Hola, školka volá

Období zápisů do mateřských školek se blíží, a je tedy nejvyšší čas si říct, co vás tam čeká a nemine.
Hola, školka volá

Pokud vaše dítě dosáhne do začátku nového školního roku tří let, pak se můžete do mateřinky směle vydat. Některé školky přijímají i děti mladší, a některé jsou naopak tak plné, že berou až děti od čtyř let. Situace není všude stejná a nezbývá vám, než abyste si ji sami zmapovali a zjistili, co je kde možné a co ne, kam má smysl s dítětem jít a kde je to zbytečné, protože jsou třeba přeplnění. Můžete-li vybírat z několika možností, pak máte velkou výhodu.   
Jak vybírat?
Nabídku jednotlivých školek, které pro vás připadají v úvahu, si dobře projděte, zjistěte si, jak tam probíhá běžný den, jaké aktivity školka pořádá a jestli nabízí i nějaké kroužky. Některé školky umožňují, abyste se ještě před zápisem přišli do některé ze tříd podívat. Zkuste se ve školce zeptat, zda to nabízejí, a pokud ano, pak to vřele doporučujeme. Uděláte si tak docela rychlý a jasný úsudek, jak to v dané školce funguje, jak učitelé s dětmi komunikují a jaká je tu celková atmosféra. Poznáte také, co by vaše dítě mělo umět a vědět, aby ve školce a v kolektivu obstálo.
Je dítě připravené?
Nepsaným pravidlem pro nástup do školky a zvládnutí pobytu v ní je zvládání osobní hygieny (tedy být bez plen a umět si samo umýt ruce), najíst se, obléci se a už nebýt závislé na dudlíku. Dítě by se také mělo umět vyjadřovat a komunikovat, tedy i říci učiteli, co potřebuje. Je jasné, že v první školkové dny ukápne nějaká ta slzička a chvíli bude trvat, než dítě daný režim zvládne, ale správný pedagog je na to připravený a neměl by z drobných zaškobrtnutí zbytečně dělat vědu. Naopak by dětem i vám měl být nápomocný, protože on na rozdíl od vás je ve školce ‚doma‘. Ale to už moc předbíháme. Zatím jsme stále jen u zápisu a samotný nástup do školky je ještě daleko.
U zápisu
Každá školka si zápis organizuje sama, a průběh se tedy může lišit. Pravděpodobně se ale setkáte s tím, že dítě bude požádáno, aby něco namalovalo pro učitelovu představu o jeho grafomotorickém vývoji, aby také něco třeba zazpívalo nebo si jen povídalo s přítomným učitelem. Cílem je zjistit, zda je na školku skutečně zralé, připravené, zda srozumitelně mluví a reaguje na podněty. Než tedy k zápisu s dítětem vyrazíte, na všechno tohle ho připravte a zároveň ho uklidněte, že není čeho se bát a že to všechno zvládne, protože už je přece velké a bude chodit do velké školky. K zápisu samotnému si pak nezapomeňte přinést občanský průkaz, rodný list dítěte, případně potvrzení od zaměstnavatele a eventuálně i další formuláře určující váš vztah k dítěti. Školky většinou ještě před zápisem zveřejňují informace ohledně potřebných dokumentů, takže je dobré si vše zjistit dopředu, abyste se pak zbytečně nemuseli vracet domů. U zápisu obdržíte formuláře, které vyplníte v klidu doma a do stanoveného data je odevzdáte ve školce. Ředitel se pak ve stanovené lhůtě písemně vyjádří, zda jste, či nejste přijati. Obecně platí, že přednost mají děti s trvalým bydlištěm v místě MŠ, děti zaměstnaných rodičů a dále se nejčastěji rozhoduje podle věku.
Držíme vám palce, abyste si tento důležitý krok vašeho dítěte společně příjemně užili. Budete na to dlouho vzpomínat – nezapomeňte tedy ani na fotografii do rodinného alba.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články