Epidurální anestezie: Pomůže při porodu

Porod je vůbec největší zátěží, které ženské tělo musí čelit. Některé maminky jej prodělají zcela bezproblémově a s minimálními bolestmi, jiné si jej doslova protrpí. Jedním ze způsobů, jak minimalizovat bolest při porodu, je takzvaná epidurální anestézie. O co vlastně jde a jak moc je tento zákrok bezpečný?
Epidurální anestezie: Pomůže při porodu

Princip epidurální anestézie spočívá v tlumení bolesti přímo při porodu formou zavedení znecitlivující látky do oblasti bederní páteře. Látka na přechodnou dobu ochromí nervy, které vedou z míchy do břicha. Zavádí ji lékař anesteziolog po předchozí domluvě, žena při tom leží na boku. Anestézie pak působí většinou dvě až tři hodiny. Její účinek se dá ovšem ještě prodloužit opětovnou aplikací.

Průběh porodu neohrozí
Nemusíte se tedy vůbec obávat, že by zákrok zkomplikoval příchod dítěte na svět či ohrozil jeho zdraví. Dávka anestetika je totiž velice nízká a je podána tak, aby nezpůsobila útlum plodu. Nejčastěji se anestézie používá při komplikovaných porodech, především při císařském řezu či vícečetném porodu. To, zda si ji necháte píchnout, záleží jen na vás. Nezapomeňte to však lékaři říct včas. Ve chvíli, kdy se dítě nachází v porodních cestách, je již pozdě a znecitlivění nelze provést.

Nepomůže všem
Epidurál, ale přece jen není vhodný pro každou rodičku. Nedoporučuje se zejména ženám, které trpí poruchou krevní srážlivosti, maminkám, které se rozhodly pro porod do vody - zde je totiž zvýšené riziko vstupu infekce a zřejmě na ni nebude čas ani při rychlém, překotném porodu. Nevýhodou epidurální anestézie je oslabení děložních kontrakcí. Žena sice může tlačit i přes anestézii, porodní asistentka jí však musí říci, kdy přesně.

Existuje také riziko, že aplikace znecitlivující látky do páteře se nemusí podařit a dojde k poranění obalů míchy, což se stává přibližně ve dvou případech ze sta. Příznakem je úporná bolest hlavy. To se dá však celkem snadno vyřešit tzv. krevní záplatou, kdy lékaři ženě odeberou krev z paže a vpíchnou ji do postižené oblasti.

Podle statistik má s epidurálem zkušenost polovina všech rodiček.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články