Hrátky s kaštánky

Říká se, že kdo si hraje nezlobí a kdo si nezapomněl hrát, ten nezestárl.
Hrátky s kaštánky
Zvířátka a další figurky z kaštanů vyráběli už naši rodiče a hrát si s nepravidelně kulatými lesklými plody mohou i naše děti. Stačí pár pomůcek a při propichování plodu dohled dospělého.
 
Nachystejte si materiál, který budete potřebovat:
kaštany
špejle
sirky
případně další přírodní materiály, které najdete na procházce v přírodě
 
Klepněte pro větší obrázek 

Pomůcky:
nůžky obyčejné i manikúrní
nůž
grilovací jehlu
prkénko

Postup:
1. Nejdříve si promyslete, co budete dělat a vyberte kaštany, které k sobě budou pasovat tak, aby vypadaly třeba jako žirafa.
 
Klepněte pro větší obrázek
Žirafa má uši ze šišky a kopýtka z přepůlených malých kaštanů.
 
2. Poté si z kaštanů zvířátko poskládejte a vyberte si místa, kam uděláte dírky. Nejvhodnější je zřejmě grilovací špejle, můžete použít i špičku nože nebo manikúrní nůžky. Do kaštanů udělejte dírky tak akorát hluboké – půl centimetru až centimetr – záleží na velikosti kaštanu. Tyto dírky udělejte menším dětem samy, protože ostré nástroje můžou po slupce kaštanu lehce sklouznout.
 
3. Kaštany k sobě spojujte špejlemi, z dlouhé špejle udělejte žirafě krk a z krátké ocásek, ze zkrácených sirek oči a uši ze šupinek šišky.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Z kaštanů se dají vyrobit i jiná zvířátka nebo postavičky a na jejich dozdobení použít i něco jiného, co si z procházky přinesete např. šišky, žaludy, bukvice, kousek kůry stromu, to záleží na vaší fantazii a šikovnosti. Zvířátko z kaštanu je hotové za malou chvilku a udělá radost vám i vašim blízkým, ale hlavní je, že si spolu budete hrát.
 
Text: Zdena Doubravová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články