Hamiltonův hmat může uspíšit porod. Anebo také ne

Jsou okamžiky, kdy porod ne a ne přijít, a přitom je z nějakého důvodu žádoucí, aby se miminko dostalo na svět, alespoň z pohledu lékařů. Ti pak jako jednu z alternativ vyvolání porodu používají takzvaný Hamiltonův hmat.
Hamiltonův hmat může uspíšit porod. Anebo také ne | istockphoto.com

Co to je Hamiltonův hmat?

Hamiltonův hmat je jeden z druhů indukce (vyvolání) porodu. Provádí ho lékař, který vsune prst co nejhlouběji do vagíny, respektive děložního krčku. Zatímco druhou rukou tlačí na zvnějšku na břišní stěnu, prstem uvnitř krouživým pohybem odloupne vak plodových blan od děložního čípku.

Žena může zákrok pociťovat jako nepříjemný, často ho doprovází pálení, neměl by však být bolestivý.

Jaký je efekt Hamiltonova hmatu?

Tím, že se plodové obaly oddělí od děložní stěny, začne se do organismu uvolňovat prostaglandin, hormon, který podporuje stahy děložního svalstva. Tyto stahy mají vliv na nastartování porodu.

Kdy se provádí?

Lékaři navrhují Hamiltonův hmat ve chvíli, kdy z jejich pohledu je třeba porod uspíšit. Obvykle je to kvůli „přenášení“, tedy pokud se porod nespustí do sedmi dnů po vypočítaném termínu.

Druhým důvodem jsou pak zdravotní obtíže, ať už plodu, nebo matky: Vysoký krevní tlak, těhotenská cukrovka, preeklampsie, rizikové těhotenství z jiných příčin. Anebo třeba předčasné odtékání plodové vody.

Co je Hamiltonův hmat? A je důvod se ho bát?

Co je Hamiltonův hmat? A je důvod se ho bát?

Jaké jsou výhody Hamiltonova hmatu?

Způsobů vyvolání porodu je celá řada a Hamiltonův hmat určitě patří mezi ty šetrnější. Díky němu se lze vyhnout farmakologické indukci v podání prostaglandinových tablet nebo umělému protření plodového vaku.

Pokud je tělo již připraveno k porodu, Hamiltonův hmat by jej měl nastartovat v řádu několika hodin. Pokud není, nestane se nic horšího, než že se porod zkrátka ještě nespustí.

Jaké jsou zápory Hamiltonova hmatu?

Hamiltonův hmat je zkrátka vnější zásah do přirozeného porodního procesu. Vždy je tak na místě otázka, jestli je skutečně nutné jej použít. Existují i další způsoby, jak porod uspíšit. Prostaglandiny se totiž vylučují například při pohlavním styku z mužských spermií. Stejně tak lze vyzkoušet horkou koupel, bylinky, masáže či akupresuru.

Hamiltonův porod je vnitřní vaginální vyšetření. Při něm můžu hrozit riziko zavlečení infekce. I někteří lékaři se k němu staví rezervovaně a považují ho za nepřirozený pokus urychlit porod a obelstít přírodu.

Mohu si vyžádat Hamiltonův hmat?

Mohu si vyžádat Hamiltonův hmat?

Co je důležité vědět?

Termín porodu je vždy pouze orientační, jeho přesnost může kolísat i v řádu dvou týdnů. Budoucí maminka by se tedy neměla v případě přirozeného průběhu těhotenství nechat do Hamiltonova hmatu tlačit, tvrdí-li jí lékař pár dnů po termínu, že přenáší.

Hamiltonův hmat smí být proveden jedině se souhlasem ženy, před zákrokem by měla obdržet k podpisu tzv. informovaný souhlas, stejně jako v případě jiných nemocničních úkonů.

Hamiltonův hmat nesmí být proveden v případě, že má budoucí matka tak zvané vcestné lůžko, nebo pokud bude rodit císařským řezem.

Video: Otcové jsou u porodu důležití

Proč někteří gynekologové provádí Hamiltonův hmat a někteří ne?

Proč někteří gynekologové provádí Hamiltonův hmat a někteří ne?

Vyvolání porodu. Přečtěte si vše o jednotlivých metodách

Vyvolání porodu. Přečtěte si vše o jednotlivých metodách

Mohu zažádat o vyvolání porodu?

Mohu zažádat o vyvolání porodu?

 

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články