Horečka při kojení: Jaké léky jsou vhodné?

Kojení představuje velmi silný stimul pro vývoj vztahu matky s dítětem a nese s sebou také celou řadu významných zdravotních benefitů pro kojence. Bez závažného důvodu by tedy nemělo být předčasně přerušeno, protože by to pro obě strany mohlo znamenat handicap. O to větší roli pak u kojící ženy hraje správná volba léků při léčbě nejrůznějších onemocnění.
Horečka při kojení: Jaké léky jsou vhodné?

Jak na horečku v době kojení?

Užívání léků v období, kdy žena kojí, je totiž často příčinou nejistoty, zda a jak mohou léky ovlivnit kojené dítě. Otazníky vyvstávají už v případě běžných viróz a horečky.

Kojení samo nepředstavuje jen optimální výživu s ideálním zastoupením jednotlivých živin, ale obsahuje i celou řadu dalších prospěšných látek, které pomáhají budovat imunitu novorozence.

Díky tomu jsou kojené děti více chráněny před celou řadou infekčních onemocnění, jako jsou například akutní průjmy, záněty průdušek, zápal plic či záněty středního ucha.

Zdravotní výhody přináší kojení i matce. Vyšší hladiny oxytocinu u kojících žen vedou k rychlejší poporodní regeneraci organismu a dlouhodobé kojení je i ochranou ženy před rakovinou vaječníků a prsů.

Zpověď Kláry: Kojila jsem se silikony. Jaké to je?

Zpověď Kláry: Kojila jsem se silikony. Jaké to je?

Před zahájením léčby se poraďte s lékařem

„Pokud lékař doporučí přerušení kojení, je to obvykle z nějakého závažného důvodu. V některých případech to souvisí s nutností podávání léků během kojení. Pokud totiž kojící matka užívá léky, jejich určité množství přijímá i kojené dítě spolu s mateřským mlékem. Nicméně zpravidla se jedná o minimální množství, které by nemělo mít na dítě negativní vliv,“ říká MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Je to také případ léčivé látky paracetamol (např. PARALEN 500), která se mimo jiné užívá k léčbě běžné bolesti a horečky při chřipce a nachlazení. Před zahájením léčby by se však kojící žena měla vždy poradit se svým lékařem či lékárníkem.

Paracetamol je léčivá látka, kterou lze v doporučeném dávkování krátkodobě během kojení podávat. Kojící ženy mohou léčivý přípravek užívat jeden den, déle než jeden den pak pouze po poradě s lékařem.

Účinná látka se sice vylučuje do mateřského mléka, avšak v minimálním množství. Během krátkodobé léčby paracetamolem proto není nutno, za předpokladu pečlivého sledování dítěte, kojení přerušovat.

V současné době mohou kojící ženy tuto léčivou látku užívat v různých lékových formách. Komu dělá problémy polykání tablet, může paracetamol užívat jako nápoj.

Obecně se v případě horečnatých stavů kromě podávání léků doporučuje klidový režim s vynecháním fyzické aktivity.

Důležitý je zvýšený pitný režim kvůli pocení při horečce a zvýšené ztrátě vody. Prospívat dále může i přísun vitaminů (zvláště vitaminu C).

GALERIE: Kojení na neuvěřitelných místech

GALERIE: Kojení na neuvěřitelných místech

Na horečku s chladnou hlavou

Na horečku s chladnou hlavou

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Rýma, kašel, teplota? Dětské nemoci zkuste zahnat bylinkami

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články