlavně z hlediska množství cukrů v podávaném nápoji. Riziko vzniku zubního kazu totiž významně stoupá v závislosti na množství přijatých cukrů, na frekvenci jejich příjmu a na době po kterou je povrch zubu přímému působení cukrů vystaven.

Cukry z potravy jsou mikroorganismy zubního plaku rozkládány na kyseliny, dochází k demineralizaci skloviny a vzniku zubního kazu. Ještě dnes se někdy setkáváme s výroky typu: „Dětské zuby se nespravují, protože stejně vypadnou…“ Na místě je však varovat před podceňováním významu dočasného chrupu.

Funkce dočasných zubů
Dočasné zuby slouží k ukusování a rozmělňování potravy, úplný dočasný chrup je předpokladem pro správnou tvorbu řeči a v neposlední řadě je důležitá estetika. Rozpadlý dočasný chrup může být dítětem samotným či okolím vnímán jako fyzický handicap. Dočasné zuby také udržují prostorové poměry v ústech pro budoucí prořezání stálých zubů, dojde-li k předčasné ztrátě dětských zubů, může to způsobit posun ostatních zubů a ztrátu místa pro prořezání stálého zubu - tak vznikají ortodontické vady ve smyslu neprořezání nebo nesprávného postavení stálých zubů, které často vyžadují nákladnou ortodontickou léčbu.

Děti postižené výskytem zubního kazu zbytečně sbírají nepříjemné zkušenosti v zubařském křesle, což může v dospělosti vést ke vzniku strachu ze zubního lékaře a dalšímu zanedbávání péče o chrup.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články