Maminka.czJen pro maminku

Nádhera! 150 let starý příběh ožívá na fotografiích dětí pod vodou

Jitka Hemolová 7.  10.  2020
Vyrazí vám dech. Jsou něžné, tajuplné a fantastické, jak z krásného, magického snu. Takové jsou fotky britské fotografky Zeny Holloway. Proč je tvořila?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zena Holloway je fotografka, jenž žije je v Londýně a specializuje se na focení pod vodou. První fotoaparát pod vodu dostala od své maminky, když jí bylo 18 a od té doby se stal fotoaparát a voda její životní vášní. 

„Pod vodou je to vzrušující, spontánní, originální a dobrodružné. Ráda posouvám hranice a práce pod vodou mi to umožňuje," říká Zena. Zkušeností má opravdu hodně, jak v Británii, tak ve Spojených státech, fotila děti pod vodou na kurzech plavání. 

Její série fotografií Waterbabies nám učarovala. Jak se líbí vám? 

Proč právě Waterbabies? 

Ačkoliv by se mohlo zdát, že Zena sérii fotografovala díky své práci fotografky dětí na kurzech plavání, není tomu tak. Zena sérii vytvářela pro knihu Waterbabies, jenž je inspirována velmi starým, fantastickým příbehem, který před 150 lety napsal spisovatel Charles Kingslsey.  Česky vyšla kniha v roce 1911 pod názvem Vodňátka (a v roce 1946 pod názvem Pohádka o vodňátkách). Malý kominíček Tom, hlavní hrdina románu, je obětí svého zlého šéfa. Vysvobození nalezne, když skočí do řeky a stane se vodním dítětem. Na cestě k moři zažije mnohá dobrodružství. Příběh vyvolal řadu diskusí o využívání dětské práce a přispěl k zákazu využívání dětí v kominické profesi. Dnes je kniha díky řadě předsudků, které obsahuje, tak trochu v zapomnění.  

Zena pracovala na převyprávění příběhu a fotografiích dva roky a kniha, vydaná v roce 2008, je beznadějně vyprodaná. 

Fotografku Zenu Holloway a její práci můžete sledovat nejen na webových stránkách, ale také na  PinterestuInstagramu nebo na Facebooku. Kromě profese fotografky je také maminkou tří dětí. Všechny porodila do vody. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě
GALERIE: Umělkyně malovala devět měsíců obraz svou menstruační krví
GALERIE: Otec převedl synovy obrázky do reality. Podívejte se, jak to dopadlo

 

Témata: Děti, Galerie, Jen pro maminku, Krása a styl, Maminky ve světě, fotograf, Příběh, Londýn, Pinterest, Hlavní hrdina, Charles, Umělkyně, Wikipedia, Spojený stát, Profese, Focení, Život váš, Starý příběh, Let, Ott, Fotoaparát, Star, King, Hrdina, Foto