Hlídači klidného spaní

Když děťátko není v pořádku, monitor dechu vás hlasitě přivolá.
Hlídači klidného spaní
Ty vaše vymoženosti,“ odfrkne máma, když studuje dceřin seznam, co všechno bude pro mimino potřebovat. „My jsme nic takového neměli a také jste vyrostli. Ostatně, kdo to kdy viděl dávat dítěti do postýlky nějaký stroj. A ještě takových peněz to stojí…,“ pohoršuje se.
 
Všichni se shodují, že když dítěti něco je, dá to hlasitě najevo. Když má nadmuté bříško, chytí nějakou typicky miminkovskou nemoc, nebo i jen „obyčejnou“ virózu, je neklidné, pobrekává, lítostivě pláče, nebo dokonce řve, až se hory zelenají. Není to tak ale vždycky. Signálem, že něco visí ve vzduchu, může být i úplně obyčejné ticho. A rovnice: když není zlatíčko slyšet, tak hezky spinká vůbec platit nemusí. Může to také znamenat, že je v maléru.

Raději jste ve střehu?
Také jste se z porodnice vracela s obavami, jak to všechno stihnete? „Normální“ provoz domácnosti a ještě náročnou péči o děťátko, které je tak mrňavé, že se vám skoro vejde do dlaně? V prvních hodinách jste ho určitě téměř nespustila z očí. Ale po pár dnech jste možná přišla na to, že když zavře očička, dá se ledacos stihnout. Do postýlky samozřejmě co chvíli kouknete, ale co ty minutky mezi tím? Říká se sice, že mámu nikdo a nic nenahradí (snad jen táta). Ale co v okamžicích, kdy jedete jako na drátku, něco honíte, nebo konečně sama zadřímnete? Právě tady vás může zastoupit „chůva“, neboli monitor dechu. Upozorní vás, když se děťátku přestane zvedat hrudníček.

Je jako hlídací pes
Je zdravé, tak proč, ptáte se? Doma nekouříme, v pokoji nepřetápíme, pravidelně větráme, na bříško je nedáváme, jsme ve střehu, když mu něco schází. Syndrom náhlého úmrtí (SIDS) však může udeřit znenadání. Do postýlky uložíte spokojeného kojence, a když k němu znovu přijdete, zjistíte, že došlo k nejhoršímu. Zemřel ve spánku, v klidu, bez bolesti… Podle odborníků SIDS v podstatě předvídat nelze. Mnohá miminka jakoby občas dýchat zapomenou, ale většina se hned zase nadechne. Některá ne, a pak jde o každou vteřinu. O něco klidnější nervy budete mít s monitorem dechu. Co umí? Záleží na tom, jaký si pořídíte. Nejdůležitější ovšem je, že „stroječek“, který drobečkovi do postýlky „nainstalujete“, je jako dobrý hlídací pes. Když se děťátko ve spaní „zapomene“ a nenadechne se, štěkat sice nezačne, ale „zakřičí“ tak, že to určitě nepřeslechnete. Zvukový signál vás upozorní, že máte všeho nechat a letět k postýlce, ke kočárku.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Když penízky nezbývají
Také obracíte každou korunu a řešíte, na čem ušetřit? Rozmýšlíte se, kterou položku z obsáhlé výbavičky vypustit? Bez nových hadříků či „udělátek“, které vám může „spíchnout“ partner, nebo jež se dají získat z druhé ruky, se možná obejdete. Monitor dechu, to však peníze vyhozené oknem nejsou. Většinou se sice nic nestane a děťátko utěšeně vyroste. Ale co kdyby...
 
Náš příběh:
 
„Nic jsme nenechali náhodě“
 
Martina Veselá, dvojčátka Čestmír a Zorka
Monitory dechu jsme chtěli od samého začátku – ještě než se dvojčátka narodila. Jelikož z manželovy strany bylo jedno úmrtí miminka a z mojí také, nebylo o čem diskutovat. Dost jsem o tom četla a nechtěla nic nechat náhodě. Měli jsme před svatbou a místo svatebních darů, jako jsou hrnce atd., jsme poprosili právě o ně. Děti se narodily 9. září, v porodnici jsme monitor dechu neměli, děti byly ve vyvýšené poloze a to prý stačí. Doma jsem monitory začala používat hned. Když bylo dětem sedm týdnů, byla noc jako každá jiná a já uléhala s naprostým klidem. Uprostřed noci začal houkat alarm. Vyletěla jsem z postele a běžela do pokoje k dětem – ve tmě jsem viděla, že to je Zorky postýlka, která hlásila, že něco není v pořádku. Rozsvítila jsem a na Zorku jsem sáhla – zatřásla s ní. V tu chvíli se nadechla a spala dál. Nebyla modrá, ani bílá, prostě se jen zapomněla nadechnout, jak se to u miminek bohužel někdy stává. Od té doby se už naštěstí nic podobného nestalo. I když je dětem dnes skoro pět měsíců, monitory zapínám každou noc a budu i nadále, dokud jim nebude jeden rok.
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články