Homeopatie: Pravda, nebo lež?

Jen málokterý léčebný postup stále vyvolává tolik rozporuplných reakcí. Jedni považují homeopatii za zázrak, druzí za šarlatánskou metodu bez prokazatelných úspěchů.
Homeopatie: Pravda, nebo lež?
„Když byly Filípkovi dva roky, začal být často nemocný. Trpěl na záněty uší, které střídaly silné angíny. Náš lékař byl při léčbě poměrně dost konzervativní, a tak Filip měl během roku čtyřikrát antibiotika. Vůbec se mi nelíbilo, že náš pediatr Filipův organizmus tak zatěžuje a hledala jsem jinou možnost. Přes nejrůznější léčitele, kteří mně osobně se synovým zdravím zrovna nepomohli, jsem se setkala s homeopatem. Nejdřív jsem byla k metodě naprosto odmítavá a nevěřila jsem jí. Ale řekla jsem si, že když to zkusíme, nic se nestane, jenže ono se stalo. Homeopatie Filipovi opravdu pomohla a vlastně pomáhá dodnes. Na klasickou medicínu a léky jsem samozřejmě nezanevřela, ale homeopatika upřednostňuji. A teprve tam, kde selžou, hledám pomoc jinde u alopatické medicíny,“ tvrdí šestatřicetiletá Inna Podolská z Brna.
 
To matka dvou holčiček, třicetiletá Gabriela Součková ze Svitav, má jasno: „Nikdo mi nevymluví, že je to blábol. Jsem přesvědčená, že to nemůže absolutně fungovat. A jak by mohlo, vždyť homeopatika jsou v podstatě jen voda. Látky v ní obsažené při tak velikém zředění přeci nemohou fungovat.“
Jak je vidět, homeopatie rozděluje i ryze laickou veřejnost. A co je to vlastně za vědu, když vyvolává takové vášně?
 
Klepněte pro větší obrázekTajemná homeopatie
Homeopatie představuje v současné době ve světě nejrozšířenější obor tzv. alternativní léčby. Ovšem nijak nová metoda to není, do praxe ji uvedl už koncem 18. století německý lékař Samuel Hahnemann. Její tajemství spočívá v tom, že používá různé přírodní látky, rostliny, minerály a živočišné produkty, avšak v silně zředěném stavu. Jednoduše to znamená, že dochází k silnému zředění všech látek, které mají spíše než přímo proti nemoci působit na tzv. spirituální systém člověka, neboli jeho vnitřní sílu. Homeopatie totiž vyznává princip, kdy onemocnění nepřichází „náhodou“, ale souvisí s celkovým stavem člověka. Dobrý terapeut - homeopat tedy léčí jedince jako celek, a ne jen jeho momentální obtíž jako je kašel. Dobrá zpráva je, že homeopatické léky nemají vedlejší účinky, organizmus se podáním léku nevyčerpává.
 
Není homeopatie placebo?
Není. „Placebo je tableta bez jakýchkoli účinných látek, o níž je pacient přesvědčen, že obsahuje něco, co jej vyléčí. Při tom homeopatické léky fungují naprosto spolehlivě i u malých dětí, jsou účinné i u zvířat, kde působení placebo efektu je naprosto vyloučené,“ tvrdí homeopat MUDr. Karel Lesák a dodává, že pokud lék nezabere, není na vině homeopatie jako taková, ale spíše došlo k tomu, že podaný lék pacientovi nevyhovuje. Pak se musí vyzkoušet něco jiného a může trvat i trochu delší dobu, než se najde vhodný preparát pro konkrétního pacienta.
 
V rukou homeopata
„Já vidím přínos homeopatie zejména v osobním přístupu k pacientovi. Každému se snažím maximálně věnovat, žádných deset minut a hotovo, jak to často bývá v ordinacích. Při prvním sezení si s pacientem – v případě dětí s nimi i jejich rodiči – promluvím. Snažím se zjistit všechny možné příčiny jejich zdravotních obtíží, a teprve poté hledám vhodné homeopatikum. Léčím zkrátka dané onemocnění na tělesné, mentální i emocionální úrovni, “ říká homeopat Lesák.
 
