Flanelové vs. krepové povlečení - pro a proti?

Zajímá vás, jaké jsou rozdíly mezi flanelovým a krepovým povlečením? Čtěte dál a dozvíte se, proč jsou tyto úpravy tak oblíbené a jaká jsou jejich pro a proti.
Flanelové vs. krepové povlečení - pro a proti?

Základem je vždy bavlna

Chcete-li zakoupit opravdu kvalitní krepové nebo flanelové povlečení, sledujte údaje na etiketě a zaměřte se na povlečení ze 100% bavlny. Vyhněte se materiálům ze 100% polyesteru, které jsou často označované také jako mikroflanel nebo mikrokrep.

TIP: Velký průvodce ložním povlečením

Krepové povlečení

Krepové povlečení několik posledních let získává na popularitě. Důvodem je především jeho snadná údržba – nemusí se totiž žehlit. Respektive se žehlit nesmí, protože by se tím poškodila jeho povrchová úprava. Krepování může vzniknout dvěma způsoby, mechanicky, nebo louhováním ve speciální tekutině. To může být jediným záporem, protože jakékoliv další úpravy tkaniny – pokud nejsou provedeny kvalitně – snižují životnost výrobku.

Flanelové povlečení

Flanelové povlečení je oblíbené zejména mezi těmi, co mají rádi hřejivé povlečení. Kvalitní flanel ze 100% bavlny je nenahraditelným společníkem pro chladné noci. Je to povlečení s jemným vlasem na povrchu. Jemné chloupky vznikají mechanickým počesáním hotové tkaniny. Nevýhodou tohoto povlečení může být u levnějších variant náchylnost ke žmolkování.

Na závěr

Shrneme-li to, každé povlečení má své pro a proti. Krep se nemusí žehlit, ale může mít v závislosti na kvalitu provedení nižší životnost nebo hrubší povrch, a to zejména ve spojení s laciným potiskem. Flanelové povlečení dobře zahřeje i v zimě, ale může časem začít žmolkovat. Vše závisí na výběru kvalitního výrobku a důsledné péči o něj.

TIP: Jak správně pečovat o bavlněné povlečení

Jaké máte zkušenosti s krepovým nebo flanelovým povlečením vy?

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články