Hrajeme si na zahradě

Teplé počasí láká k pobytu na čerstvém vzduchu a tak je na rodičích, aby vytvořili dětem lákávé, ale především bezpečné místo ke hře. Pro ty nejmenší, ale i předškoláky by na zahradě určitě nemělo chybět pískoviště.
Hrajeme si na zahradě
Příchodem jara se postupně prodlužuje doba, kterou trávíme s dětmi venku. Hledáme proto pro své ratolesti nové zdroje zábavy a příležitosti ke hře, které jim pobyt na čerstvém vzduchu zpestří. Téměř všechny děti nadchne návštěva dětského hřiště. Bohužel se stále ještě nepodařilo obměnit staré kovové prolézačky a klouzačky za nové, krásně barevné a především bezpečné atrakce. Rovněž je stále obtížné uchránit veřejná pískoviště před znečištěním zvířecími výměšky, cigaretovými nedopalky, nemluvě o použitých stříkačkách. Z těchto důvodů mnozí rodiče, pokud mají tu možnost, raději vybaví k dětským hrám část zahrady, popřípadě terasu. Mladí rodiče z nově budovaných bytových komplexů mohou využít část oploceného pozemku určeného k rekreaci obyvatel domu a společně se podílet na vybavení dětského koutku. Na našem trhu je v současné době široká nabídka hraček vhodných na zahradu – pískoviště, klouzačky, houpačky, domečky a mnoho dalších.

Dřevo, nebo plast?
Tyto hračky jsou vyráběny ze dvou základních materiálů a je jen na rodičích, který upřednostní. Z hlediska estetického se na zahradu rozhodně lépe hodí hračky dřevěné. Ale především zahraniční výrobci dodávají venkovní hračky vyráběné z kvalitních plastů. Použitý materiál je stálobarevný a vysoce odolný vůči povětrnostním vlivům. Mnohdy je k jejich výrobě použit recyklovaný materiál. Jejich hlavní výhodou je snadná údržba,rychlá a jednoduchá montáž, dlouhá životnost a možnost uskladnění přes zimu.

Dřevěná pískoviště
Mezi nejstarší a nejoblíbenější hry na zahradě patří nepochybně stavění z písku. Dřevěná pískoviště jsou vyráběna v nejrůznějších tvarech a rozměrech. Většina z nich je tvořena přesně opracovanou celodřevěnou konstrukcí, jejíž základ tvoří obvodový rám z desek. Rám je ve většině případů opatřen rozšířením – tzv. límcem, na němž může dítě sedět. Obvykle není konstrukce opatřena pevným dnem, aby nebyla zadržována srážková voda, proto je vhodné umístit je na travnatý povrch. Dřevěná pískoviště jsou dodávána jak v přírodním provedení bez povrchové úpravy, tak s různě barevnou povrchovou úpravou. Tato pískoviště v jednoduchém provedení nabízí například zahradní centra a hobbymarkety v ceně od 590 korun. Náročnější rodiče budou určitě potěšeni, když navštíví internetové stránky www.jahen.cz, kde mimo výše uvedených běžných typů pískovišť, najdou také netypickou řadu s různým motivem a zastřešením. Děti si hrají na pískovišti a zaroveň plují na loďce nebo jedou v autě, a mohou být schované i ve stanu. Pískoviště mají barevnou úpravu, ale mohou být i v přírodním provedení. Cena těchto pískovišť se pohybuje v rozmezí 1100 až 4400 korun, v případě dobírky je nutné připočítat cca 200 korun za dopravné a balné.

Plastová pískoviště
Většina pískovišť je vybavena plastovým dílem, který slouží k zakrytí nebo plachtou. Tato pískoviště mohou být v letních měsících využívána jako bazének.
Cena těchto pískovišť se pohybuje v rozmezí 750 až 2100 korun.

Skluzavky
Skluzavky pro nejmenší lze umístit i v interiéru, jejich cena se pohybuje okolo 1000 korun a ideální je, pokud jsou opatřeny madly, kterých se může dítě přidržovat. Pro větší děti je možné na zahradě ukotvit skluzavky, na něž se dá například připojit zahradní hadice pro možnost skluzu po vodě nebo lze dokupovat různá příslušenství (např. dojezdy). Skluzavky jsou mnohdy vyrobeny v kombinaci plastu se dřevem. Cenová relace 940–4900 korun.

Houpačky
Pro nejmenší děti jsou vhodné houpačky s pevnou opěrkou hlavy a zad. Jsou doplněny o bezpečnostní zábranu vpředu. Některé typy jsou opatřeny bezpečnostními pásy.
 
Pro větší děti jsou určeny klasické závěsné houpačky, dítě je zde bezpečně uzavřeno. Starší děti využijí tzv. závěsná prkénka.
 
Houpačku je možné zakoupit i s konstrukcí, kterou napevno zafixujete na zahradě.
 
Existují také houpadla pro jedno až tři děti, různých tvarů a velikostí. Pro větší zábavu dětí je možné k nim připojit hadici a vytvořit vodotrysk.
 
Ceny se pohybují od 800 do 5000 korun.

Domečky
Děti hru v domečcích milují. Určeny jsou dětem od 2 až do 8 let. Nespornou výhodou plastových domečků oproti dřevěným je snadná montáž a demontáž, možnost uschování mimo sezonu. Jsou vybaveny celou řadou herních prvků –, okenice, zvukové a světelné doplňky. Cena je poněkud vyšší, ale vzhledem k jejich téměř neomezené životnosti je můžete uschovat pro mladší sourozence. Všechny tyto hračky z plastu a mnoho dalších najdete na internetových stránkách www.maxik.cz.

Bezpečnost a hygiena
U dřevěných pískovišť je důležité, aby neobsahovaly žádné nebezpečné díly (například nutné k jejich montáži), o které by se mohlo dítě poranit. Rovněž je potřeba si ověřit, zda bylo použito netoxických laků, které umožňují nezávadný styk s dětskou pokožkou. Výrobek by měl disponovat potřebnými certifikáty a prohlášením o shodě. Každé pískoviště by mělo být zabezpečeno proti znečištění pevným krytem nebo dobře upevnitelnou krycí plachtou. Tak bylo mělo být chráněno před exkrementy domácích mazlíčků.

Názor pediatra - MUDr. Josef Kučera

Proč je důležité zakrýt pískoviště?
„Na pískovišti číhá na naše děti řada nebezpečí,“ uvádí pediatr MUDr. Josef Kučera. Pískoviště s oblibou navštěvují také psi a kočky. Proto se může stát zdrojem různých onemocnění přenosných ze zvířete na člověka. Onemocnění zvané toxokaróza – je onemocnění, které způsobují škrkavky psí a kočičí, příznaky jsou mnohdy nenápadné a tak může proběhnout chronicky. Jeho projevem jsou slabé bolesti břicha, zvracení, zvýšené teploty. Zvláště nebezpečná je neléčená forma oční, kde může dojít k poškození zraku. Dalším onemocněním je toxoplazmóza, která může proběhnout buď bez příznaků, nebo naopak může dojít ke zvětšení lymfatických uzlin, přetrvávání teplot, postižení oka a dalších orgánů. Nemoc je nebezpečná pro jedince s oslabenou imunitou a pro těhotné ženy, u kterých může dojít k poškození plodu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články