Ester Janečková: Tři chlapi, divadlo a televize

Ester Janečková s Krištofem (10 let) a Cyrilem (8 let).
Ester Janečková: Tři chlapi, divadlo a televize
K osobnosti moderátorky a herečky Ester Janečkové (34) neodmyslitelně patří její zajímavé dětství. Maminkou Ester je totiž bývalá mluvčí Charty 77 a literární historička Marie Rút Křížková a jejím otcem byl Ota Ornest, divadelní režisér a překladatel. „Narodila jsem se jako nemanželská dcera. Maminka na mne a mé dvě starší sestry byla sama. Navíc při vstupu do Charty ztratila zaměstnání. Často byla zatýkána a my jsme se sestrami byly doma samy. “ Snad proto si Ester s manželem Zdeňkem ještě na studiích založila rodinu a svou kariéru směřovala k médiím a divadlu...

Od zdravotnictví k divadlu

K moderování pořadů Sama doma a Pošta pro Tebe je zapotřebí nutná dávka empatie, které má Ester na rozdávání. Lidské osudy totiž začala poznávat již na střední zdravotnické škole. „Po základce se hlásila na konzervatoř, ale nedostala se. Jednak to mohlo být z politických důvodů, ale pravdou je, že jsem ve čtrnácti byla takový afektovaný tele, takže se nedivím, že mne nevzali. Starost o pacienty byla životní zkušeností, naučila jsem se tam spoustu věcí.“ Po ročním výjezdu do Anglie se vrhla na vysněné studium režie a dramaturgie na pražské DAMU, kde ve třetím ročníku přestoupila na studium herectví. V té době již hostovala v divadle Na Zábradlí v Cabaretu Petra Lébla. Měsíc před premiérou otěhotněla. „S manželem jsme to neřešili, naopak jsme z toho měli hroznou radost. On sice teprve končil medicínu a já ještě studovala, ale na miminko jsme se těšili. Zdeněk těsně po svatbě nastoupil na civilku. Byli jsme bez peněz,ale měli jsme zase hodně času na sebe. Bylo to hodně romantické…“

Škola, divadlo a Krištof

V Cabaretu Ester tančila do čtvrtého měsíce, poté musela skončit, protože se nevešla do korzetu. V představení Arnošta Goldflama však hrála skoro až do konce. Na začátku srpna 1996 se jí narodil syn Krištof. Když mu bylo půl roku, vrátila se na jeden den v týdnu do školy. V divadle hrála čtyřikrát do měsíce. „Vždy jsem se těšila na své spolužáky a mezi kolegy do divadla, ale pak jsem pospíchala domů za miminkem. Byl to takový model, který mi vyhovoval. Sice jsem dlouhou dobu kojila, ale vždycky jsem mlíčko odstříkala.

...a ještě Cyril
O malého Krištofa se starala její maminka nebo manžel. Babička mu často recitovala oblíbené básně od Jiřího Ortena, který byl bratrem Esteřina otce. Ester končila divadelní fakultu s vyznamenáním a již se dvěma syny. Šest týdnů před státnicemi se jí totiž narodil Cyril. Během druhé mateřské pak hostovala v divadle Miriam ve Strašnicích a připravovala dialogy českého znění pro dabing, práci, která se může dělat v době, když děti spí. Jednou v týdnu ji také posluchači Českého rozhlasu Vltava mohli slyšet v pořadu Kulturní spektrum. Před třemi lety přišla nabídka z České televize. Zasloužila se o ni dokumentaristka Helena Třeštíková, která ji doporučila na kamerové zkoušky Politikon. Poté Ester přijala nabídku na moderování populárních pořadů Sama doma a Pošty pro Tebe, u nichž zřejmě nadlouho zakotvila.

Sama doma přes týden

Krištof s Cyrilem vstávají v sedm hodin. Své kupičky mají už nachystané, sami se obléknou a Ester mezitím připravuje snídani a svačinu. Tatínek odchází z domova nejdřív, jezdí na kole do neratovické nemocnice, kde pracuje jako chirurg. V půl osmé kluci odjíždějí, školu mají tři zastávky autobusem. Ester potom krátce vyvenčí psa s kočkou a jede na Kavčí hory. Šestkrát do měsíce zde moderuje Sama doma. „Na desátou jedu rovnou do maskérny, kde nás nalíčí, a s celým štábem se pobavíme o podrobném plánu natáčení. Poté máme generální zkoušku s hosty, s nimiž vše celé po částech probíráme.“ V půl jedné vypukne maraton, který o půl druhé končí. Všechno je naživo, takže se nezastaví. „Poslední dobou se mi zdá, že ztrácím před kamerou zábrany. S Martinou Vrbovou jsme se musely kolikrát ovládat, abychom se nesložily smíchy,“ vypráví Ester.

Pošta o víkendech
Doma se snaží nemíjet, mají rádi společné večeře a víkendy. Těch je ale díky Poště velmi málo. Během jednoho víkendu se totiž musí natočit 4 díly dopředu. Čtení dopisů, výběr příběhů, úprava dlouhých scénářů a především schůzky s hosty zabírají spoustu času. „Pošta je sice předtočený pořad, ale jeho průběh musí být zcela naživo a spontánní. Je to hodně o emocích, radostech a smutku.“ V rozhlase i divadle už Ester nepůsobí, jen někdy si ráda zahraje v příběhu o holocaustu. „Neříkám, že toho je moc, ale kluci jsou ještě malí a já si je chci užít.“ Čtyřčlenná rodinka tráví víkendy nejraději doma. Kino, divadlo, výlety vlakem a večer před spaním čtení Mikulášových patálií kluci naprosto milují.

Volno patří dětem
A pokud již vyjedou mimo Prahu, zamíří na Moravu k babičce nebo na Vysočinu za sestrou Ester, kde se ztratí mezi dalšími osmi dětmi. Známá moderátorka maximálně žije pro svou rodinu. „Většinu volného času jsem s manželem nebo kluky. Pokud mám chviličku pro sebe, ráda si zajdu na spinning a občas večer vyrazím s přáteli.“ Oblíbené čtení knih však téměř vyměnila za dopisy od diváků a scénáře.

Z kostela základy výchovy

Krištof je docela exhibicionista a už od čtyř let rád čte a píše. Cyril je zase praktický a mamince pomáhá v kuchyni. Oba chodí na klavír, čímž se jim Ester pomstila, protože hraní v dětství nesnášela. Zatím neví, zda jsou hudebníci.S manželem by si přáli, aby se hudbě věnovali. Kluci zvládají navštěvovat i angličtinu, skauta, vodáky i karate. Ani hodiny náboženství nevynechají. Ester by ráda, aby dostali podobné základy katolické výchovy, jako měla ona. „Jako malé jsme se sestrami chodily pravidelně do kostela i ke zpovědi. Mše se sloužily také tajně u nás doma.“ V Esteřině nové rodině je to trochu volnější, když bohoslužbu nestihnou, nic se neděje. „Nejdůležitější je, aby se zde kluci cítili dobře, aby měli rádi kněze a kladně vnímali kázání. Mně to myslím pomohlo, ale svou cestu si stejně musí pak najít každý sám…“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články