Hledám práci, značka dobrou...

Najít nové zaměstnání není někdy jednoduché. Zvlášť obtížné to bývá pro maminky s malými dětmi. Nevíte si rady? Poradíme vám.
Hledám práci, značka dobrou...
Jak mám začít?
Bydlím zhruba 30 km od Brna. Mám dvě malé děti. Vystudovala jsem střední ekonomickou školu, 2 roky jsem pracovala jako asistentka, rok jako účetní v malé firmě. Teď bych chtěla znovu nastoupit do práce. Finanční situace mě nutí, abych rodině aspoň trochu pomohla. Ve školce mají naštěstí místo pro obě děti. Řidičský průkaz sice mám, ale auto zatím používá manžel. Pokud bych získala slušně placené zaměstnání, manžel by mi prý ho aspoň zpočátku půjčoval. Angličtinu jsem měla na střední škole, ale nematurovala jsem z ní. Mám za sebou také 2 roky kurzu němčiny. Počítače se nebojím (umím word, zvládnu vyplňování tabulek, různé výkazy...).Kdyby bylo potřeba něco dalšího, určitě bych se to doučila...
Eva

Milá Evo, situace, ve které se nacházíte, není lehká, ale pokud jste se rozhodla, že pracovat chcete a máte i představu o tom, co byste chtěla dělat, věřím, že si to své vysněné „místo“ v nejbližší době najdete. Po dobu mateřské dovolené jste „vypadla“ z pracovního kolotoče, veškerý čas věnovala péči o rodinu, ale na druhou stranu máte praxi, kterou se můžete při hledání nového zaměstnání prokázat. Stejně tak jste při péči o děti jistě získala jiné zkušenosti než jen ty pracovní. Starost o dvě děti znamená, že si musíte umět zorganizovat den, stanovit priority, jistě odolávat stresu. To vše jsou znalosti a vlastnosti, které vám mohou při hledání práce pomoci. Dříve než se do samotného hledání práce pustíte, bych vám doporučila, abyste si udělala přehled vlastních dovedností a zkušeností – takovou malou analýzu. Zhodnoťte své přednosti, ale i zápory, zamyslete se nad možnými příležitostmi i hrozbami. Třeba při tom zjistíte, že disponujete vlastnostmi, které jste si až do této chvíle neuvědomovala a které vám mohou výrazně pomoci při hledání nové práce. Na druhou stranu si uvědomíte svá slabá místa, na kterých budete moci začít hned pracovat. Podrobný návod i otázky, na které byste si měla při sestavování této analýzy odpovědět, naleznete na www. prace.cz v sekci Poradna.

Životopis si promyslete
Stejně důležité je správně sestavit životopis. Je to vaše vizitka, která o vás vypovídá možná více, než si sama myslíte. Životopis je první materiál, který personalista dostane do ruky a na jeho základě si o vás udělá první obrázek. Pokud vás společnost pozve k pohovoru, je to známka toho, že jste personalistu v první fázi zaujala. Při jeho psaní je důležité zmínit všechny důležité body týkající se studia a následné kariéry. Možná nejdůležitější zásadou je pravdomluvnost – v životopisu ani u následného pohovoru se rozhodně nevyplácí lhát. Někdy stačí pouhý telefonát referenční osobě, jindy je potřeba více detektivní práce personalisty, ale lež je téměř vždy odhalena. Pokud jste životopis nikdy nepsala nebo máte obavy, abyste neopominula nějaký důležitý detail, doporučuji vám zaregistrovat se na serveru www.prace.cz. Naleznete zde praktického průvodce, který vás při přípravě životopisu navádí krok po kroku. Další výhodou tohoto systému je, že po vytvoření životopisu s ním můžete naložit hned několika způsoby. Můžete si jej pouze připravit a nechat uložený pro další použití. Při hledání práce je ale praktičtější nechat jej zobrazovat všem zaregistrovaným společnostem, které na tomto serveru inzerují, nebo jen vybraným firmám - to je vhodné zejména pro ty, kdo jsou zaměstnaní a nechtějí, aby se o jejich „zaječích“ úmyslech dozvěděl jejich současný zaměstnavatel. Náplní práce personalisty je mimo jiné najít pro svého zaměstnavatele ideální kandidáty na konkrétní pozice. To znamená, že nejen inzerují, ale zároveň velmi pečlivě procházejí životopisy potenciálních kandidátů na internetu. Pokud váš profil zapadne do jejich požadavků, budou vás neprodleně sami kontaktovat. Máte-li již vytvořený a zavěšený životopis, můžete si najmout elektronické agenty, kteří vás budou průběžně informovat prostřednictvím vaší e-mailové schránky o nových nabídkách práce vhodných právě pro vás.

