Historie kočárků je barvitá a plná zajímavostí

Chvalský zámek v Praze 9 – Horních Počernicích právě zahájil výstavu Historické kočárky a hračky, která je k vidění společně s výstavou Ráj hraček na zámku: Barbie v proměnách módy a historie a "angličáky" Matchbox.
Historie kočárků je barvitá a plná zajímavostí

Slavnostní otevření výstavy Historické kočárky a hračky se bude konat v sobotu 14. června od 15 hodin na Chvalském zámku.

Výstava je určena nejen rodinám s dětmi, bude se líbit všem dospělým bez ohledu na věk. Holčičky budou nadšené ze starých kočárků, rodiče a prarodiče zavzpomínají na kočárky, v nichž vozili své děti, nebo v nich dokonce jezdili sami!

Výstava probíhá od 8. 7. do 30 9. 2012, denně od 9 do 17 hodin. O prázdninový program je tedy postaráno. 

Výstava Historické kočárky a hračky vznikla díky sběratelce paní Věře Čížkové z Kralup nad Vltavou, která se sbírání kočárků věnuje již desítky let. Její sbírka zahrnuje stovky exponátů, na Chvalském zámku je jich k vidění třicet pět. Uvidíte kočárky od těch nejstarších z 90. let 19. století až po exponáty z konce 20. století, kočárky dvoukolové, tříkolové a vyrobené z různých materiálů: z proutí, dřeva i plastu. Budou se vám líbit kočárky loutkové, určené pro panenky, i dětské kočárky, v nichž se vozila miminka.

Nejstarší exponátem je kočárek z roku 1880. Skládá se z dřevěné korbičky, kovářsky zhotoveného podvozku a loukoťových kol. Proti tomu nejmladším exponátem výstavy je kočárek od firmy Liberta z roku 1989. Nádherný je dětský hluboký promenádní kočárek nazývaný "princezna" s pedigovou korbičkou s plastickým ornamentem, sklopnou koženkovou střechou s krajkovou záclonkou a vodítkem s porcelánovými madly. Výstava mapuje vývoj designu v průběhu 20. století.

Klepněte pro větší obrázek

Společně s výstavou Historických kočárků uvidíte výstavu Ráj hraček na zámku: Barbie v proměnách módy a historie a "angličáky" Matchbox.

Malí i velcí kluci budou nadšeni z unikátní sběratelské kolekce slavných „angličáků“ Matchbox, miniatur autíček. Sbírka sběratele Petra Novotného z Kadaně čítá tisíce osobních, sportovních i závodních autíček a potěší srdce kluka každého věku. „Je to vášeň a posedlost. Doma mám prakticky jen angličáky a postel,“ říká o své celoživotní zálibě sběratel, který bude rovněž přítomen slavnostnímu zahájení.

Chvalský zámek v Horních Počernicích je malebná, nádherně rekonstruovaná budova v areálu Chvalské tvrze, s výbornou dopravní dostupností a zázemím několika restaurací. Jistě vás zaujmou krásné zámecké salonky, půvabné nádvoří a unikátní pískovcové sklepení. Od podzimu 2011 se zámek výrazně zaměřil na rodiny s dětmi, pro které nabízí zajímavé výstavy, akce, doprovodné programy i pohádkové víkendy s rytířem či princeznami

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články