Hmyzí útoky se nám zvláště v létě nevyhnou

Léto je úžasné období, kdy si užíváme teplo, sluníčko, vodu a jiné příjemné záležitosti. Naše letní radovánky jsou ale mimo jiné obdobím bodavého hmyzu, který může bodnout naše děti a to je přinejmenším velmi nepříjemné.
Hmyzí útoky se nám zvláště v létě nevyhnou

V tom horším případě může takové bodnutí způsobit vážné komplikace, a proto bychom měli dohlížet na to, abychom toto riziko co nejvíce eliminovali.

Když okolo vás létají vosy nebo sršni, nemáchejte sebou. Naučte to i své děti. Tento hmyz je ve své podstatě naprosto neškodný, pokud ho nerozdráždíte. Jakmile sebou vy i děti začnete házet, máchat rukama, vosa i sršen se vás začnou bát a začnou se bránit - a to právě svým žihadlem. Pokud zachováte klid, nic se nestane. I když si vosa či sršen sednou třeba přímo na rameno, jen do nich lehce strčte a oni odletí a vůbec vám neublíží. Takže shrnuto: nejdůležitější je zachovat naprostý klid.

Nikdy nenechávejte děti pít z otevřených plechovek nebo tmavých lahví a sklenic. Během chvilky nepozornosti se tam totiž může dostat jakýkoli vetřelec a píchnout při pití dítě třeba do jazyka. Proto je dobré pít neslazené nápoje, na které hmyz moc nejde a navíc takové, které mají průhlednou barvu, abyste vetřelce popřípadě spatřili dříve, než bude pozdě.

Vyhýbejte se odpadkovým košům a podobným místům, kde se například vosy shromažďují kvůli potravě. Na noc při otevřeném okně vždy zatahujte záclony, nebo zakupte ochranou síť, aby dítě nebylo zbytečně poštípané od komárů. Pokud možno nenechávejte děti běhat bosé, v trávě číhá také mnoho nebezpečného hmyzu, mimo jiné i již zmíněné vosy.

Domácí rychlá pomoc:

Cibule
Při píchnutí hmyzu stačí otevřít ledničku, vyndat cibuli, nakrájet jí na kousky či plátky a vložit do obvazu, který přibližně na patnáct minut přiložíte na poraněné místo a je po bolesti.

Voda
Pokud doma zrovna žádnou cibuli nemáte, stačí obyčejná studená voda z kohoutku, která místo vpichu zchladí a zabráním bakteriím z žihadla, aby se dostaly do rány, snižuje se tím také velikost otoku.

Led
Dalším účinným domácím prostředkem na ošetření píchnutí je obyčejný led. Stačí jej dát do utěrky nebo ručníku a na třicet minut přiložit na poraněné místo, nejlépe okamžitě po píchnutí, aby ranka neotekla.

Alkohol
Pro malé děti alkohol není úplně ideální, protože na rance může trochu pálit nebo štípat, pro ty starší je to ale další dobrý prostředek na ošetření. Rozředěný čistý líh z lékárny nebo čistý alkohol nalijete na kus obvazu či čistý hadřík nebo žínku a na třicet minut přiložíte na ránu. Můžete opakovat i několikrát denně. Alkohol má tu výhodu, že z místa vpichu vytahuje otok z tkáně.

S bodnutím vosou je to trošku jednodušší, než když dítě píchne včela. Ta totiž nechává v místě bodnutí jak své žihadlo, tak i část „zadečku“, v kterém se nachází štípavý jed. Žihadlo i se zbytkem tělíčka je nutné ihned vytáhnout. Dělejte to ale velice opatrně, abyste „zadeček“ nezmáčkli a tím nevpustili zmíněný jed do ranky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články