Čtěte i mezi řádky
I při samotném hledání práce je několik možností. Ve vašem regionu je poměrně velká nezaměstnanost, a proto bych vám doporučovala kombinovat více z nich. První možností je hledání práce prostřednictvím inzerce, a to jak v tisku, tak i na internetu. Důkladně pročítejte inzeráty a snažte se číst i mezi řádky. Získáte tak přehled o tom, jaké pozice jsou nejčastěji poptávány, v jaké výši se pohybují platy ve vašem oboru, jaké jsou požadavky zaměstnavatelů. Pokud se rozhodujete, zda na konkrétní inzerát odpovědět, přečtěte si jej ještě jednou a sama pro sebe zhodnoťte, co od kandidátů asi společnost požaduje. Je v inzerátu uvedeno, že hledají časově flexibilního člověka? Pak počítejte s prací přesčas, možnými služebními cestami a podobně. Další možností hledání práce je registrace u některé z personálních agentur. Na dnešním trhu jich existuje celá řada a někdy je těžké vybrat si tu pravou. Abyste se nespálila, snažte se na některou z nich získat doporučení od známých či kamarádů, vybírejte také podle zaměření. Agentury jsou často specializované – některé se zabývají výběrem vhodných kandidátů pro kancelářské profese (asistentky, účetní apod.), jiné třeba na specialisty z oblasti IT. Vyberte si tu, která bude mít nejen dobrou pověst, ale také správnou specializaci pro vás. Při hledání práce nezapomínejte na okruh svých známých, kamarádů, příbuzných apod. Dobře vás znají, většinou dokáží s nadhledem odhalit vaše přednosti i slabší stránky a mohou vám zprostředkovat zajímavé nabídky – doslechnou se, že v nějaké společnosti se právě uvolnilo místo či firma, v níž pracují, právě hledá nové kolegy. A vy můžete být první, kdo se o nově uvolněných pozicích dozví.

Ne na úkor rodiny
Hledání práce z vaší strany ale může být ještě aktivnější. Píšete, že sice disponujete automobilem, ale dojíždění do většího města by mohlo být problémem. Zkuste si nejprve vytipovat společnosti, které sídlí ve vašem blízkém okolí a pro které byste chtěla pracovat. Nemusí to být nutně jen komerční firma – uvažovala jste třeba o práci pro místní úřad či jinou místní samosprávu? Výhodou státní správy je, že máte „jistou“ pracovní dobu. Nemusíte se tolik obávat, že by vás zaměstnavatel nutil pracovat přes čas na úkor rodiny.. Ve chvíli, kdy máte vytipované společnosti, do jejichž řad byste časem ráda patřila, připravte si zajímavý motivační dopis. Odešlete jej společně s životopisem, obojí adresujte konkrétní osobě ve firmě - zvýšíte tak pravděpodobnost, že si jej někdo přečte, ale také projevíte větší zájem o svého potenciálního zaměstnavatele. Pokud si s tímto dopisem nebudete vědět rady, podívejte se opět na www.prace.cz – naleznete tam nejen tipy, jak materiál připravit, ale také několik konkrétních příkladů. Při tomto způsobu hledání práce je možnost, že společnost, kterou oslovujete, chce nabírat nové zaměstnance, ale ještě nevypsala výběrové řízení. Vy tak předběhnete ostatní kandidáty a vyhnete se jejich případné konkurenci.

Zvyšujte si kvalifikaci
Pokud by se vám hledání práce nedařilo, nevěšte hlavu. Stává se, že někteří kandidáti hledají vhodné pracovní uplatnění i několik měsíců. Stane-li se to i vám, pracujte na sobě – zlepšujte své schopnosti. Píšete, že jste se učila anglicky a německy, ale už byste se asi nedomluvila. Studujte dál. Jazykovou vybavenost si můžete zvyšovat návštěvou placených kurzů, četbou cizojazyčných knih či časopisů, poslechem zahraničních filmů. Podívejte se také po nabídce rekvalifikačních kurzů, které nabízejí pracovní úřady. Třeba mezi nimi najdete ten, který vám pomůže zdokonalit své dosavadní schopnosti a odhalí nové obzory.“

Mgr. Jana Skalová, Společnost LMC

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články