Horká čokoláda, se kterou budou Vánoce ještě příjemnější

Na mlsání se během roku snažíme raději nemyslet. O Vánocích však sladké chutě až tak příliš na uzdě držet nemusíme, ke svátkům zimy tyto dobrůtky patří...
Horká čokoláda, se kterou budou Vánoce ještě příjemnější
Němečtí vědci prý potvrdili to, co milovníci čokolády už věděli dlouho: tahle pochoutka je pro lidské tělo přínosem. Obsahuje víc antioxidantů než červené víno a umí vyvolat stejné pocity štěstí, jaké prožívají zamilovaní. Má protistresové účinky, pomáhá proti kašli a bolestem hlavy, dokonce prý posiluje cévní stěny.
 
Nepatřím k těm, kteří si občasných pár kousků čokolády musí ospravedlňovat vědeckým alibi nebo je vyrovnávat zvýšeným výdejem kalorií v posilovně. Ale i kdybych si čokoládu sebevíc odpírala, jakmile se – jak jinak než omylem, že? – ocitnu v jakékoli čokoládové speciálce, všechna má předsevzetí se vytratí kamsi zpátky na ulici. Mám ráda obchůdky plné vzorně vyskládaných čokoládových pralinek, kde se bonbony vyrábějí ručně, podle starých receptur a z kvalitních surovin. Především ale z velmi dobré čokolády, protože právě na ní výsledek závisí.
 
Až si budete chtít na čokoládě pochutnat vy sami, vyberte si takovou, která má zhruba 70 % kakaové hmoty (zapátrejte mezi informacemi na obalu) a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky (viz tamtéž). Taková čokoláda vám dá možnost poznat ji blíž. Co plantáž a rok sklizně, to jiná kombinace.
Zdá se vám, že to zní podobně, jako když vás vinař chce zasvětit do tajů degustace vína? Máte úplnou pravdu. I v čokoládě můžete najít tóny hořké, sladké i kyselé, ovocné nebo třeba oříškové. Potřebujete k tomu jen kvalitní čokoládu a chvilku klidu. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými vzorky se už nenechte nikdy nachytat.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Když se pak v ochutnávání čokolády stanete mistry a strhnete s sebou celé své okolí, uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet. Následující recept jsem získala od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě. Zjistíte, že čokoláda má ještě další dimenze, které přivozují závrať a zjednodušují pohled na všechny problémy světa.
 
150 g čokolády s obsahem kakaa
60 % a více
250 ml mléka
1 zarovnaná lžička solamylu

Postup
V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplotu přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu.
 
V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi.
 
Jakmile vás tato základní verze začne trochu nudit, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou chilli papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 stupňů, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě, jak je uvedeno v předchozím postupu. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice.
 
Klepněte pro větší obrázekPřinášíme ochutnávku z Vánoční kuchařky pro dceru od Jany Zatloukalové (vydal Smart Press). Je naším vážným dárkovým tipem. Více na: www.kucharka-prodceru.cz
 
Text: Jana Florentýna Zatloukalová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články