Názory na výživné hodnoty hub se dlouhodobě velmi lišily, a ani ve světle dnešních poznatků nejsou definitivní, natož jednotné. Jejich význam v lidské výživě byl často přeceňován, takže byly stavěny na stejnou úroveň jako maso a vejce, avšak byly i zatracovány a tvrdilo se, že pro výživu žádný význam nemají. Pravda však bude asi někde uprostřed – zůstávají přinejmenším příjemným zpestřením jídelníčku, ale podle pravidla, že všeho moc škodí. V salátech, polévkách a omáčkách obohacují naše menu a jejich aroma se stává nedílnou součástí některých úprav.
Bílkoviny, které jsou v houbách obsaženy, jsou hůře stravitelné, což ještě snižuje jejich výživovou hodnotu. Masu se však houby vyrovnají vynikající chutí a vůní. Obsahují řadu vitaminů a minerálních látek, avšak v množství tak malých, že nejsou dietologicky významné.
Houby obsahují kolem 90 % vody. Kromě cukrů hrají důležitou roli jako rezervní látky hub tuky. Jsou to běžným olejům podobné glyceridy a glykolipidy, podobné zase voskům. Obsaženy jsou v podhoubí a lupenech i výtrusech plodnic.
Za velice důležité považujeme, že houby obsahují nepostradatelné tzv. esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedovede samo vyrobit, a proto musejí být dodávány zvenčí ve stravě – jsou to valin, histidin, lysin, leucin, isoleucin, threonin, arginin, methionin, phenylalanin, tryptofan. Množství těchto stravitelných látek peptidické povahy činí v celkovém chemickém složení plodnice houby zhruba 3 %.
Bohužel kromě všech výhod ve stravě mají houby dosti velkou schopnost vyvolávat alergie. Jejich součástí je chitin a bylo prokázáno, že polysacharidy vyskytující se v živém organismu v buňkách vázané na bílkoviny mají výrazné imunospecifické vlastnosti. Při metabolické biodegradaci se mohou uvolňovat látky, které se chovají jako alergen.
Proto zařazování hub do stravy dětí v předškolním (dříve je to zcela nemyslitelné) věku je nezodpovědné a může je i ohrozit. Houby se mohou podílet na kombinované alergii s dalšími alergeny ve stravě či v životním prostředí, která se léčebně velmi nesnadno zvládá. Tzv. alimentární alergie na houby se může projevovat těžko vysvětlitelnými průjmy při jinak vyvážené stravě.
Z hub bychom jako ochutnávku mohli dětem dovolit řádně tepelně zpracované žampiony, a to jen uměle pěstěné. Látky v nich obsažené mají dokonce protialergické účinky. Spoléhat na ně bychom ale rozhodně neměli.