I holčičky mohou mít intimní problém

Ne vždy a včas jsou maminky dostatečně a podrobně informovány, jak správně pečovat o dívčí genitál.
I holčičky mohou mít intimní problém

Pokud nejsou zevní rodidla při každodenní hygieně správně ošetřována, může dojít k slepení protilehlých okrajů sliznice poševního vchodu nebo celých malých stydkých pysků. Trvá-li tento stav déle, malé stydké pysky se pevně slepí, obvykle směrem od zadečku nahoru a následně může dojít i k pevnému kožovitému srůstu. Varovným znamením srůstu většího rozsahu je, že dívka čurá směrem dopředu, tzv. přečurává nočník.

V rýze mezi malým a velkým stydkým pyskem se nachází mazlavé smegma, které je potřeba každý den odstranit. Nejvhodnější je doba po koupání, k setření je možné použít tyčinku na čištění uší namočenou do dětského olejíčku.

Od batolat po školačky
V období od roku do šesti let je nebezpečí srůstu nejvyšší, neboť pohlavní orgány ještě nejsou pod vlivem estrogenů. Novorozence, u nichž je hormon přítomen z matčina těla a starší dívky, u kterých se hormon již začíná produkovat, tento problém nepostihuje.

Drobnější srůsty se odstraňují odtržením, což holčička pocítí jako mírné štípnutí. Po zákroku se genitál ošetřuje doporučenou mastí a je třeba zabránit jeho opětovnému spojení.

Srůst, který je odhalen až později, se odstraňuje chirurgicky v narkóze. Po zákroku je maminka poučena o péči o genitál, kterou provádí do školního věku, a to alespoň 1x týdně.

Aby nedošlo k opětovnému srůstu, je potřeba vytvořit izolační vrstvu mezi oběma stranami poševního vchodu. K promazávání a následné izolaci je vhodné použití krémů, např. takových, které maminky dobře znají z plenkového období dětí.

Důsledná hygiena je i prevencí zánětů a infekcí. Výtok z pochvy ovšem u malých holčiček není vzácný a většinou léčbu nevyžaduje. Mnohdy postačí sedací koupele ve slabě růžovém roztoku hypermanganu. Úzkostná hygiena výtok může naopak zhoršit. Při trvalejších potížích je namístě vyšetření dětským gynekologem a případně lokální protikvasinková léčba.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články