Homeopatie u dětíKlepněte pro větší obrázek
Klasická homeopatie je při léčbě dětí velmi vhodná metoda. „Já osobně homeopatickou léčbu přímo doporučuji, protože se jedná o čistě přírodní léčbu bez vedlejších účinků. Jeden dobře vybraný homeopatický lék dokáže nahradit několik léků chemických, které by zbytečně zatížily organizmus dítěte,“ tvrdí MUDr. Lesák.
 
Už i u novorozence se podle něho dají používat rozpuštěné homeopatické léky, pokud je potřeba zasahovat při akutním stavu nemoci. Během prvního roku života dítěte se mohou objevit potíže, které sice nejsou nemocí, ale dokáží znepříjemnit život dítěti i mamince. Mezi ně patří větry, časté noční buzení nebo obtížné prořezávání zoubků. A právě tady mají homeopatika své místo. Uleví a přitom nezanesou citlivý dětský organizmus.

Kdy homeopatie opravdu pomáhá
Samozřejmě, že pomocí homeopatie nelze vyléčit úplně všechno, i když to mnozí homeopatové samozřejmě tvrdí. To ovšem nejsou dobří odborníci (ano i mezi homeopaty se najdou šarlatáni provozující homeopatii jen kvůli zisku). Ovšem jsou prokazatelné případy, kdy homeopatika skutečně fungují. A jaké to jsou? Homeopatie pomáhá jako první pomoc při akutních potížích, při úrazech, následcích po úrazu, ochrnutí po mozkové mrtvici, chronické nemoci a také při nepřiměřených reakcích, vyvolaných vedlejšími účinky očkovacích vakcín u dětí.
 
Užívání homeopatik
Ano, i to má své specifika. Žádné polknout a zapít čajem. U homeopatik platí jiná pravidla.
 
Lék se nechá rozpustit v ústech na jazyku nebo pod.
 
Lék se užívá samostatně 20 minut před nebo po jídle, nebo po čištění zubů.
 
Intervaly mezi jednotlivými podáními homeopatika se prodlužují v závislosti na zlepšování stavu.
 
Pokud je předepsáno více léků, nepodávají se současně, nýbrž v intervalu 1 - 2 hodiny.
 
Upozornění: Homeopatika se užívají zásadně podle rady lékaře, a v případě volně prodejných léků jen podle přiloženého příbalového letáku.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Co na to odpůrci
Mezi největší odpůrce homeopatie patří profesor MUDr. Jiří Fořt, DrSc., který vystupuje za spolek Sysifos tedy Český klub vědeckých skeptiků. Ten tvrdí, že homeopatie je naprostý nesmysl, který naštěstí neškodí, ale ani neléčí. Za nesmyslný považuje zejména princip ředění látek, kdy, čím větší ředění, tím vyšší účinnost. „Homeopatie do současné medicíny, která je na vědeckém poznání založena, nepatří. Její místo je v oblasti medicíny nekonvenční, alternativní, ale já osobně jí nepřikládám žádnou váhu. Podle mne nefunguje. Respektive pacient si možná myslí, že funguje, ale je to jen jeho psychika a nikoli homeopatické preparáty, jejich účinnost nebyla standardními vědeckými metodami prokázána.,“ tvrdí profesor Fořt.

Když se rozhodnete pro homeopatii aneb Jak vybrat dobrého homeopata
Homeopatii u nás smí provozovat pouze vystudovaný lékař. Určitě si tedy nechte předložit diplom a pokud vám bude homeopatika nabízet léčitel, určitě je podle něj neberte.
 
Dobrý homeopat by neměl podmiňovat nasazení a účinnost homeopatické léčby vysazením všech léků klasické medicíny.
 
Dobrý homeopat se bude zajímat o záznamy vašeho dítěte u pediatra – požádá vás o kopie léčby.
 
Určitě se vyhněte homeopatům, jejichž léčba ani po třetí návštěvě nepřinesla zlepšení zdravotního stavu vašeho dítěte.
 
Honoráře se pohybují většinou maximálně kolem 1000 Kč za vstupní vyšetření a kontroly by měly stát zhruba polovinu. Takže pokud vám účtuje výrazně vyšší, nebo naopak podezřele nižší částky, raději se obraťte jinam.
 
Podezřelý je homeopat, který vám odmítá sdělit název léku, který vám nebo vašemu dítěti podá.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články